Toiminimen perustaminen
Toiminimen perustaminen vaatii yrittäjältä hieman enemmän perehtymistä asiaan. Olemme koostaneet artikkeliin kaiken olennaisen toiminimen perustamisesta ja siihen liittyvistä haasteista ja hyödyistä. Lukemalla tämän artikkelin tiedät, kuinka toiminimi perustetaan ja osaat välttää mahdolliset sudenkuopat yrittäjyyden alkutaipaleella.
Julkaistu:
11.7.2020
Toiminimi on perinteisesti ollut helpoin ja yksi yleisimmistä yrittämisen muotoista, jota varsinkin sekä pää- että sivutoimiset yksinyrittäjät ovat suosineet. YTJ:n tilastojen mukaan Suomessa on 222 053 yksityistä elinkeinonharjoittajaa (7/2020), eli 36 % Suomessa toimivista yrityksistä ja yhdistyksistä on toiminimiyrityksiä. Sen rinnalle on viime aikoina noussut uusi yrittämisen muoto, kevytyrittäjyys, joka vastaa hyvin pitkälle toiminimellä toimimista.
Yrittäjäksi ryhtyminen vaatii rohkeutta kokeilla omaa liikeideaa ja alun paperityöt voivat tuntua hankalilta. Teemme palvelussamme Y-tunnuksen perustamisen niin helpoksi, että sinun tarvitsee miettiä vain sopiva markkinointinimi yrityksellesi - eikä sekään ole pakollista.
Toiminimi vai kevytyrittäjyys?
OP Kevytyrittäjyys ja toiminimellä toimiminen on loppujen lopuksi hyvin lähellä toisiaan. Voit verrata niiden eroja alta.
Toiminimi | Kevytyrittäjyys ilman Y-tunnusta | OP Kevytyrittäjä | |
Y-tunnus | Kyllä | Ei | Kyllä |
Liiketoiminnan kulujen vähennysoikeus | Kyllä | Osittain | Kyllä |
alv-vähennysoikeus | Kyllä | Ei | Kyllä |
Perustamiskulut | Verkossa ja paperilla 70 € | Vaihtelee | Verkossa, 0 euroa |
Mahdollisuus starttirahaan | Kyllä | Ei | Kyllä |
Kirjanpito | Toiminimiyrittäjä vastaa itse tai ulkoistaa (kustannus vaihtelee toiminnan laajuuden mukaan) | Vaihtelee | Sisältyy palveluun |
Rekisteröityminen kaupparekisteriin | Kyllä, toiminimiyrittäjä tekee itse | Ei mahdollista | Ei sisälly, mahdollista tehdä omatoimisesti |
Laskutusohjelmisto | Toiminimiyrittäjä hankkii itse | Vaihtelee | Sisältyy palveluun |
Tilinpäätös | Itse tehty tai kirjanpitäjän hinnaston mukaan | Vaihtelee | Sisältyy palveluun* |
Mikä vaihtoehto sinulle sopii? Mikäli kevytyrittäjyys kiinnostaa, liity OP Kevytyrittäjäksi saman tien! Jos puolestaan toiminimi tuntuu paremmalta vaihtoehdolta, suosittelemme vahvasti sinua tutustumaan allaoleviin asioihin ennen toiminimen perustamista.
Toiminimen ja yksityisen elinkeinonharjoittajan erot
Tutustuessasi toiminimen perustamiseen, törmäät myös nimitykseen yksityinen elinkeinonharjoittaja. Puhekielessä näillä tarkoitetaan usein samaa asiaa, ja käytännössä niillä ei suuria eroja olekaan.
Ero on siinä, että toiminimi viittaa kaupparekisteriin rekisteröityyn yritykseen, jolloin rekisteröity yrityksen nimi on suojattu ja sitä ei voi muut käyttää markkinoinnissaan tai yrityksen nimessään. Kaupparekisteri-ilmoitus on yleensä vapaaehtoista yrittäjille, mutta tietyissä tilanteissa se on pakollinen. Kerromme myöhemmin milloin kaupparekisteriin voin liittyä.
Milloin kaupparekisteri-ilmoitus tulee tehdä?
Yksityinen elinkeinoharjoittaja voi toimia yrittäjänä ilman rekisteröitymistä kaupparekisteriin. Voit tehdä kaupparekisteri-ilmoituksen, jos yrittäjänä haluat rekisteröidä ja suojata itsellesi tietyn toiminimen. Kaupparekisteröinti ei siis ole pakollista, vaikka toimisit luvanvaraisella alalla tai harjoittaisit yritystoimintaa toimitiloissa kodin ulkopuolella.
Mitä minun täytyy tietää toiminimen perustamisesta?
Toiminimen perustamiseen liittyy paljon tärkeitä, selvitettäviä asioita. Nämä asiat sinun kannattaa miettiä ja suunnitella jo hyvissä ajoin ennen toiminimen perustamista. Kun suunnittelet etukäteen, vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja pääset toiminnan alkaessa nopeasti vauhtiin!
Miten hoidan toiminimen kirjanpidon?
Toiminimen perustamisen jälkeen suosittelemme ulkopuolisen kirjanpitäjän tai tilitoimistopalveluiden käyttöä. Kirjanpitolain mukaan sinun tulee tehdä kirjanpitoa liiketoiminnastasi ja toiminnan laajuus sekä luonne ratkaisee, miten kirjanpito tulee järjestää. Voit ottaa yhteyttä kirjanpitoyritykseen, keskustella heidän kanssaan tarpeistasi ja pyytää alustavaa tarjousta kirjanpidosta ja verorutiineiden hoitamisesta.
Miten lähetän laskuja?
Tehdystä työstä tai myydystä tuotteesta tulee aina antaa kuitti tai muu tosite asiakkaalle. Käteiskaupassa voi riittää kirjakaupasta saatava jäljentävä kuittivihko, mutta yrittäjältä pyydetään yleensä laskua suoritteesta. Laskun voit tehdä itse tai voit käyttää laskutusohjelmistoa laskujen luontia ja lähetystä varten.
OP Kevytyrittäjä -palvelussa laskujen luonti ja lähetys kuuluu palvelun hintaan. Laskut voi lähettää sähköpostina, verkkolaskuna tai paperina asiakkaille.
Yrityksen toiminimen keksiminen
Toiminimen nimen valintaan kannattaa käyttää aikaa. Mikä nimi kuvaa toimintaasi ja auttaa sinua markkinoinnissa? Minkä mielikuvan nimi antaa ja erottaudutko sen avulla kilpailijoista?
Vaikka toiminimen perustamisessa on monia asioita mietittävänä, voi nimen keksiminen olla se haastavin vaihe.
Ota huomioon, että toiminimen perustamisessa voi kestää hetki. Patentti- ja rekisterihallitus tutkii onko haluamallesi nimelle esteitä.
Toimialan valitseminen
Toiminimelle täytyy myös määritellä toimiala, eli se ala, jolla yrityksesi toimii. Toimialailmoitus tehdään verohallintoon sekä kaupparekisteriin. Yrityksellä voi olla useitakin toimialoja tai ns. yleistoimiala, mutta toimialan rajaus saattaa helpottaa haluamasi nimen rekisteröimistä.
Toimialaluokituksen valinta voi olla haasteellista tietyillä toimialoilla, joille toimialaluokitusta ei ole luotu, näissä tapauksissa voit käyttää lähinnä olevaa toimialaluokitusta.
Harjoittaessasi vaikkapa kodin siivouspalveluita, voit valita toimialaluokitukseksi "81210 Kiinteistöjen siivous" -luokituksen. Tähän toimialaluokitukseen ei kuulu erikoissiivousta, kuten ikkunoiden siivousta, mutta voit siitä huolimatta harjoittaa kyseistä toimintaa muun toiminnan yhteydessä.
Toimialaluokitus valitaan sen mukaan, mitä toimintaa harjoitat pääasiallisesti. Jos liiketoimintasi muuttuu kokonaan tai pääosin ikkunoiden siivoukseksi, voi toimialaluokituksen muuttaa "81220 Muu rakennus- ja teollisuussiivous" -luokitukseksi.
Kenelle toiminimi sopii?
Toiminimi on kevytyrittäjyyden jälkeen helpoin ja kevyin tapa aloittaa yrittäminen, mutta sen soveltuvuutta elämäntilanteeseen on syytä pohtia.
Toiminimen perustaminen opiskelijana
Opiskelijana töiden teko voi olla mahdollisuus kerryttää lisätuloja ja saada merkittävää työkokemusta, joiden avulla työelämään siirtyminen opiskeluiden jälkeen sujuu helpommin. Opiskelijana toiminimen perustaminen tai kevytyrittäjyys Y-tunnuksella on järkevä ratkaisu, sillä voit itse määritellä kuinka paljon töitä teet.
Toiminimen perustaminen oikeuttaa sinua tekemään vähennyksiä liiketoimintaan liittyvistä hankinnoista, kuten vaikkapa läppäristä ja puhelimesta.
Toiminimiyrittäjyys ei poissulje opiskelijana saatavia etuuksia, kuten opintotukea tai asumistukea. Etuuksissa on kuitenkin tulorajoja ja yrittäjänä saadut tulot voivat vähentää saatavia opintotukia samalla tavalla kuin palkkatulot.
Tulorajojen seuranta on helppoa, kun teet itse omat laskusi.
Sivutoiminen toiminimiyrittäjyys
Toiminimen perustaminen on loistava tapa lisätulojen hankkimiseen, joka tuo säästöjä tulevaisuutta varten tai mahdollistaa arvokkaan harrastuksen harrastaminen. Menojen karsiminen tai palkkaneuvottelut eivät aina ole mahdollisia työelämässä, jolloin oman osaamisen voi laittaa tekemään euroja pankkitilille.
Työskennellessäsi virkasuhteessa, sinun tulee ilmoittaa sivutoimisesta yrittäjyydestäsi työnantajallesi. Saatat olla myös ilmoitusvelvollinen liiketoiminnastasi työnantajallesi vaikka et olisikaan virkasuhteessa ja tämä saattaa olla mainittu esimerkiksi työsopimuksessasi. Parhaiten saat asian selville kysymällä asiaa työnantajaltasi ja tämä kannattaa selvittää ennen yrityksen perustamista.
Sivutoiminen yrittäjyys on oiva tapa kokeilla yritysideaa rauhassa, sillä tulot palkkatöistä voi kattaa alun mahdollisia yrityshankintoja. OP Kevytyrittäjä -palvelussa Y-tunnuksen saat ilmaiseksi ja voit aloittaa yritystoiminnan kevyemmin jättäen meille paperityöt, kirjanpidon ja veroasioiden hoidon.
Päätoiminen yrittäjyys toiminimellä
Toiminimi mahdollistaa isommatkin yritystoiminnat toimialasta riippuen. Yksityinen elinkeinonharjoittaja on sopiva vaihtoehto, kun työllistät itsesi ja myyt pääosin osaamistasi tai aikaasi. OP Kevytyrittäjänä toimit Y-tunnuksella ja voit tehdä tuote- ja palvelumyyntiä sekä hyödyt yrittäjän eduista.
Jos liikeideasi vaatii paljon hankintoja ja toiminnassa tarvittavaa kalustoa, koneita tai ajoneuvoja, kannattaa miettiä myös muita yritysmuotoja.
OP Kevytyrittäjä soveltuu myös päätoimiseen yrittäjyyteen ja arvonlisäverottoman liikevaihdon ylittäessä 30 000 euroa, loppuvuosi on sinulle ilmaista.
Miten perustan toiminimen?
Voit perustaa toiminimen joko verkossa PRH:n ja verohallinnon YTJ-palvelussa tai perinteisellä paperikaavakkeella.
Mitä toiminimen perustaminen maksaa?
Verkossa toiminimen perustaminen maksaa 60 euroa. Perustamisilmoitukseen sinun täytyy laittaa ehdotuksesi yrityksen nimestä, osoite- ja yhteystiedot sekä yrityksen toimiala.
Jos haluat tehdä perustamisilmoituksen perinteisemmin paperikaavakkeella, toiminimen perustamisen hinta on 110 euroa. Tällöin tarvitset Y3-lomakkeen sekä henkilötietolomakkeen. Toiminimen perustamisen maksu tulee suorittaa ennen ilmoituksen tekemistä ja kuitti maksusta tulee liittää ilmoituksen yhteyteen.
OP Kevytyrittäjäksi voit ryhtyä nopeasti ja ilmaiseksi suoraan verkossa. Kun rekisteröidyt palveluun, saat nopeasti Y-tunnuksen ja voit alkaa lähes saman tien laskuttamaan asiakkaitasi työstäsi.
Miten toiminimen kirjanpito hoidetaan?
Yrityksillä on lakisääteinen velvollisuus pitää toiminnastaan kirjanpitoa. Kirjanpito on toisaalta myös tärkeä yrityksen työkalu, jonka avulla pysyt kartalla liiketoimintasi kehityksestä.
Yrittäjä on vastuussa kirjanpidon hoitamisesta. Vaikka kirjanpidon voi tehdä vaikka itse, suosittelemme vahvasti ammattilaisen, kuten kirjanpitäjän tai tilitoimiston, palveluiden hyödyntämistä. Tutustu myös kirjanpidon järjestämisestä kertovaan oppaaseemme.
OP Kevytyrittäjä tarjoaa käyttöösi automaattisen kirjanpidon, joka ei maksa sinulle erikseen mitään. Palveluun sisältyy myös helppokäyttöinen laskutuspalvelu, jolla voit nopeasti laskuttaa asiakkaitasi suoraan verkkopalvelusta.
Toiminimen starttirahasta
Aloittavan yrittäjän on mahdollista saada starttirahaa yrityksen alkutaipaleelle. Starttiraha on yrittäjän henkilökohtaista tuloa, joka on tarkoitettu esimerkiksi arjen rutiinien pyörittämiseen ennen kuin yritystoiminta alkaa tuottamaan tulosta.
Starttirahaa täytyy hakea aina ennen varsinaisen yritystoiminnan aloitusta - eli muista hakea starttirahaa ennen kuin hankit Y-tunnuksen tai ryhdyt OP Kevytyrittäjäksi!
Lue lisää starttirahasta kertovasta oppaastamme.
Vältä sudenkuopat toiminimen perustamisessa
Toiminimen perustamisilmoituksessa, eli Y3-lomakkeessa on kohta "julkiset yhteystiedot", jossa mainitaan osoitetietojen olevan pakollinen. Nämä tiedot tulevat näkymään julkisesti esimerkiksi YTJ-tietokannassa, joita voi kuka tahansa tarkastella.
Puhelinnumeroa ja osoitetiedon merkitsemistä kannattaa harkita tarkoin, sillä uusille yrittäjille kohdistetaan telemarkkinointia ja yritysmyynnissä ei päde aina kuluttajansuojaoikeudet kuten vaikkapa 14 vuorokauden etämyynnin peruutusoikeus.
OP Kevytyrittäjä tekee kaikki paperityöt puolestasi, sekä ilmoitamme puhelintietosi salaisena julkisiin rekistereihin, jotta voit keskittyä yritystoiminnan käynnistämiseen rauhassa.
Mistä saan Y-tunnuksen?
Kun toiminimen perustamisilmoitus on kirjattu PRH:n ja verohallinnon yritys- ja yhteisöjärjestelmään, saat toiminimellesi oman Y-tunnuksen.
Y-tunnus tavallaan vastaa omaa henkilökohtaista henkilötunnustasi. Y-tunnus yksilöi yrityksesi - millään muulla yrityksellä ei ole samaa tunnusta. Y-tunnuksessa on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkastusmerkki. Esimerkki: 2241007-8.
Saatat tarvita Y-tunnusta esimerkiksi viranomaisten tai muiden yritysten kanssa asioidessasi. Y-tunnuksen avulla sinulla on myös mahdollista tehdä liiketoimintaan liittyvien menojen vähentämistä yrityksen kirjanpidossa.
Yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli "toiminimiyrittäjänä" voit myös tehdä hankintoja yksityishenkilönä omalla nimelläsi.
Y-tunnuksen saat luonnollisesti myös OP Kevytyrittäjänä.
Kuinka voimme auttaa?
Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua hahmottamaan kevytyrittäjyyden ja toiminimen eroja. Jos työtaakka toiminimen perustamiseen arveluttaa, suosittelemme alkuun kokeilemaan kevytyrittäjyyttä. OP Kevytyrittäjänä voit heti alusta asti keskittyä omaan osaamiseesi ja jättää paperityöt ja muut asiat tiimillemme.
Tukenasi on asiantunteva asiakaspalvelu sivustoltamme löytyvän chatin kautta. Lisäksi OP Kevytyrittäjille on tarjolla puhelinneuvontaa, jonka yhteystiedot löydät kirjauduttuasi palveluun.