Yrittäjän oppaat

Haluamme helpottaa uusien yrittäjien tai yrittäjäksi aikovien polkua. Yrityksen perustamisen pitäisi olla mahdollisimman vaivatonta ja nopeaa, eritoten kevytyrittäjille.

OP Kevytyrittäjänä ryhdyt yrittäjäksi kevyesti, ja tienaat 20 % enemmän kuin jos laskuttaisit palkansaajana. OP Kevytyrittäjänä voit keskittyä siihen, mitä oikeasti haluatkin tehdä, oli se sitten vaikkapa dj:nä levyjen pyörittäminen, konsultointi tai koiran trimmaus. Paperityöt, laskutus, veroilmoitus ja kirjanpito hoituvat puolestasi. Jos kuitenkin harkitset toiminimen perustamista itse, olemme koonneet sinulle yrittäjyyden oppaita, joiden toivomme auttavan matkaasi yrittäjänä.

Minustako kevytyrittäjä?

Kiinnostaako kevytyrittäjyys? Monet asiat aina liikeideasta rahoitukseen saattavat askarruttaa kevytyrittäjäksi aikovaa. Tutustu oppaaseen ja ota kevytyrittäjyys haltuun!

Yritysmuodot

Yritystoimintaa aloittaessa on tärkeää valita toiminnalle sopiva yritysmuoto, johon vaikuttaa olennaisesti yrityksen toiminnan luonne. Lue tästä lisää eri yritysmuodoista.

Toiminimen perustaminen

Kevytyrittäjyys on helppo tapa aloittaa yrittäjänä toimiminen. Toiminimen perustaminen puolestaan vaatii hieman enemmän vaivaa sinulta.

Sivutoiminen yrittäjyys

Sivutoiminen yrittäjyys auttaa sinua kokeilemaan siipiäsi ja toteuttamaan unelmiasi. Kevytyrittäjyys on helpoin keino ryhtyä sivutoimiseksi yrittäjäksi.

Yrittäjän starttiraha

Starttiraha antaa aloittavalle yrittäjälle taloudellista turvaa yritystoiminnan aloittamiseen. Starttirahan voivat saada Y-tunnuksella toimivat yrittäjät - eli myös OP Kevytyrittäjät.

Toiminimen kirjanpito ja laskutus

Toiminimen kirjanpito auttaa sinua seuraamaan liiketoimintasi kehitystä. Kevytyrittäjyys on helppo tie yrittäjyyteen ilman huolta laskutuksesta ja kirjanpidosta, mutta toiminimellä yrittäessä yrittäjän täytyy hallita asiat huolellisesti.

Toiminimen verotus

Toiminimen verotus on erittäin tärkeää ymmärtää ja sisäistää. Lue alta veroasioiden perustiedot ja vinkkimme verorutiinien helpotukseen.

Toiminimen palkka

Miten toiminimellä toimiva yrittäjä tai kevytyrittäjä maksaa itselleen palkkaa? Tässä oppaassa kerromme palkan ja verotuksen perusasiat.

YEL-vakuutus

Yrittäjän eläkevakuutus on lähtökohtaisesti pakollinen vakuutus, joten sen ominaisuuksista on hyvä olla tietoinen. Lue lisää siitä ja muista vakuutuksista tästä.

Yrittäjän työttömyysturva

Yrittäjän työttömyysturva on tärkeä aihe, josta jokaisen yrittäjän tulisi olla perillä. Lue lisää aiheesta tästä.

Yrittäjän vakuutukset

Toiminimellä toimivan kevytyrittäjän täytyy miettiä myös vakuutusten tarpeellisuutta. Pakollisia vakuutuksia on vähän, mutta toiminnastasi riippuen sinun kannattaa miettiä itsellesi hyödylliset vakuutukset.