Y-tunnuksen rekisteröiminen

Mikä on Y-tunnus?

Y-tunnus on yrityksen tai yhteisön yksilöllinen tunniste. OP Kevytyrittäjä -palvelun käyttäjät toimivat aina yksityisen elinkeinonharjoittajan Y-tunnuksella, eli ns. toiminimiyrittäjinä.

Palveluumme rekisteröitymisen jälkeen sinulle haetaan automaattisesti oma henkilökohtainen Y-tunnus. Jos sinulla on ollut jo aiemmin yksityisen elinkeinonharjoittajan Y-tunnus käytössä, tulee sama Y-tunnus automaattisesti käyttöön. Y-tunnus haetaan lisäksi verohallinnon rekistereihin:

  • Arvonlisäverovelvollisten rekisteri
  • Ennakkoperintärekisteri

Palvelumme kautta tehty laskutus sekä mahdolliset yritystoiminnan menot ovat Y-tunnuksesi toimintaa ja lisätään Y-tunnuksen kirjanpitoon.

Milloin saan Y-tunnuksen?

Saat Y-tunnuksen välittömästi rekisteröitymisen yhteydessä ja voit aloittaa laskuttamisen heti.

Verohallinto käsittelee Y-tunnuksen perustamisilmoituksen loppuun muutaman viikon kuluessa, ruuhkatilanteensa mukaisesti. Kun käsittely on valmis, alv- ja ennakkoperintärekisteröinnit tulevat näkyviin ytj.fi -palveluun.

Milloin voin laskuttaa asiakastani?

Voit siis aloittaa laskutuksen heti palveluumme rekisteröitymisen jälkeen, mutta yritysasiakkaat usein tarkistavat ennakkoperintärekisterimerkinnän voimassaolon ennen laskun maksua. Yritysasiakkaita laskuttaessa kannattaa odottaa, että rekisterimerkinnät ovat valmiit.

Voit aina tarkistaa Yritystietojärjestelmästä Y-tunnuksesi tiedot sekä rekisterimerkintöjen tilanteen.

Pääset tarkistamaan tiedot osoitteessa ytj.fi

Lue lisää