Verotuspäätöksen tulkinnan lyhyt oppimäärä OP Kevytyrittäjälle
Pärähtikö postilaatikkoosi Verottajalta esitäytetty veroilmoitus – tai mikäli olet aito diginatiivi, se saattoi tupsahtaa pelkästään OmaVeroosi – jossa Verottaja lupaa mehevät veronpalautukset? Tuliko kuitenkin myöhemmin perässä karmaiseva verotuspäätös, jossa nämä mehukkaat veronpalautukset olivat muuttuneet mätkyiksi? Vaatiiko Verottaja verotuspäätöksellä vielä lisää veroja maksettavaksi, vaikka hartaasti koko viime vuoden OP Kevytyrittäjä -palvelun tuloistasi pidätettiin ennakkoveroja? Huomasitko tyrmistyneenä, ettei palveluumme lisäämäsi työhuonevähennys näkynytkään verotuspäätöksellä?
Aiheuttaako verotus tuskanhikeä ja sydämentykytyksiä? Ei huolta – tämä artikkelimme vastaa näihin yllä oleviin kysymyksiin ja samalla auttaa tulkitsemaan näitä Verottajan jokakeväisiä kirjeitä yksityisen elinkeinonharjoittajan näkövinkkelistä!
Esitäytetyllä veroilmoituksella olin saamassa palautuksia 500 € ja nyt verotuspäätöksen palautettava määrä on pienempi, mistä ero johtuu?
Esitäytetyllä veroilmoituksella ei ollut vielä yritystoiminnan tuloja ja menoja lisättynä, sillä ne on ilmoitettu vasta myöhemmin keväällä elinkeinonharjoittajan veroilmoituksella (5-lomake).
Jos palvelussa sinulle on kertynyt ennakkoveroja yli 170 €, olemme maksaneet kertymän lisäennakkona Verohallintoon. Kuitenkaan esitäytetyn veroilmoituksen tuloissa ei ole vielä huomioitu elinkeinotoiminnan tuloja, eli maksamasi verot ovat tuloihin nähden liian suuret, jolloin tiedossa on virheellisesti liikaa palautusta.
Verotuspäätöksellä kuitenkin on huomioitu maksettu lisäennakko ja yritystoiminnan tulot. Tästä syystä verotuspäätöksen mahdollinen palautus poikkeaa esitäytetystä veroilmoituksesta, joka ei sisällä kaikkia yritystoiminnan tuloja.
Mistä näen yritystoimintani tulot verotuspäätöksessä?
Yritystoimintasi tulot ja vähennykset on summattu verotuspäätöksessä kohdassa "Elinkeinotoiminnan tulos". Tästä tuloksesta on vähennetty automaattisesti 5 % yrittäjävähennystä.
En näe verotuspäätöksellä tehtyjä vähennyksiä tai menoja, oletteko te ilmoittanut ne verottajalle?
Verotuspäätöksellä näkyy vain lopullinen tulos, josta on vähennetty menot ja muut vähennykset, kuten työhuonevähennys ja kilometrivähennykset. Pääset tarkastelemaan yritystoiminnan osalta ilmoitettuja tietoja tarkemmin elinkeinonharjoittajan veroilmoitukselta. Löydät alkukeväästä tehdyn veroilmoituksen OmaVero-palvelustasi.
Missä työhuonevähennys on verotuspäätöksellä?
Työhuonevähennyksen voit ilmoittaa joko elinkeinonharjoittajan veroilmoituksella eli palvelussamme tai henkilökohtaisella veroilmoituksella. Jos olet ilmoittanut työhuonevähennyksen palvelussamme, sitä ei ole eritelty verotuspäätökseen, vaan se on vähennetty suoraan elinkeinotoiminnan verotettavasta tuloksesta. Henkilökohtaisella veroilmoituksella tehty työhuonevähennys näkyy verotuspäätöksellä kohdassa "Palkkatulojen tulonhankkimismenot".
Miksi ette ole maksaneet ennakkoverojani?
Olemme hakeneet lisäennakkoa alkuvuodesta 2022 palveluusi asettaman veroprosentin kertymien mukaisesti. Tästä olemme viestineet tammikuussa sähköpostitse. Mikäli verokertymäsi on ollut alle 170 euroa, emme ole voineet hakea lisäennakkoa Verohallinnon linjauksen mukaisesti, ja tässä tilanteessa olemme palauttaneet kertyneet ennakkoverot takaisin sinulle.
Mikäli sinulla on ollut erääntyneitä verovelkoja, maksamamme lisäennakko on voinut kohdistua siihen, sillä Verohallinto kohdistaa maksut aina vanhimpaan velkaan, johon me emme voi vaikuttaa. Tällöin sinun tulee itse maksaa mahdolliset jäännösverot. Esitäytetyllä veroilmoituksella ja verotuspäätöksellä lisäennakko näkyy kohdassa "Maksettavaksi määrätty ennakkovero" (kts. kuva alla).
Miksi sain jäännösveroja, eli mätkyjä, vaikka minulla on ollut veroprosentti palvelussanne?
Todennäköisesti veroprosenttisi on ollut liian pieni palvelussamme, tai sitten palvelusta saamasi tulot eivät ole aiheuttaneet mätkyjä, vaan tulojesi kokonaisuus. Mahdollisia syitä liian pieneen veroprosenttiin voi olla odotetumpaa suuremmat elinkeinotoiminnan tulot tai pienemmät menot. Mikäli olet saanut vuodelta 2022 alarajahuojennuksen, tämä on lisätty vuoden 2023 verotettavaksi tuloksi. Yrittäjätulosi yksityisenä elinkeinonharjoittajana ovat ansiotuloa, jotka on pitänyt huomioida verokortilla, jotta veroprosentti on oikea.
Saamasi verotuspäätös on kokonaisuus, johon vaikuttavat ansiotulot, pääomatulot ja elinkeinotoiminnan tulot. Ansiotuloa ovat esimerkiksi palkkatulot, etuustulot, eläketulot ja elinkeinotoiminnan ansiotulot. Etuustuloihin kuuluvat muun muassa opintotuet, työttömyystuet ja starttiraha. Yleensä etuustuloista pidätetään automaattisesti jokin ennakonpidätys, mutta esimerkiksi opintorahasta ei nykyään enää pidätetä veroa, vaan se tulee huomioida erikseen verokortilla. Lisäksi etuustuloista automaattisesti perittävä 25 %:n ennakonpidätys voi olla mahdollisesti liian pieni, mikä aiheuttaa jäännösverot. Myös pääomatulot eli esimerkiksi osakkeiden luovutusvoitot tai osingot ovat voineet aiheuttaa mätkyt. Mikäli sinulle syntyy luovutusvoittoja, näihin kannattaa hakea ennakkoverot.
Lyhyesti vielä, jos verokertymäsi on ollut suhteessa tuloihin liian suuri, saat veronpalautuksia. Vastaavasti liian pienellä verokertymällä voit saada mätkyjä maksettavaksi. Loppujen lopuksi maksat siis vain tulojesi mukaan veroa. Mikäli tarvitset tulkinta-apua verotuspäätöksesi kanssa, suosittelemme ottamaan yhteyttä Verohallinnolle puhelimitse tai OmaVeron chatin kautta, sillä siellä pystytään tulkitsemaan verotuspäätöstäsi kokonaisuutena.
Sain OmaVerosta viestin, että minun pitäisi maksaa jäännösveroa. Miten toimin tilanteessa?
Jäännösvero tulee maksaa itse Verohallinnon lähettämän laskun perusteella. Voit tarkastaa verotuspäätöksestä tulot ja vähennykset, joiden perusteella mahdollinen jäännösvero on muodostunut.