Yrittäjän starttiraha

Starttiraha antaa yrittäjälle taloudellista turvaa yritystoiminnan alkuun. Kuka starttirahaa voi saada ja kuinka paljon? Lukaise kaikki tarvittava oppaastamme!

Mietitkö, miten pärjäät yrittäjänä taloudellisesti ennen kuin alat saamaan asiakkailtasi rahaa? Haluaisitko hieman tukijalkaa yrittäjyyden aloittamiseen?

Tätä tarkoitusta varten sinun on mahdollista saada valtion myöntämää starttirahaa. Starttiraha ei ole lainaa, vaan tukea, jonka tarkoitus on helpottaa yrittäjän henkilökohtaista toimeentuloa yritystoiminnan aloittamisen aikana.

Starttirahaa täytyy hakea ENNEN yritystoiminnan aloittamista. Eli jos haet starttirahaa, tee se ennen OP Kevytyrittäjäksi ryhtymistä!

Kenelle starttiraha on tarkoitettu?

Starttiraha on tarkoitettu aloittavalle yrittäjälle, joka on aloittamassa päätoimisen yritystoiminnan. Starttiraha turvaa yrittäjän henkilökohtaista toimeentuloa yrittäjyyden alussa. Voit siis käyttää starttirahaa normaaleihin henkilökohtaisiin menoihisi - sitä ei ole tarkoitettu varsinaisen yritystoiminnan kulujen kattamiseen.

Voit saada starttirahaa jos olet siirtymässä päätoimiseksi yrittäjäksi esimerkiksi työttömästä työnhakijasta, opiskelusta, palkkatyöstä tai sivutoimisesta yrittäjyydestä. Starttirahaa voidaan myöntää myös useammalle perustettavassa yrityksessä työskentelevälle yrittäjälle.

Perinteisten laskutuspalveluiden kautta toimivat henkilöt eivät saa starttirahaa, vaan starttirahaa saadaksesi sinun täytyy olla aito Y-tunnuksella toimiva yrittäjä.

OP Kevytyrittäjät voivat hakea ja saada starttirahaa - muista kuitenkin hakea starttiraha ennen yritystoiminnan aloitusta.

Ryhdy OP Kevytyrittäjäksi

Starttirahan määrä

Kuukausittain maksettava starttiraha myönnetään aluksi 6 kuukauden ajaksi. Ensimmäisen jakson jälkeen voit hakea toista 6 kuukauden jaksoa, jolloin tuen maksimipituus on 12 kuukautta.

Starttirahan määrä vuonna 2019 on 32,40 euroa päivässä ja sitä maksetaan viideltä päivältä viikossa. Tällöin starttirahan suuruudeksi tulee noin 700 euroa kuukaudessa.

Ota huomioon, että starttiraha on verotettavaa tuloa. Saamastasi summasta vähennetään siis henkilökohtaisista tuloistasi riippuva määrä veroa.

Starttirahan vaatimukset

Päätoimisen yrittäjyyden lisäksi starttirahan saamiselle on myös muita vaatimuksia. Niistä tärkeimpiä on se, että sinulla on edellytykset saada suunnittelemasi liiketoiminta kannattavaksi: sinulla on tarpeelliset taidot ja tuotteellesi on kysyntää.

Seuraavia asioita arvioidaan starttirahaa myönnettäessä:

Yrittäjyyskurssi starttirahaa varten

Starttirahan saamisen edellytyksenä saattaa olla yrittäjyyskurssin suorittaminen. Yrittäjyyskurssilla saat yrittäjyyteen liittyviä tietoja ja taitoja sekä saat palautetta omasta liikeideastasi. Kurssi on myös hyvä paikka tutustua muihin yrittäjiin ja alkaa kasvattamaan verkostoasi.

Kysy lisää yrittäjyyskursseista paikallisesta TE-toimistostasi.

Liiketoimintasuunnitelma starttirahaa varten

Starttirahan saaminen yleensä edellyttää myös liiketoimintasuunnitelman tekemistä. Liiketoimintasuunnitelma (“LTS”) on tulevan yrittäjän tekemä suunnitelma, jossa on konkreettisesti analysoitu esimerkiksi liikeideaa, asiakasryhmiä, hinnoittelua, kilpailijoita, myyntiä ja markkinointia.

Liiketoimintasuunnitelma kiteyttää omassa ajatuksissasi olleet suunnitelmat sellaiseen muotoon, että sitä voi esimerkiksi jokin ulkopuolinen taho kommentoida ja neuvoa.

Liiketoimintasuunnitelma on siis yrittäjälle tärkeä työkalu, jota tehdessä joudut miettimään paljon toimintaasi liittyviä asioita.

Nämä asiat ovat hyvä olla pohdittuina ja suunniteltuina hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista, jotta pääset varsinaisessa yrittämisessä nopeasti alkuun.

Miten starttirahaa haetaan

Starttirahan myöntää Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto).

Kun suunnittelet yrityksen perustamista ja starttirahan hakemista, ota heti aluksi yhteys paikalliseen TE-toimistoon.

TE-toimistosta sinut ohjataan yritysneuvojalle, joka osaa neuvoa sinua starttirahan vaatimuksissa, hakemisessa sekä yrityksen perustamisessa. TE-toimiston neuvonnasta voit kysyä myös yrittäjyyskursseja, jotka saattavat olla edellytys starttirahan saamiseksi.

Starttirahahakemus täytyy jättää ja tulla hyväksytyksi ennen yritystoiminnan käynnistämistä.

Varsinaisen starttirahahakemuksen voit tehdä sähköisesti tai TE-palveluiden sivuilta löytyvällä tulostettavalla lomakkeella. Varmista kuitenkin omasta TE-toimistostasi, onko sinun käytävä paikan päällä toimistossa.

Perusta yritys nopeasti verkossa

Sinun kannattaa varata starttirahaan liittyvään prosessiin riittävästi aikaa. Mahdollinen yrittäjyyskurssi ja liiketoimintasuunnitelman tekeminen saattavat viedä tovin aikaa, mutta ovat onnistuneen yritystoiminnan osalta erittäin hyödyllisiä.

Kun starttirahaan liittyvät asiat ovat selvät, nopein tapa perustaa yritys on ryhtyä OP Kevytyrittäjäksi suoraan verkossa. Saat nopeasti Y-tunnuksen eikä yrityksen perustaminen maksa mitään. Palveluun sisältyy kirjanpito sekä esimerkiksi veroihin liittyvien rutiinien hoitaminen sinun puolestasi.

Tukenasi on asiantunteva asiakaspalvelu sivustoltamme löytyvän chatin kautta. Lisäksi OP Kevytyrittäjille on tarjolla puhelinneuvontaa, jonka yhteystiedot löydät kirjauduttuasi palveluun.

Ryhdy OP Kevytyrittäjäksi