Matkaliput

Kirjoittanut: OP Kevytyrittäjä -tiimi

Yrittäjyyteen sisältyy ajoittain myös matkustelua. Sinua voidaan esimerkiksi pyytää käymään asiakaskäynnillä tai toisessa kaupungissa on oman alasi messut jossa olet edustamassa. Näiden matkojen liput voit vähentää kirjanpidossasi lisäämällä ne Uusi meno -sivulla käyttäjätililläsi.

Julkisen kulkuneuvon käyttö siirtyessä asiakkaalle vähennyskelpoista. Matkalipun voi vähentää samalla tavalla kuin muutkin matkakulut. Lipun tiedot syötetään muista matkakuluista poiketen Uusi meno toiminnolla.

Vähennyskelpoisia matkalippuja ovat kertaliput tai muut kertaluonteiset meno- tai menopaluuliput, jotka liittyvät suoraan yritystoimintaasi.

Kausiliput ovat vähennyskelpoisia vain yritystoiminnan osalta – kausiliput vaativat aina lisäselvityksen menon selitteelle

Kuukausiliput, arvon lataukset tai muut vastaavat matkaliput ovat vähennyskelpoisia tietyillä ehdoilla. Kausilippu vaatii aina jonkin seuraavista selvityksistä menon selitteelle:

  • Kausilippu on laskutettu asiakkaalta kokonaan ja menon selitteellä on tieto laskun numerosta
  • Yrittäjällä on vapaamuotoinen matkapäiväkirja kaikista kausilipulla kuljetuista matkoista (yritysmatkat, kodin ja työpaikan väliset sekä henkilökohtaiset). Kausilippu voidaan vähentää vain tilapäisten yritysmatkojen osalta
  • Yrittäjällä on vapaamuotoinen matkapäiväkirja kausilipulla kuljetuista yritystoimintaan liittyvistä matkapäivistä. Kausilippu on vähennyskelpoinen vain tilapäisten yritysmatkojen osalta.

Matkapäiväkirjaa ei toimiteta OP Kevytyrittäjä -palveluun, menon selitteelle riittää tieto sen olemassaolosta. Pidä matkapäiväkirjaa tallessa kuuden vuoden ajan.

Kausilippujen vähennyksen osuus lasketaan yritystoiminnan osalta

Esimerkiksi 30 € hintainen kausilippu, jolla on kuljettu 10 tilapäistä yritystoiminnan matkaa, 10 kodin ja työpaikan välistä matkaa ja 10 muuta henkilökohtaista matkaa, on vähennyskelpoinen vain 33 % osalta, eli 10 €.

Laskettaessa matkapäivien perusteella, kausilipun hinta jaetaan voimassaolopäivien lukumäärällä ja vähennetään vain tilapäisen yritystoiminnan matkapäivien osalta. Esim. 30 vrk kausilippu arvoltaan 50 €, jolla on matkustettu 10 tilapäistä matkapäivää, vähennetään vain (50/30) * 10 = 16,67 €.

Ohjeet menon kirjaamiseen löydät artikkelistamme: Miten lisään menon omaan kirjanpitoon?.

Lue lisää