Voiko YEL-maksut vähentää verotuksessa?

YEL-vakuutusmaksut ovat vähennyskelpoisia verotuksessa. OP Kevytyrittäjänä maksat YEL-vakuutusmaksut henkilökohtaisella varallisuudellasi omalta käyttötililtäsi tai yrityksesi tililtä. YEL-maksujen vähentämiseen on muutama eri vaihtoehto, joista helpoin on vähentää ne yrityksesi verotuksessa, lisäämällä jokainen lasku menona palveluun.

Toinen tapa vähentää YEL-vakuutukset, on ilmoittaa vakuutusmaksut henkilökohtaisella veroilmoituksella. Vähennyksen vaikutus on aavistuksen suurempi henkilökohtaisen veroilmoituksen kautta, sillä yrittäjätuloista saatava automaattinen yrittäjävähennys (5 %) laimentaa vakuutusmaksujen verovaikutusta.

YEL-vakuutusmaksut voi ilmoittaa myös puolison henkilökohtaisella veroilmoituksella. Maksut kannattaa vähentää sen puolison verotuksesta, jolla on suuremmat palkkaverotuksen ja muut progressiivisen verotuksen kohteena olevat ansiotulot.

Vähennysmahdollisuudet pähkinänkuoressa:

  • Yrityksesi kirjanpidossa
  • Henkilökohtaisessa verotuksessa
  • Puolisosi henkilökohtaisessa verotuksessa.
  • YEL-vakuutusmaksut voi vähentää vain yhdellä tavalla

    Vakuutusmaksut voi vähentää vain yhdellä tavalla. Jos lisäät vakuutusmaksut kirjanpitoosi menona, et voi enää vähentää niitä henkilökohtaisella veroilmoituksellasi ja toisinpäin.

    Tärkeintä kuitenkin on, että YEL-vakuutusmaksut tulevat vähennettyä verotuksessa. Voit yrittäjänä itse valita, millä tavalla sen vähennät. Erot yllämainituissa tavoissa ovat melko vähäisiä, kuitenkin hyväksyttyjä tapoja pienentää verotaakkaa.

    Lue lisää