Mikä on KuEL-maksu?

Tämä artikkeli on tarkoitettu OP Kevytyrittäjä (Y-tunnuksellinen) käyttäjille.

Kirjoittanut: OP Kevytyrittäjä -tiimi

Kunta-alan eläkevakuutuksen ohjeet ovat muuttuneet 1.1.2017 lähtien ja jatkossa yrittäjän eläketurvaa tulee karttua kaikesta kunnan tilaamasta työstä. Jos asiakkaasi on kunta tai kunnan omistama toimija, sinulla täytyy olla voimassaoleva yrittäjän eläkevakuutus. Jos kunta tilaa tuotteita tai palveluita yritykseltä tai yksityiseltä ammatinharjoittajalta, heille tulee aina toimittaa voimassaoleva YEL -todistus. Lisätietoja YEL-vakuutuksesta löytyy artikkelistamme Yrittäjän vakuutukset.

Milloin KuEL-maksu peritään?

Liiketoimintasi ollessa vähäistä ja kun voimassaolevaa YEL-vakuutusta ei ole, on kunnalla velvollisuus pidättää kunnallisen eläkejärjestelmän (KuEL) mukainen maksu laskutettavasta summasta. Lasku maksetaan tässä tilanteessa palkanmaksuprosessin kautta ja tilityksessä vähennetään KuEL-maksu palkanmaksajan toimesta.

Paljonko KuEL-maksu on 2024?

Alle 53 ja yli 63 vuotiailla KuEL-maksun suuruus on 7,15 % laskun alvittomasta summasta. 53-62 vuotiailla KuEL-maksun suuruus on 8,65 % laskun alvittomasta summasta.

Asiakkaani on kunta ja minulla ei ole YEL-vakuutusta, miten KuEL-maksu käsitellään?

Saadessasi maksun laskullesi kunnalta tai muulta julkiselta alalta, sinun tulee ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme. Maksut, mistä on vähennetty KuEL-maksu, ei automaattisesti kohdistu laskulle. Tässä ohjeet kuinka toimit:

  1. Pyydä asiakkaaltasi palkkalaskelma tai muu maksutosite maksetusta laskusta.
  2. Ilmoita meille chat-asiakaspalvelussa mistä laskusta on kyse ja toimita laskelma chat-keskustelussa meille.
  3. Saamme asiakkaaltasi laskusi mukaisen suorituksen asiakasvaratilillemme KuEL-maksu vähennettynä, yleensä ilman viitettä. Käsittelemme saapuneen maksun manuaalisesti ja kohdistamme sen laskullesi. Huolehdimme myös KuEL-maksun käsittelyn kirjanpitoosi.
  4. Saat kohdistetun maksun verot ja maksut vähennettynä pankkitilillesi muutaman arkipäivän kuluessa.

Mikäli olet eläkkeensaaja, sinun tulee toimittaa kunta-asiakkaalle todistus voimassa olevasta eläkkeestä.

Jos myyt palveluita kunnalle tai muulle julkiselle toimijalle, niin saat lisätietoja KuEL -maksusta ja sen määräytymisestä kunnalta.

Lue lisää