Miten pitkäaikaiset hankinnat vähennetään kirjanpidossa?

Tämä artikkeli pitkäaikaisesta käyttöomaisuudesta on tarkoitettu ohjeeksi OP Kevytyrittäjä (Y-tunnuksellinen) käyttäjille.

Kirjoittanut: OP Kevytyrittäjä -tiimi

Pitkäaikainen käyttöomaisuus vähennetään kirjanpidossa eri tavalla kuin normaalit pienhankinnat. Koska pitkäaikaisen käyttöomaisuuden on tarkoitettu tuottaa yritykselle tuloa tavallisesti useamman vuoden ajan, myös sen kuluja vähennetään osissa vuosittain poistoina eli vähennyksinä.

Pitkäaikaisesta hankinnasta tehdään menojäännöspoisto

Hankintaa vähennetään menojäännöspoiston avulla vuosittain 25 % kerrallaan hankintojen sen hetkisestä yhteenlasketusta arvosta. Eli jos hankintoja on yrityksessä yhteensä 10 000 € arvoista, kaikkien hankintojen osalta kirjanpidossa poistetaan eli vähennetään 2 500 € sen kalenterivuoden aikana. Havainnollistetaan tätä menojäännöspoistoa suoraan esimerkin kautta:

Laskuesimerkki

Jos hankit 10 000 € (+ alv 24 %) arvoisen hankinnan, saat siitä alv-hyödyn heti* ja alviton osuus lisätään yrityksesi omaisuudeksi. Alvittomasta osuudesta vähennämme 25 % vuosittain menojäännöspoistona seuraavasti:

 1. vuotena vähennämme: 10 000 € * 25 % = 2 500 €
 2. vuotena vähennämme 7 500 € * 25 % = 1 875 €
 3. vuotena vähennämme 5 625 € * 25 % = 1 406,25 €

Vähennyksiä tehdään, kunnes hankinnan jäljellä oleva arvo on alle 1 200 €, jolloin loppusumma poistetaan kerralla.

Tee käyttöomaisuuden myynti aina palvelumme kautta.

*Alv-vähennys 2 400 € ilmoitetaan kerralla ostopäivän mukaisesti. Jos alv-ilmoituskautesi on vuosi ja maksat ostoksen 3.4., alv-vähennys huomioidaan seuraavan vuoden helmikuussa.

Rajoitukset palvelussa

Palvelussamme on muutamia rajoituksia pitkäaikaisten hankintojen osalta:

 • Koneita ja kalustoja ei voi vähentää tasapoistona, vaan ne vähennetään kuvatun esimerkin mukaisesti menojäännöspoistona.
 • Ajoneuvoja, yrityslainoja tai leasing-laitteita ei voi toistaiseksi lisätä.
 • Korotettuja poistoja ei ole mahdollista tehdä. Poisto eli vähennys on aina 25 % vuodessa sen hetkisestä koneiden ja kaluston arvosta.

Pitkäaikaisen hankinnan verotus myyntitilanteessa

Pitkäaikaiset hankinnat tulee aina myydä palvelumme kautta (UusiLasku). Myynti käsitellään käyttäen epäsuoraa tuloutusta verotuksessa. Havainnollistetaan verovaikutusta esimerkin kautta:

Myyntiesimerkki

Jos myyt hankkimasi 10 000 € (+ alv 24 %) ostoksen eteenpäin seuraavana vuonna 7 000 € + alv, sen myynnin alv-osuus lisää maksettavaa alvia maksupäivän mukaan ja myyntihinnan ollessa menojäännöstä pienempi, näiden erotus on vähennyskelpoista kulua myyntivuonna. Näin käsittelemme sen kirjanpidossa:

 • Hankinnasta tehty ostovuonna 2 500 € poisto, eli myyntivuonna arvoa jäljellä 7 500 €.
 • Tuote myydään 7 000 €, joten erotus 500 € merkitään yrityksen kuluksi myyntivuodelle.
 • Jos tuote myytäisiin sittenkin 8 000 €, kirjanpitoon merkitään 500 € myyntivoitoksi myyntivuodelle.

Tee käyttöomaisuuden myynti aina palvelumme kautta.

Myynnin alv pidätetään suoraan saadusta maksusta, joka ilmoitetaan ja maksetaan verohallinnolle alv-ilmoituskauden eräpäivän mukaisesti.

Miten pitkäaikainen käyttöomaisuus myydään palvelussa?

Voit myydä kirjanpitoon lisäämäsi suuremmat hankinnat palvelussa lähettämällä laskun (UusiLasku). Täytä laskun tiedot normaalisti ja valitse myytävä käyttöomaisuus laskurivin jälkeen.

 • Valittu käyttöomaisuus näkyy vain kirjanpitäjälle, asiakkaasi ei näe laskulta valittua omaisuutta eikä sen nimeä.
 • Voit myydä toistaiseksi vain yhden hankinnan yhdellä laskulla.
 • Sovi myydyn omaisuuden hinnasta asiakkaan kanssa, hinta voi olla enemmän tai vähemmän kuin hankintahinta tai kirjanpidossa jäljellä oleva arvo.

Asiakkaasi maksettua laskun, kirjanpitäjä tekee viimeisen vähennyksen hankinnan osalta kirjanpidostasi eikä siitä enää tämän jälkeen tehdä vähennyksiä.

Lue lisää