Päivärahat

Yrittäjyyteen sisältyy ajoittain myös matkustelua. Sinua voidaan esimerkiksi pyytää käymään asiakaskäynnillä tai toisessa kaupungissa on oman alasi messut jossa olet edustamassa. Näistä matkoista voit tehdä päivärahavähennyksen omalla käyttäjätililläsi.

Ulkopaikkakunnalle tai ulkomaille suuntautuvasta tilapäisestä matkasta voit lisätä päivärahavähennyksen. Toiminimiyrittäjänä et voi siis suoraan maksaa itsellesi päivärahoja, vaan kirjanpitoon lisätty päiväraha vähentää verotettavaa tulostasi.

Päivärahan vaatimukset

  • Matkan tulee olla vähintään 15 km päähän kotoasi tai työpisteeltäsi
  • Matka on tilapäinen ja sijaitsee tavanomaisen toiminta-alueesi ulkopuolella
  • Matkan kesto on yli 6 tuntia, joka lasketaan kotoasi tai työpisteeltäsi lähdettyäsi siihen hetkeen kun palaat takaisin.

Tavanomaisen ja tilapäisen toimipaikan tulkinta

Tavanomainen toiminta-alue on alue, jolla normaalisti harjoitat elinkeinotoimintaa tai jossa sinulla on pysyvä toimipaikka. Pysyvä toimipaikka on paikka, jossa työskentelet pitkäaikaisesti, säännöllisesti ja jatkuvasti.

Tilapäisellä toimipaikalla puolestaan tarkoitetaan paikkaa, jossa työskennellään satunnaisesti. Asiakkaiden luokse tehdyt matkat ovat yleensä tilapäisiä työmatkoja.

Jos työskentely asiakkaan luona kuitenkin on säännöllistä kerrallaan pitempiaikaista (ei pelkkä lyhyt käynti), ja sen on tarkoitus kestää useamman vuoden ajan, voidaan yksittäisen asiakkaankin toimipaikkaa pitää elinkeinonharjoittajan pysyvänä toimipaikkana ja näin ollen tavanmukaisena toiminta-alueena.

Kuinka lisäät päivärahan kirjanpitoosi

Lisää UusiPäiväraha -navigaation kautta löytyvään laskuriin matkan alku- ja loppuhetki, matkan kohde ja kuvaus. Laskuri laskee sinulle automaattisesti päivärahan määrän, joka kirjataan sinulle verovähennykseksi.
Päivärahat lisätään palveluun pitkin vuotta niiden toteutuessa. Päivärahat on lisättävä palveluun viimeistään seuraavan vuoden tammikuun loppuun kuluvalta vuodelta.

Kotimaan päiväraha 2024:

Osapäiväraha: Matkan kesto yli 6 tuntia 24 euroa/päivä
Kokopäiväraha: Matkan kesto yli 10 tuntia 51 euroa/päivä

Voit lisätä myös ulkomaille suunnatuista yritystoiminnan matkoista päivärahamerkinnän ja valita jokaisen maan oman päivärahan painamalla Kohdemaa-valikkoa.

Lue lisää