Toiminimen perustaminen

Kevytyrittäjyys on helppo tapa aloittaa yrittäjänä toimiminen. Toiminimen perustaminen puolestaan vaatii hieman enemmän vaivaa sinulta.

Toiminimi on perinteisesti ollut helpoin yrittämisen muoto, jota varsinkin sekä pää- että sivutoimiset yksinyrittäjät ovat suosineet. Sen rinnalle on viime aikoina noussut ns. kevytyrittäjyys, joka vastaa hyvin pitkälle toiminimellä toimimista

Jos mietit kevytyrittäjyyden ja toiminimen eroja, vertaile niitä alta ja valitse itsellesi parempi!

Toiminimi vai kevytyrittäjyys?

OP Kevytyrittäjyys ja toiminimellä toimiminen on loppujen lopuksi hyvin lähellä toisiaan. Voit verrata niiden eroja alta.

ToiminimiOP Kevytyrittäjä
Y-tunnus Kyllä Kyllä
Liiketoiminnan kulujen vähennysoikeus Kyllä Kyllä
ALV-vähennysoikeus Kyllä Kyllä
Perustamiskulut Verkossa 75 euroa, paperilla 110 euroa Verkossa, 0 euroa
Mahdollisuus starttirahaan Kyllä Kyllä
Kirjanpito Toiminimiyrittäjä vastaa itse tai ulkoistaa (kustannus 25-100€/kk) Sisältyy palveluun
Rekisteröityminen kaupparekisteriin Kyllä, toiminimiyrittäjä tekee itse Ei sisälly, mahdollista tehdä omatoimisesti
Laskutusohjelmisto Toiminimiyrittäjä hankkii itse Sisältyy palveluun

Mikä vaihtoehto sinulle sopii? Mikäli kevytyrittäjyys kiinnostaa, liity OP Kevytyrittäjäksi saman tien! Jos puolestaan toiminimi tuntuu paremmalta vaihtoehdolta, suosittelemme vahvasti sinua tutustumaan allaoleviin asioihin ennen toiminimen perustamista.

Ryhdy OP Kevytyrittäjäksi

Toiminimi vai yksityinen elinkeinonharjoittaja?

Kun alat tutustumaan toiminimen perustamiseen, törmäät myös nimitykseen yksityinen elinkeinonharjoittaja. Puhekielessä näillä tarkoitetaan usein samaa asiaa, ja käytännössä niillä ei suuria eroja olekaan.

Ero on siinä, että toiminimi viittaa kaupparekisteriin rekisteröityyn yritykseen. OP Kevytyrittäjänä toimiva yrittäjä on yksityinen elinkeinonharjoittaja. Kaupparekisteriin rekisteröitymisen myötä yksityinen elinkeinonharjoittaja muuttuu toiminimeksi. Kyllä - tämä tarkoittaa sitä, että jos aloitat kevytyrittäjänä, voit myöhemmin perustaa toiminimen ja jatkaa OP Kevytyrittäjä-palvelun käyttöä.

Yksityinen elinkeinoharjoittaja voi toimia yrittäjänä ilman rekisteröitymistä kaupparekisteriin. Rekisteröityminen täytyy kuitenkin tehdä, jos yrityksen harjoittama liiketoiminta on luvanvaraista, yrittäjän työskentelytilat ovat muu kuin oma koti tai hänellä on apunaan jokin perheen ulkopuolinen henkilö. Luvanvaraista toimintaa on esimerkiksi kauneushoitolan perustaminen, jolloin yrittäjän täytyy tehdä esimerkiksi ilmoitus terveydensuojeluviranomaiselle toimitiloista.

Mitä minun täytyy selvittää?

Toiminimen perustamiseen liittyy paljon tärkeitä, selvitettäviä asioita. Nämä asiat sinun kannattaa miettiä ja suunnitella jo hyvissä ajoin ennen toiminimen perustamista. Kun suunnittelet etukäteen, vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja pääset toiminnan alkaessa nopeasti vauhtiin!

Mieti hyvissä ajoin seuraavia asioita:

OP Kevytyrittäjässä kirjanpito, laskutus ja verotukseen liittyvät asiat hoidetaan puolestasi. Toiminimellä toimiessa suosittelemme harkitsemaan erillisen kirjanpitäjän käyttöä. Voit ottaa yhteyttä kirjanpitoyritykseen, keskustella heidän kanssaan tarpeistasi ja pyytää alustavaa tarjousta kirjanpidosta ja verorutiineiden hoitamisesta.

Toiminimen nimen valintaan kannattaa käyttää aikaa. Mikä nimi kuvaa toimintaasi ja auttaa sinua markkinoinnissa? Minkä mielikuvan nimi antaa ja erottaudutko sen avulla kilpailijoista? Ota huomioon, että toiminimen perustamisessa voi kestää hetki. Patentti- ja rekisterihallitus tutkii onko haluamallesi nimelle esteitä.

Toiminimelle täytyy myös määritellä toimiala, eli se ala, jolla yrityksesi toimii. Toimialailmoitus tehdään verohallintoon sekä kaupparekisteriin. Yrityksellä voi olla useitakin toimialoja tai ns. yleistoimiala, mutta toimialan rajaus saattaa helpottaa haluamasi nimen rekisteröimistä.

Miten perustan toiminimen?

Voit perustaa toiminimen joko verkossa PRH:n ja verohallinnon YTJ-palvelussa tai perinteisellä paperikaavakkeella.

Mitä toiminimen perustaminen maksaa?

OP Kevytyrittäjäksi voit ryhtyä nopeasti ja ilmaiseksi suoraan verkossa. Kun rekisteröidyt palveluun, saat nopeasti Y-tunnuksen ja voit alkaa lähes saman tien laskuttamaan asiakkaitasi työstäsi.
Verkossa Paperikaavakkeella OP Kevytyrittäjänä
75€ 110€ 0€

Toiminimen perustaminen verkossa tai perinteisemmin paperikaavakkeella on maksullista. Verkossa tehtävään perustamisilmoitukseen sinun täytyy laittaa ehdotuksesi yrityksen nimestä, osoite- ja yhteystiedot sekä yrityksen toimiala.

Paperiseen perustamisilmoitukseen tarvitset Y3-lomakkeen sekä henkilötietolomakkeen. Toiminimen perustamisen maksu tulee suorittaa ennen ilmoituksen tekemistä ja kuitti maksusta tulee liittää ilmoituksen yhteyteen.

Miten toiminimen kirjanpito hoidetaan?

Yrityksillä on lakisääteinen velvollisuus pitää toiminnastaan kirjanpitoa. Kirjanpito on toisaalta myös tärkeä yrityksen työkalu, jonka avulla pysyt kartalla liiketoimintasi kehityksestä.

Yrittäjä on vastuussa kirjanpidon hoitamisesta. Vaikka kirjanpidon voi tehdä vaikka itse, suosittelemme vahvasti ammattilaisen, kuten kirjanpitäjän tai tilitoimiston, palveluiden hyödyntämistä. Tutustu myös kirjanpidon järjestämisestä kertovaan oppaaseemme.

OP Kevytyrittäjä tarjoaa käyttöösi automaattisen kirjanpidon, joka ei maksa sinulle erikseen mitään. Palveluun sisältyy myös helppokäyttöinen laskutuspalvelu, jolla voit nopeasti laskuttaa asiakkaitasi suoraan verkkopalvelusta.

Toiminimen starttiraha

Aloittavan yrittäjän on mahdollista saada starttirahaa yrityksen alkutaipaleelle. Starttiraha on yrittäjän henkilökohtaista tuloa, joka on tarkoitettu esimerkiksi arjen rutiinien pyörittämiseen ennen kuin yritystoiminta alkaa tuottamaan tulosta.

Starttirahaa täytyy hakea aina ennen varsinaisen yritystoiminnan aloitusta. Starttirahaa voivat saada sekä toiminimellä toimivat yrittäjät että kevytyrittäjät.

Mikä on Y-tunnus?

Kun toiminimen perustamisilmoitus on kirjattu PRH:n ja verohallinnon yritys- ja yhteisöjärjestelmään, saat toiminimellesi oman Y-tunnuksen.

Y-tunnus tavallaan vastaa omaa henkilökohtaista henkilötunnustasi. Y-tunnus yksilöi yrityksesi - millään muulla yrityksellä ei ole samaa tunnusta. Y-tunnuksessa on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkastusmerkki. Esimerkki: 2241007-8.

Saatat tarvita Y-tunnusta esimerkiksi viranomaisten tai muiden yritysten kanssa asioidessasi. Y-tunnuksen avulla sinulla on myös mahdollista tehdä liiketoimintaan liittyvien menojen vähentämistä yrityksen kirjanpidossa.

Y-tunnuksen saat luonnollisesti myös OP Kevytyrittäjänä.

Kuinka voimme auttaa?

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua hahmottamaan kevytyrittäjyyden ja toiminimen eroja. Jos työtaakka toiminimen perustamiseen arveluttaa, suosittelemme alkuun kokeilemaan kevytyrittäjyyttä. OP Kevytyrittäjänä voit heti alusta asti keskittyä omaan osaamiseesi ja jättää paperityöt ja muut asiat tiimillemme.

Tukenasi on asiantunteva asiakaspalvelu sivustoltamme löytyvän chatin kautta. Lisäksi OP Kevytyrittäjille on tarjolla puhelinneuvontaa, jonka yhteystiedot löydät kirjauduttuasi palveluun.

Ryhdy OP Kevytyrittäjäksi