Miten laskutan matkakulut, hankkimani tuotteen tai palvelun asiakkaaltani?

Tämä artikkeli on tarkoitettu OP Kevytyrittäjä (Y-tunnuksellinen) käyttäjille.

Kirjoittanut: OP Kevytyrittäjä -tiimi

Yrittäjänä matkakulujen tai työn lisäksi veloitettavien tuotteiden ja palveluiden laskuttamisesta täytyy aina sopia erikseen asiakkaan kanssa.

Miten lisään matkakulun tai asiakkaalta veloitettavan hankinnan laskulle?

Laskuttaessasi asiakastasi tarvikkeista, päivärahoista tai matkakuluista (kilometrivähennys, päiväraha, matkalippu yms.), ne ovat normaalia veronalaista myyntiä siinä missä palvelukin.

Kulujen laskuttaminen onnistuu normaalin laskun yhteydessä. Voit eritellä ja lisätä kulut laskulle omille laskuriveille. Voit myös lisätä kulut osaksi palvelusi myyntiä. Sovi asiakkaasi kanssa veloitettavien tuotteiden ja kulujen laskuttamisesta.

Vinkki: Voit laskuriviä luodessa merkitä Rivin tyypin ja valita ettemme pidätä turhaan ennakkoveroa kyseiseltä laskuriviltä. Tämä on hyödyllinen, kun laskutat edelleenmyytäviä tuotteita tai palveluita osana laskutustasi. Huomaa, että tämä ominaisuus vaikuttaa vain pidätettyyn ennakkoverokertymääsi. Sinun tulee lisätä laskutettavat kulut myös vähennyksiin, jotta saat ne pienentämään verotettavaa tuloasi.

Huomioithan, että yrittäjänä laskuttamasi kulut ovat aina alvin alaista tuloa. Tämän vuoksi asiakkaalta laskutettaviin kuluihin tulee aina lisätä alv toimialasi alv-kannan mukaisesti.

Miten lisään kulut yritystoiminnan menoksi?

Saat palveluun lisätyistä menoista alv-vähennyksen ja alvittoman summan tuloverovähennykseen. Alv-palautukset maksetaan tyypillisesti seuraavan vuoden helmikuussa ja loppuosa eli alviton osuus kuluista pienentää verotettavaa tulostasi ja näkyy lopullisessa verotuksessa. Katso koko ohje miten lisäät menon kirjanpitoon tästä.

Loppujen lopuksi maksat veroa ainoastaan työn osuudesta ja mahdollisesta tarvikkeiden katteesta. Tarvikkeiden ja muiden yrityksen hankintojen verohyödyt tulevat käyttöösi vasta lopullisen verotuksen yhteydessä.

Hankinnat ja matkakulut voi lisätä menoksi seuraavalla tavalla:

Asiakkaalle myytävä tuote, palvelu tai matkalippu

 1. Lisää hankinta menoksi Uusi meno -toiminnon kautta
 2. Lisää ostokuitti, lasku tai muu kelvollinen tosite menon liitteeksi kuvana tai pdf-tiedostona.
 3. Lisää menon maksupäivä, summa, selite sekä muut lisätiedot ja lopuksi paina Tallenna-painiketta.
 4. Kirjanpitäjät tarkistavat menot, jonka jälkeen lisätyt menot näkyy laskelmissasi. Jos tarvitsemme menoon lisätietoja tai selvitystä, saat korjauspyynnön sähköpostiisi.

Päivärahan lisääminen vähennyksiin

 1. Navigoi Uusi → Päiväraha-sivulle
 2. Valitse Kohdemaa, lisää kuvaus sekä matkan aloitus- ja lopetusajankohta
 3. Palvelu laskee sinulle päivärahan annettujen tietojen mukaisesti.
 4. Paina lopuksi Tallenna-painiketta.
Kuvakaappaus päivärahan tallentamisesta palveluun. Lomakkeelle valitaan kohdemaa, syötetään vapaavalintainen kuvaus sekä valitaan matkan aloitus- ja lopetuspäivämäärät ja kellonajat. Lomakkeen täytön alla on lasketut kokopäivärahat ja osapäivärahat sekä tallenna-painike.

Lisätietoa päivärahojen vähentämisestä löydät päiväraha-tukiartikkelista.

Omalla autolla ajettujen työajojen vähentäminen

Voit vähentää oman tai puolisosi autolla ajetut työajot kilometriperusteisesti lisäämällä ne Uusi työajo -toiminnolla. Tämä toimii Verohallinnon vaatimusten mukaisena ajopäiväkirjana. Ajopäiväkirja vahvistetaan vuoden päätteeksi palvelussa ilmoittamalla ajoneuvon mittarilukema vuoden lopussa. Laskemme ajopäiväkirjan ajot puolestasi ja ilmoitamme ne Verohallintoon vahvistuksen jälkeen elinkeinotoiminnan veroilmoituksellasi.

 1. Navigoi Uusi → Työajo-sivulle.
 2. Valitse ajoneuvosi tai lisää uusi ajoneuvo.
 3. Syötä matkan tiedot: Ajon tarkoitus, reitti, ajankohta ja mittarilukemat
 4. Lopuksi paina Tallenna ajo -painiketta.

Jos käytössäsi on perheenjäsenen tai esimerkiksi kaverin auto, vähennä sen käyttö todellisten kulujen mukaan esim. lisäämällä bensakuitit tai vuokran Uusi meno -toiminnolla.

Lisätietoja oman auton kilometrivähennyksistä tukiartikkelistamme.

Huomioi myös, että vaikka et olisi sopinut päivärahojen tai kilometrien laskuttamisesta asiakkailtasi, niin saat silti vähentää ne kirjanpidossasi.

Lue lisää