Yleinen alv-kanta muuttuu 1.9.2024

Tämä artikkeli on tarkoitettu OP Kevytyrittäjä Y-tunnukseton käyttäjille.

Julkaistu: 3.7.2024 Kirjoittanut: OP Kevytyrittäjä -tiimi

Hallitus on päättänyt korottaa yleistä arvonlisäverokantaa 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Alv-kannan muutos tulee voimaan 1.9.2024 ja se vaikuttaa yleisempien palveluiden arvonlisäverotukseen. Uutta arvonlisäverokantaa tullaan soveltamaan kaikkiin sellaisiin tavaroihin ja palveluihin, joiden verokanta on nyt 24 prosenttia.

Lue lisää aiheesta Verohallinnon ohjeistuksesta: Yleinen arvonlisäverokanta nousee syyskuussa 2024

Arvonlisäveron määräytyminen

Palvelua myydessä arvonlisävero määräytyy suorituspäivän mukaan. Jos palvelun suorittaminen on kesken silloin, kun verokanta muuttuu, sovelletaan palvelun päättymisajankohdan mukaista verokantaa. Palvelu on suoritettu, kun se on asiakkaan käytettävissä. Laskun luontipäivällä ei ole merkitystä, vaan palvelun suoritus- ja luovutuspäivällä. Alla on muutama esimerkki havainnollistamaan tilannetta.

Esimerkki 1
Ikkunanpesu suoritetaan 30.8.2024 ja laskutetaan syyskuussa 2024 → Valitaan alv 24 %

Esimerkki 2
Keittiöremontti suoritetaan 20.8 - 2.9.2024 ja laskutetaan syyskuussa 2024 → Valitaan alv 25,5 %

Esimerkki 3
Toimeksianto suoritetaan 1.9.-30.9.2024 ja laskutetaan lokakuussa 2024 → Valitaan alv 25,5 %

Hinnoittelu

Yritystä laskuttaessa

Yrityksiä ja muita alv-velvollisia laskuttaessa tilanne pysyy kutakuinkin samana. Tavallisesti yritysten välisissä kaupoissa puhutaan arvonlisänverottomista hinnoista, sillä yritykset saavat vähentää arvonlisäveron omassa verotuksessaan. Tämän vuoksi hintoihin ei lähtökohtaisesti tarvitse tehdä muutoksia.

Yksityishenkilöä laskuttaessa

Yksityishenkilötä laskuttaessa muutoksella on enemmän vaikutusta. Heillä ei ole mahdollisuutta vähentää arvonlisäveroa omassa verotuksessaan, joten he joutuvat maksamaan samasta palvelusta jatkossa hieman enemmän. Kannattaakin olla omiin asiakkaisiin yhteydessä ja kertoa tulevasta muutoksesta ja miettiä omaa hinnoittelua. Jos lasket hintoja, oma katteesi kärsii. Jos taas nostat hintoja, voi kauppa jäädä väliin. Pienempien kertaostojen kohdalla alv-korotus on kuitenkin varsin pieni. Esimerkiksi 40 euroa maksanut kampaamokäynti maksaa jatkossa 40,48 euroa, jos veroton hinta pidetään samana.

Muutokset palveluun

OP Kevytyrittäjä Y-tunnukseton -palvelun palkkio pysyy samana myös muutoksen jälkeen ja on jatkossakin 5 % arvonlisäverottomasta laskutuksesta.

Uusi 25,5 % verokanta tulee palvelun laskuosioon saataville elokuun 2024 loppupuolella. Vanha 24 % verokanta on käytettävissä muutoksen jälkeen muutamia kuukausia.

Jos sinulle herää kysymyksiä alv-muutokseen liittyen, ota rohkeasti yhteyttä chat -
asiakaspalveluumme, niin autamme mielellämme lisää!

Lue lisää