Miten verotus toimii palvelussa?
Yritystoiminnan tuloista maksetaan verot ennakkoveroina. Palvelussa maksetuista laskuista otetaan automaattisesti sivuun veroprosenttisi mukainen ennakkoveron osuus, mikä maksetaan eteenpäin Verohallintoon.
Mitä sinun tulee huomioida verotuksesta
Aloittaessasi OP Kevytyrittäjänä, tee nämä verotusasiat:
- Laske verokortin avulla veroprosenttisi
- Lisää verokorttiin ansiotulosi, OP Kevytyrittäjä tulot, sekä arvio tulevista tuloista
- Lisää veroprosentti palvelussamme (alla ohjeet)
- Laskuta asiakastasi, me huolehdimme ennakkoveron laskutuksestasi
Jokaisesta asiakkaan maksamasta laskusta otetaan siis veroprosentin perusteella rahaa ennakkoveron maksamista varten. OP Kevytyrittäjä hoitaa automaattisesti pidätykset ja tilitykset Verohallinnolle.
Huom! Palvelun kautta ei tehdä ennakkoverotusta, jos maksat verottajan määräämiä ennakkoverolaskuja esimerkiksi sen vuoksi, että sinulla palveluun liittyessäsi jo oma aktiivinen Y-tunnus. Merkitse silloin palveluumme veroprosentiksi 0 %.
OP Kevytyrittäjän veroprosentti
OP Kevytyrittäjänä sinun tarvitsee arvioida ainoastaan vuotuinen ansiotulosi ja laskea sen avulla uusi veroprosentti. Ansiotuloksi lasketaan kaikki palvelussamme tehtävä laskutus (alv 0 %) sekä muut ansiotyöstä saadut tulot.
Esimerkki veroprosentista
Esimerkki: Miikka tekee vapaa-ajallaan valokuvauskeikkoja ja arvioi laskuttavansa vuodessa yhteensä 1 500 euroa. Lisäksi hän on päätoimisesti työntekijänä toisessa yrityksessä. Päätoimisesta työstään hän saa ansiotulona 20 000 euroa vuodessa.
Verokorttiaan tilatessa Miikka laskee yhteen arvioimansa laskutuksen ja palkkansa työstään (1 500 + 20 000 = 21 500 euroa) ja merkitsee tämän verokorttiin ansiotuloksi. Näin hän saa itselleen oikean veroprosentin.
Huomioi myös mahdollinen alv-alarajahuojennus veroprosentissa
Huomio saatu alv-alarajahuojennus yrityksesi tulokseen, jos olet toiminut jo edellisenä vuonna yrittäjänä ja olet saanut alv-alarajahuojennusta kuluvan vuoden helmikuussa. Saatu alv-alarajahuojennus on sinulle verotettavaa tuloa, joka tulee huomioida veroprosentissa.
Jos esimerkin Miikka on saanut 300 € alv-alarajahuojennusta, hänen tulee arvioida laskutuksensa ja palkkansa lisäksi mukaan myös alarajahuojennus, jotta verokertymä on mahdollisimman oikea.
Pääset laskemaan uuden veroprosentin osoitteessa vero.fi/omavero
Lopullinen veroprosentti saadaan, kun lasketaan yhteen päätoimisen ansiotyön palkat ja kevytyrittäjänä tehty laskutus. Loppusumma lisätään verokortille kohtaan "Palkat ja luontoisedut". Älä siis tee arviota yritystoiminnan tuloista.
Muista seurata tulorajaasi vuoden aikana. Sinun tulee laskea itsellesi uusi veroprosentti, jos kaikki yhteenlasketut tulosi ylittävät verokortin tulorajan.
Miten muutan veroprosenttini palvelussa?
Palveluun liittymisen jälkeen lisää veroprosentti käyttäjätilillesi seuraavasti:
- Klikkaa käyttäjätililläsi yläkulmassa olevaa "Omat tiedot" -osiota
- Valitse aukeavasta alasvetovalikosta "Tilinumero ja veroprosentti" -kohta
- Lisää veroprosentti sille varattuun kenttään. Lisäprosenttia ei tarvitse lisätä.
- Kirjoita palvelussa käyttämäsi salasana ja paina "tallenna"
Voit tämän jälkeen lähettää ensimmäisen laskusi. Sinun ei tarvitse lähettää meille verokorttiasi.
Vältä mätkyt pitämällä veroprosenttisi ajan tasalla
Huomioi vielä, että verotuksesi on kokonaisuus ja OP Kevytyrittäjä -tulot on osa tuota kokonaisuutta. Jos verokertymä on suhteessa tuloihin liian suuri, saat veronpalautuksia. Vastaavasti liian pienellä verokertymällä voit saada mätkyjä maksettavaksi. Loppujen lopuksi maksat siis vain tulojesi mukaan veroa ja pitämällä veroprosentin ajan tasalla, vältyt isoilta mätkyiltä tai palautuksilta.
OP Kevytyrittäjän arvonlisäverotus
OP Kevytyrittäjänä toimit arvonlisäverovelvollisena elinkeinonharjoittajana. Laskutat asiakkaitasi yleisellä arvonlisäverokannalla, eli alv 25,5 %, tai alemmalla arvonlisäverokannalla toimialasi ja myymäsi palvelun tai tuotteen mukaisesti. Yrittäjänä olet oikeutettu alarajahuojennukseen, kun arvonlisäveroton myyntisi on alle 30 000 euroa kalenterivuoden aikana.
Olemme koostaneet artikkelin arvonlisäverotuksesta. Tutustu arvonlisäverotukseen tästä.