Mitä YEL-vakuutus maksaa?

Vakuutusmaksusi perustuu niin sanottuun YEL-työtuloon. Se on summa, jonka voisit maksaa palkkana yhden vuoden aikana jollekulle samaa työtä tekevälle. Sinä tiedät parhaiten, mikä tuo palkka voisi olla.

YEL-maksu on tietty prosentti YEL-työtulosta (vuonna 2022 ja 2023 joko 24,1 tai 25,6 % yrittäjän iästä riippuen). YEL-maksuprosentti on sama kaikissa eläkeyhtiöissä. Sen vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö vuosittain.

Työtulon tärkein ominaisuus on se, että se perustuu työpanoksesi arvoon. Työtulo ei voi kuitenkaan olla ihan mitä tahansa, vaan sillä on alaraja ja yläraja. Kumpikin muuttuu vuosittain. Kun työtulosi on vähintään YEL-alarajan suuruinen, sinulla on oikeus ja velvollisuus ottaa YEL-vakuutus. **Vuonna 2024 alaraja on 9 010,28 euroa ja YEL-yläraja 204 625 euroa.

YEL-vakuutuksen rajat vuonna 2024

  • Alaraja on 9 010,28 €
  • Työttömyysturvan alaraja on 14 803 €
  • Yläraja on 204 625 €

YEL-maksun määrään vaikuttaa neljä asiaa:

1. Ikä

Alle 53- ja yli 62-vuotiaana maksat vähemmän kuin 53-62-vuotiaana siirtymäaikana vuosina 2017-2025. Yli 53-vuotiaana puolestaan maksat korotettua maksuprosenttia 53-vuotispäivää seuraavan vuoden alusta aina sen kalenterivuoden loppuun, jona täytät 63 vuotta.

2. Ensikertalaisuus

Kun ryhdyt yrittäjäksi ensimmäistä kertaa, saat alkavan yrittäjän alennuksen.

3. Maksuerien määrä

YEL-vakuutusmaksu on edullisin, jos sen maksaa yhdessä erässä tammikuussa. YEL-vakuutuksen voi maksaa myös tiheämmin, esimerkiksi kuukausittain.

4. Verotus

Voit vähentää verotuksessa kaikki YEL-maksusi, vakuutusmaksusi pienentää verotustasi. OP Kevytyrittäjänä voit lisätä YEL-vakuutusmaksut menoihin, jolloin huolehdimme ne kirjanpitoosi ja huomioimme ne verotuksessasi.

Rekisteröidyttyäsi palveluumme, voit pyytää vakuutuspuolen henkilöstömme konsultointia ja apua sinulle sopivan YEL-vakuutuksen hankkimiseen.

Milloin YEL-vakuutus pitää maksaa?

YEL-vakuutuksen maksuerät on sovittavissa eläkevakuutusyhtiösi kanssa. YEL-maksuja ei pidätetä suoraan laskutuksestasi, vaan saat YEL-maksuista aina erillisen laskun. Yleensä laskujen maksuerät voi valita 1-12 erässä/vuosi. YEL-vakuutusmaksut tulevat edullisemmaksi, jos maksat ne kerran vuodessa tammikuussa. YEL-vakuutuslaskut tulee maksaa saatujen laskujen mukaisesti. Laskuasioissa, ota yhteys YEL-vakuuttajaasi.

Lue lisää