Muiden ajoneuvojen kulujen vähennys

Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka vähennetään mönkijän, moottorikelkan, veneen, moottoripyörän, mopon tai muun kulkuneuvon kulut yritystoiminnan osalta.

Auton käyttöä yritysajoihin vähennetään ajettujen kilometrien mukaan, lue lisää auton kilometrivähennyksestä tukiartikkelistamme.

Muiden ajoneuvojen, kuten mönkijän, moottorikelkan tai veneen työkäytön osuus vähennetään todellisten kulujen mukaan, josta on vähennetty yksityiskäyttö.

Jos käytät ajoneuvoasi työajoihin, voit vähentää sen käyttöä todellisten kulujen mukaan, joita ovat esimerkiksi huolto-, varaosa-, vakuutus- tai polttoainekulut.

Todelliset kulut, eli kuitit tai muut tositteet lisätään menoksi kirjanpitoon Uusi meno -sivulla, aivan kuten muutkin yrityksen kulut.

Ohjeet menon tallentamiseen löydät artikkelistamme: Miten lisään menon omaan kirjanpitoon?.

Vähennä kuluista yksityiskäytön osuus

Vähentäessäsi menoa pelkästään yrityskäytön osalta, sinun tulee merkitä menon:

  • Selitteeksi, miten meno liittyy yritystoimintaan ja kuinka paljon menosta kohdistuu yrityskäyttöön.
    Esimerkiksi vakuutuslaskun ollessa 240 € (sis. alv), josta yrityskäyttöä on 30 %. Lisää tässä tapauksessa selite-kenttään: "Mönkijän vakuutuslasku. Yrityskäyttöä 30 %, joka on todennettavissa ajopäiväkirjalla tai muulla selvityksellä."
  • Summaksi vain vähennyskelpoinen summa
    Esimerkiksi 72 € (30 %), vaikka laskun loppusumma olikin 240 €.

Pidä ajopäiväkirjaa tai muuta luotettavaa selvitystä yrityskäytön osalta itselläsi

Vähennyskelpoinen yrityskäytön osuus on oltava todennettavissa Verohallintoa varten tarvittaessa. Tähän kelpaa esimerkiksi ajopäiväkirja tai jokin muu luotettava selvitys yrityskäytön ja yksityiskäytön suhteesta. Kirjanpitolain vaatimuksien mukaisesti pidä ajopäiväkirjaa tallessa kuuden vuoden ajan tilikauden päättymisestä.

Ajopäiväkirjaa tai selvitystä ajoneuvosta ei tarvitse lähettää OP Kevytyrittäjä -palveluun, riittää siis, että pidät sen itselläsi tallessa.

Ajopäiväkirjana voit pitää esimerkiksi kirjakaupasta saatavaa ajopäiväkirjavihkoa tai kätevää excel ajopäiväkirjapohjaa.

Yrityskäyttöä voi olla enintään 50 % kokonaiskäytöstä

Palvelussamme ei voi vähentää mitään yrityskäyttöä kulujen mukaan, jos sen osuus kokonaiskäytöstä on 50 % tai yli. Kirjanpitolain mukaan, jos ajoneuvon kokonaiskäytöstä yli 50 % on yrityksen ajoa, ajoneuvo pitäisi lisätä yrityksen omaisuudeksi kirjanpitoon ja oikaista todellisista kuluista yksityiskäyttö pois. Tämä ei valitettavasti ole mahdollista OP Kevytyrittäjä -palvelussa.

Lue lisää