Rekisteröidäänkö yritykseni kaupparekisteriin?

Rekisteröimme jokaiselle uudelle käyttäjälle Y-tunnuksen, jos sitä ei entuudestaan ole. Uusille yrittäjille rekisteröidään nimi, joka on muotoa "etunimi sukunimi".

Y-tunnuksen nimi tulee näkyville ytj.fi -sivustolle.

Jos sinulla on ollut aiemmin Y-tunnus ja olet rekisteröinyt nimen kaupparekisteriin, yritysnimenä säilyy sama nimi, joka yrityksellä on ollut aiemminkin. Lisää olemassa oleva kaupparekisterissä oleva nimi markkinointinimeksi Yhteystiedot-sivulla, jolloin se näkyy lähettämilläsi laskuillasi. Kaupparekisteröity nimi tulee näkyä laskuilla.

Voit tehdä omakustanteisen kaupparekisteri-ilmoituksen silloin, kun haluat käyttöösi uuden yritysnimen tai suojata tietyn nimen käyttöösi. Kaupparekisteri-ilmoitus on pakollinen, kun toimit luvanvaraisella toimialalla.

Miten teen kaupparekisteri-ilmoituksen?

Voit tehdä kaupparekisteri-ilmoituksen sähköisesti YTJ:n kautta.

Kirjaudu YTJ-palveluun sisään sivun Tee ilmoitus-napin kautta ja toimi YTJ:n ohjeiden mukaisesti. Kaupparekisteröinnin hinta verkossa on 70 €.

Markkinointinimi on laskuilla näkyvä tieto

Mikäli sinulla on kaupparekisteröity yrityksen nimi, lisää se markkinointinimeksi Yhteystiedot-sivulla. Valitsemalla "Markkinointinimi on rekisteröity kaupparekisteriin", laskuillasi näkyy vain kaupparekisteröity nimi.

Mikäli sinulla ei ole kaupparekisteröityä yrityksen nimeä, markkinointinimen lisääminen on vapaaehtoinen. Laskulla näkyy tässä tilanteessa "Etunimi Sukunimi" ja markkinointinimi, jos sellainen on lisätty.

Muista päivittää uusi yritysnimi tietoihisi

Laskulla voit aina käyttää haluamaasi markkinointinimeä myös ilman kaupparekisteri-ilmoitusta, mikäli se ei ole rekisteröity toiselle.

Markkinointinimi lisätään Yhteystiedot -sivulla:

  • Omat tiedot → Yhteystiedot → Markkinointinimi
  • Tämän jälkeen nimi tulee jokaiselle laskulle, jonka lähetät.

Huom! Jos teet kaupparekisteri-ilmoituksen nimenvaihtotarkoituksessa niin tarkista aina PRH:n nimipalvelusta, että haluamasi yritysnimi on vapaana. Voit palvelun avulla hakea haluamallasi yritysnimellä samankaltaisia rekisteröityjä nimiä tutkiaksesi onko haluamasi nimi rekisteröitävissä.

Kaupparekisteröintimaksu on yritykselle vähennyskelpoinen meno

Kaupparekisteröinti on maksullinen ja saat lisätä sen yrityksen menoksi. Saat rekisteröinnin yhteydessä sähköpostiisi kuitin PRH:lta. Voit lisätä kuitin menoksi tämän ohjeen avulla:
Miten lisään menon omaan kirjanpitoon?

OP Kevytyrittäjä ei tee kaupparekisteröintiä tai sen lopettamista

Kaupparekisteröinnin tai sen poistamisen voi tehdä vain yrittäjä itse PRH:n palvelussa vahvasti tunnistautuneena. Huomiothan, että aktiivinen kaupparekisterinimi velvoittaa tekemään elinkeinotoiminnan veroilmoituksen, vaikka yritystoiminta olisi loppunut ja sen muut rekisterit (alv- ja ennakkoperintärekisteri) olisi päätetty.

Lue lisää