Kuka on kevytyrittäjä?
(Ilman Y-tunnusta)

Tämä artikkeli on tarkoitettu OP Kevytyrittäjä Y-tunnukseton käyttäjille.

Kirjoittanut: OP Kevytyrittäjä -tiimi

Kevytyrittäjä on henkilö, joka haluaa laskuttaa tekemästään työstä ja ulkoistaa byrokratian ja paperityöt laskutuspalvelulle. Palvelusta riippuen kevytyrittäjänä voi toimia Y-tunnuksella tai ilman Y-tunnusta. Kevytyrittäjällä on yrittäjän vapaudet, eli hän voi päättää milloin tekee töitä, missä tekee töitä ja mitä töitä hän tekee. Kevytyrittäjä voi olla henkilö, joka haluaa kokeilla potentiaalista yritysideaa tai hän voi olla henkilö, kenellä on yrittäjäkokemusta jo kymmenien vuosien ajalta.

Kevytyrittäjä etsii itse toimeksiantajan ja laskuttaa tehdyn työn laskutuspalvelun kautta. Esimerkiksi veroasiat, laskujen lähettäminen, laskujen seuranta, palkanmaksu ja monet muut asiat hoituvat laskutusyrityksen kautta.

Eri tahot määrittelevät kevytyrittäjiä eri tavalla. Verotuksen ja kirjanpidon näkökulmasta Y-tunnukseton kevytyrittäjä on palkansaaja. Työeläkeyhtiöt pitävät kaikkia kevytyrittäjiä yrittäjinä. Kevytyrittäjä ei ole virallinen yritysmuoto, vaan kyseessä on kuvaava markkinointitermi itsensä työllistävälle henkilölle.

Lue lisää