Matkakulut

Yrittäjyyteen sisältyy ajoittain myös matkustelua. Sinua voidaan esimerkiksi pyytää käymään asiakaskäynnillä tai toisessa kaupungissa on oman alasi messut jossa olet edustamassa. Näistä matkoista voit tehdä matkakuluvähennyksen omalla käyttäjätililläsi.

Matkakulut jaetaan kolmeen eri tyyppiin:

  • Kilometrivähennys
  • Päiväraha
  • Matkaliput

Kaikki matkakulut pienentävät verotettavaa tulostasi vuoden päätteeksi, joten ne toimivat samalla tavalla kuin verovähennykset. Kyseessä on siis rahanarvoinen hyöty yrittäjälle.

Olemme koonneet tähän artikkeliin helpon listan, josta näet mitkä matkakulut ovat vähennyskelpoisia.

Kilometrivähennys

Jos lähdet autolla kotoa töihin muualle kuin varsinaiselle työpaikalle, matkan ajokilometrit saa vähentää kotipihasta alkaen. Vuoden 2021 Kilometrivähennys on 0,44 € / km.

Vähennyksen saa tehdä edestakaiselta matkalta. Kirjaa aina ylös auton kokonaiskilometrilukema matkan alussa ja lopussa. Kilometrivähennys lasketaan siis automaattisesti auton matkamittarilukemien perusteella.

Miten kilometrivähennys lisätään käyttäjätilillä?

Kirjauksen voit tehdä käyttäjätililläsi klikkaamalla "uusi" ja "työajo". Löydät avautuvalta sivulta tarvittavat lisätiedot vähennyksen lisäämiseksi.

Lisätty vähennys tulee näkyville "vähennykset" -sivulle.

Ajokilometrit tulee myös vahvistaa vuoden lopuksi palvelussamme. Vahvistus tehdään aina vuoden vaihteessa ja ilmoitamme siitä palvelussamme.

Entä jos vaihdan autoa kesken vuoden tai ajan usealla autolla?

Jos sinulla on vuoden aikana käytössä useampia autoja, niin jokaisesta autosta täytyy pitää ajopäiväkirjaa, jossa on seuraavat tiedot:

  • Jokaisen auton rekisteritunnus
  • Ajopäivämäärät käytössä olleen auton mukaisesti
  • Matkareitit edestakaiselta matkalta
  • Matkamittarilukemat matkan alussa ja lopussa.
  • Kaikkien autojen osalta täytyy ottaa ylös vuoden alun ja lopun kokonaismittarilukemat (1.1. ja 31.12).

Jos auto vaihtuu kesken vuoden, otetaan ylös vaihtumishetken mittarilukemat. Vuoden alun mittarilukemat lasketaan yhteen molemmista autoista, ja samoin vuoden lopun, ja nämä kilometrimäärät merkitään palveluumme vuoden päättyessä. Pidä kuitenkin itselläsi lisäksi tallessa erikseen ylläpidetty ajopäiväkirja kummankin auton osalta erikseen.

Jos jomman kumman auton ajoista yli 50 % on työajoa, niin kyseinen auto pitäisi merkitä kirjanpidossa yrityksen omistukseksi, eikä tämä valitettavasti ole OP Kevytyrittäjässä mahdollista.

Huomioi, että kilometrivähennys kattaa kaikissa tapauksissa auton ylläpidosta koituvat kulut kokonaisuudessaan, joten polttoaineita, huoltoja tai vakuutusmaksuja ei voi erikseen vähentää palvelussamme.

Kodin ja vakituisen työpaikan välisiä matkoja ei vähennetä yrityksen kirjanpidon kautta, vaan ne katsotaan yksityisajoiksi. Nämä matkat voit ilmoittaa itse henkilökohtaisella veroilmoituksellasi.

Päiväraha

Ulkopaikkakunnalle tai ulkomaille suuntautuvasta matkasta voit tehdä lisäksi kirjauksen päivärahasta. Matkan tulee olla vähintään 15 km päähän kotoasi tai työpisteeltäsi.

Lisää "Uusi" ja "Matkakulu"-osiosta löytyvään laskuriin matkan alku- ja loppuhetki, matkan kohde ja kuvaus. Laskuri laskee sinulle automaattisesti päivärahan määrän, joka kirjataan sinulle verovähennykseksi.

Kotimaan päivärahat 2021:

Osapäiväraha: Matkan kesto yli 6 tuntia 20 euroa/päivä
Kokopäiväraha: Matkan kesto yli 10 tuntia 44 euroa/päivä

Voit lisätä myös ulkomaille suunnatuista yritystoiminnan matkoista päivärahamerkinnän ja valita jokaisen maan oman päivärahan klikkaamalla "kohdemaa" -valikkoa.

Matkaliput

Julkisen kulkuneuvon käyttö siirtyessä asiakkaalle on myös vähennyskelpoista. Matkalipun voi vähentää samalla tavalla kuin muutkin matkakulut. Lipun tiedot syötetään muista matkakuluista poiketen käyttäjätilin "meno" -välilehdellä.

Ohjeet menon kirjaamiseen löydät Miten lisään menon omaan kirjanpitoon? -artikkelista.

Lue lisää