Miten lisään menon omaan kirjanpitoon?

Tämä artikkeli on tarkoitettu OP Kevytyrittäjä (Y-tunnuksellinen) käyttäjille.

Kirjoittanut: OP Kevytyrittäjä -tiimi

OP Kevytyrittäjänä voit lisätä yritystoiminnan menoja Y-tunnuksesi kirjanpitoon. Menoja on hyödyllistä lisätä, sillä ne pienentävät yritystoiminnan verotettavaa tulosta. Vähennettävä meno otetaan siis huomioon vuoden päätteeksi veroilmoituksellasi. Kun menot pienentävät tulostasi, saat vuoden lopuksi mahdollisesti veronpalautuksia. Lisätyt alvilliset menot pienentävät myös maksettavaa alvia.

Mitä voin lisätä menoksi?

Hyväksymme menoiksi pienhankintoja, joiden hankintahinta on alle 1200 euroa (alv 0 %), sekä koneita ja kalustoa, joiden yhteisarvo on alle 30 000 €.

Lisätietoja hyväksyttävistä menoista löydät tästä artikkelista: Liiketoimintaan liittyvien hankintojen vähentäminen.

Palvelumme tarjoaa yhdenkertaisen kirjanpidon, joka on kevennetty kirjanpitomenetelmä. On tärkeä huomioida, ettei OP Kevytyrittäjä siis tarjoa käyttöösi tasetta, mutta mahdollistaa tiettyjen suurten hankintojen kirjaamiseen pitkäaikaisena käyttöomaisuutena, joita vähennetään poistoina. Esimerkiksi rakennusten, kiinteistöjen, ajoneuvojen, suurten työkoneiden ja niiden kulujen kirjaaminen ei ole vielä palvelussamme mahdollista.

Miten meno lisätään kirjanpitoon

Valitse navigaatiosta UusiMeno -välilehtiä. Löydät aluksi ohjeet menon vähennyskelpoisuudesta. Jos ohjeiden perusteella meno on vähennyskelpoinen, niin aloita kulun kirjaaminen lisäämällä menon tosite liitteeksi.

Milloin meno tulee lisätä kirjanpitoon?

Lisää yritystoimintaan liittyvät hankinnat ja kulut sitä mukaan, kun niitä tulee maksupäivän mukaisesti. Viimeinen mahdollinen menon lisäämisajankohta riippuu alv-kaudesta ja kirjanpidon asettamista eräpäivistä, eli siitä millä aikataululla ilmoitamme ja maksamme alvit Verohallintoon.

Lisää yritystoiminnan menot kirjanpitoon sitä mukaan, kun niitä tulee. Suosittelemme lisäämään menot esimerkiksi kerran kuussa. Tiedotamme vuoden lopussa kuluvan vuoden viimeisestä mahdollisesta eräpäivästä erikseen.

Tositteen lisääminen

Tosite on myyjän luovuttama kuitti, lasku tai tilausvahvistus. Tunnistat oikean tositteen, jos löydät siitä seuraavat tiedot:

 • Sisältää myyjän yrityksen nimen ja Y-tunnuksen
 • Sisältää ostetun tuotteen tai palvelun loppuhinnan
 • Sisältää alv-kannan ja arvonlisäveron määrän eriteltynä
 • Sisältää päiväyksen
 • On esim. alkuperäinen lasku tai kassakuitti

Huomaa, että tositteeksi ei hyväksytä pankista tulostettua tiliotetta.

Esimerkki hyväksyttävästä tositteesta.

Menon päivämäärä

Lisää menon päivämääräksi maksupäivä, eli se päivä jolloin meno on maksettu. Jos olet ostanut hankinnan ennen palveluumme liittymistä, niin lisää meno palveluun liittymispäivälle. Hyödykkeen hankintamenoksi katsotaan joko alkuperäinen hankintahinta tai sitä alempi todennäköinen luovutushinta sillä hetkellä, kun siirto ammattitoimintaan tapahtuu.

Menorivien lisääminen

Voit lisätä tarvittavan määrän menorivejä, joille kirjaat mitä olet hankkinut. Erittele eri alv -kannoilla olevat menot eri menoriveilleen. Jokaiselle tuotteelle ei tarvitse tehdä siis omaa riviä, jos tuotteita tai palveluita on useita.

Kirjaa selitteeksi, millainen meno on kyseessä. Voit esim. kirjoittaa hankitun tuotteen merkin ja mallin.

Hinta -kenttään lisätään aina se summa, jonka olet maksanut myyjälle arvonlisäveron kanssa tai ilman.

Menon luokittelu

Menon tyypiksi voit valita yhden vaihtoehdoista:

 • Tuote: Yleisimmin tavaraostos, kuten puhelin tai vaikka asiakkaalle myytävät tarvikkeet.
 • Palvelu: Tämä voi olla ohjelmisto, korjauspalvelu tai muu aineeton hankinta
 • Vuokra: Valitse tämä jos olet vuokrannut yritykselle toimitilan tai kyseessä on tuotevuokra.
 • Edustuskulu: Y-tunnuksen kirjanpidossa voi vähentää 50 % kuluista, jotka syntyvät asiakkaisiin, liiketuttaviin tai muihin elinkeinotoimintaan vaikuttaviin henkilöihin kohdistuvasta vieraanvaraisuudesta. Menon alv:ia ei voi erikseen vähentää. Lisää menon kuvaukseen tieto osallistujista ja selitys siitä, miten syntyneet kulut liittyvät yritystoimintaan.
 • YEL-vakuutus: Jos sinulla on yrittäjän eläkevakuutussopimus, niin voit lisätä sen vähennyksiin valitsemalla tämän vaihtoehdon.

Alhaalla esimerkki menosta, jossa yrityksen käyttöön on ostettu liikkeestä kannettava tietokone hintaan 800 euroa (sis. alv 24 %). Ohje jatkuu kuvan jälkeen.

Menon tyypin valinnan jälkeen täytetään lisätietoja, mihin tarkoitukseen hankinta on tehty:

 • Myyntiin liittyvät tuote- ja palveluostot: Myyt ostamasi tuotteen tai palvelun edelleen asiakkaalle. Jos käytät tuotteita palvelun yhteydessä tai jälleenmyyt tuotteet asiakkaillesi osana valmista tuotetta/palvelua tai erikseen, valitse niihin menoihin aina tämä valinta.
 • Liiketoiminnan muut kulut: Hankinta tulee yrityksen käyttöön, sitä ei suoraan myydä asiakkaalle.

Menon hankintamaa

Hankintoja voi tehdä Suomesta tai ulkomailta. Valitse mistä hankinta on tehty ostomaan perusteella. Hankintamaa vaikuttaa siihen, miten hankinnan arvonlisäveroa käsitellään kirjanpidossa.

Huom! Kun teet ostoksia ulkomailta niin ilmoita aina myyjälle oma alv-numerosi (engl. VAT-ID)!

Lisätietoja alv-numerosta löydät YTJ:n alv-numero sivuilta.

Alv-kanta

Menon hankintamaa määrittää käytettävän alv-kannan. Käytä aina sitä alv-kantaa joka on laskussa, mutta ulkomaalaisen hankinnan osalta sitä alv-kantaa joka tuotteella olisi Suomesta ostettuna. Jos menossa ei ole alv-kantaa, niin valitse 0 % alv.

EU:n sisäisessä hankinnassa tarkista, että menotositteella on sinun alv-numerosi sekä myyjän alv-numero. Tämän lisäksi tositteella pitää olla maininta käänteisestä arvonlisäverotuksesta (reverse charge) ja että loppusumma on arvonlisäveroton.

Jos tositteella ei ole tarvittavia tietoja, merkitse ostomaaksi Suomi ja alv 0 %.

Menon vähentäminen osittain

Vähentäessäsi menoa osittain, sinun tulee merkitä selite-kenttään miten meno liittyy yritystoimintaan ja kuinka paljon menosta kohdistuu yrityskäyttöön. Esimerkiksi puhelinliittymän laskun ollessa 30 € (sis. alv), josta yrityskäyttöä on 50 %. Lisää tässä tapauksessa selite-kenttään "Yrityksen puhelinlasku. Yrityskäyttöä 50 %." Merkitse summaksi vain vähennyskelpoinen summa, eli 15 €, vaikka laskun loppusumma olikin 30 €.

Edustusmenon lisääminen

Lisää selite-kenttään tieto edustustilaisuudesta ja lisää osallistujien etu- ja sukunimet. Valitse menon tyypiksi "edustusmeno" ja merkitse summaksi koko summa. Järjestelmämme vähentää automaattisesti 50 % edustusmenona kokonaissummasta. Sinun ei tarvitse tehdä vähennystä erikseen.

Menon tallentaminen

Kun kaikki tiedot on tarkistettu ja ne on lisätty ohjeiden mukaisesti, niin voit tallentaa menon.

Kirjanpitäjämme tarkistavat menon muutaman viikon viiveellä. Tämän jälkeen meno näkyy myös kirjanpitolaskelmissasi. Säilytä siis alkuperäinen menotosite siihen asti.

Kirjanpitäjämme lähettää viestin sähköpostilla, jos meno tarvitsee korjausta. Pääset silloin korjaamaan menoa "kirjanpito" välilehdellä. Klikkaa vain meno auki ja tee siihen vaaditut korjaukset.

Lue lisää