Mikä on työhuonevähennys?

Työhuonevähennys on verovähennys, joka kattaa oman asuntosi tai autotallin käyttöä työn tekemiseen. Voit siis vähentää oman kodin käytöstä johtuvia kuluja työhuonevähennyksenä.

Työhuonevähennys on kaavamainen, joka kattaa kaikki kotisi kustannukset ja kulumisen. Näitä kustannuksia voivat olla esimerkiksi vuokra tai vastike, kodin kalusteet, sähkölaskut, lämmityskustannukset ja siivouskulut. Näitä kodin kuluja katsotaan elantomenoiksi, joita ei voi vähentää todellisten kustannusten mukaisesti palvelussamme.

Voit ilmoittaa työhuonevähennyksen "Vähennykset" -osiossa kirjautumalla omalle käyttäjätilillesi. Vähennys-sivulle pääset tästä, vaatii kirjautumisen palveluun.

Työhuonevähennyksen määrä vuonna 2023 ilmoitetaan loppuvuonna (oli maksimissaan 920 euroa vuonna 2022)

Voit ilmoittaa työhuonevähennyksen suuruuden itse palvelussamme. Arvioi tekemäsi työn ja kodin käytön perusteella minkä suuruiseen vähennykseen olet oikeutettu.

Työhuonevähennys 100 % (920 euroa vuonna 2022)

  • Käytät työhuonetta päätulojen hankkimiseen
  • Teet töitä kotoa yli 50 % kaikista työpäivistä vuodessa
  • Kun kotia on käytetty eri tulonlähteiden tai tulolajien tulonhankintaan, esimerkiksi yritystoiminnassa ja palkkatöissä.

Työhuonevähennys 50 % (460 euroa vuonna 2022)

  • Käytät työhuonetta osapäiväisesti, enintään 50 % kaikista työpäivistä vuodessa.

Työhuonevähennys 25 % (230 euroa vuonna 2022)

  • Käytät työhuonetta satunnaiseen tulonhankintaan.

Oman kodin käyttö sekä palkkatöissä että yritystoiminnassa

Voit tehdä vain yhden työhuonevähennyksen verotuksessasi, vaikka käyttäisitkin omaa kotiasi useiden tulonlähteiden hankinnassa. Esimerkiksi käyttäessäsi omaa kotia palkkatyössä ja yritystoiminnassa, voit tehdä työhuonevähennyksen vain kerran maksimissaan 920 euron suuruisella summalla.

Ilmoita työhuonevähennys pääasiallisen tulonlähteen verotuksessa

Voit tehdä työhuonevähennyksen palvelussamme, jos käytät omaa kotiasi pääsääntöisesti yritystoiminnassa.

Ilmoita työhuonevähennys itse henkilökohtaisella veroilmoituksella, jos käytät omaa kotiasi pääsääntöisesti palkkatöissä. Älä tallenna työhuonevähennystä OP Kevytyrittäjä -palvelussa, jos ilmoitat vähennyksen omalla veroilmoituksellasi.

Yritykselle erikseen vuokrattu tila

Yritykselle vuokrattu toimisto, varasto tai hallitila on kokonaan vähennyskelpoinen meno, jonka voit vähentää kulujen mukaisesti.

Tallenna menoihin vuokranantajan lähettämä lasku tai vuokrasopimus, joka täyttää tositevaatimukset.

Voit vähentää yritykselle erikseen vuokratun tilan mahdolliset sähkö- ja vesilaskut normaalisti laskujen mukaisesti. Tila ei saa olla oma kotisi, eli kodin vuokraa tai muita kuluja ei voi vähentää. Oman kodin käyttöä yritystoiminnassa vähentää ainoastaan työhuonevähennys.

Itseltäsi et voi myöskään vuokrata yritykselle tilaa. Jos kyseessä on omassa omistuksessasi oleva muu tila, esimerkiksi varasto, kiinteistö tai halli, voit tehdä siitä työhuonevähennyksen ohjeiden mukaisesti.

Lue lisää Verohallinnon työhuonevähennys-ohjeesta.

Lue lisää