Yrittäjän starttiraha

Starttiraha antaa yrittäjälle taloudellista turvaa yritystoiminnan alkuun. Kuka starttirahaa voi saada ja paljonko on starttirahan määrä vuonna 2023? Lukaise kaikki tarvittava oppaastamme!

Julkaistu: 18.11.2018

Mietitkö, miten pärjäät yrittäjänä taloudellisesti ennen kuin alat saamaan asiakkailtasi rahaa? Haluaisitko hieman tukijalkaa yrittäjyyden aloittamiseen?

Tätä tarkoitusta varten sinun on mahdollista saada valtion myöntämää starttirahaa. Starttiraha ei ole lainaa, vaan tukea, jonka tarkoitus on helpottaa yrittäjän henkilökohtaista toimeentuloa yritystoiminnan aloittamisen aikana.

Starttirahaa ei tarvitse maksaa takaisin.

Starttirahaa täytyy hakea ennen yritystoiminnan aloittamista. Eli jos haet starttirahaa, tee se ennen OP Kevytyrittäjäksi ryhtymistä!

Kenelle starttiraha on tarkoitettu?

Starttiraha on tarkoitettu aloittavalle yrittäjälle, joka on aloittamassa päätoimisen yritystoiminnan. Starttiraha turvaa yrittäjän henkilökohtaista toimeentuloa yrittäjyyden alussa. Voit siis käyttää starttirahaa normaaleihin henkilökohtaisiin menoihisi - sitä ei ole tarkoitettu varsinaisen yritystoiminnan kulujen kattamiseen.

Voit saada starttirahaa jos olet siirtymässä päätoimiseksi yrittäjäksi esimerkiksi työttömästä työnhakijasta, opiskelusta, palkkatyöstä tai sivutoimisesta yrittäjyydestä. Starttirahaa voidaan myöntää myös useammalle perustettavassa yrityksessä työskentelevälle yrittäjälle.

Starttirahan saajaksi voi tulla siis lähes mistä tahansa elämäntilanteesta paitsi päätoimisesta yrittäjyydestä. Päätoimisille yrittäjille ei myönnetä starttirahaa uuden yrityksen perustamiseen eikä toimialanvaihdokseen tai yrityksen ostamiseen. Starttirahan myöntää TE-toimisto, joka arvioi edellytykset etuudelle.

Starttiraha ja kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjät voivat saada starttirahaa. Edellytyksenä kuitenkin on Y-tunnus, eli perinteiset laskutuspalveluiden kautta laskuttavat kevytyrittäjät ei voi saada starttirahaa. Laskutuspalvelussa kevytyrittäjät saavat tuloa palkkana, eikä tätä katsota starttirahan edellyttämäksi toiminnaksi.

Perinteisten laskutuspalveluiden kautta toimivat henkilöt eivät saa starttirahaa, vaan starttirahaa saadaksesi sinun täytyy olla aito Y-tunnuksella toimiva yrittäjä.

OP Kevytyrittäjät voivat hakea ja saada starttirahaa - muista kuitenkin hakea starttiraha ennen yritystoiminnan aloitusta.

Ryhdy OP Kevytyrittäjäksi

Starttirahan määrä 2024

Starttirahan määrä vuonna 2024 on noin 37 euroa päivässä ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa. Tällöin starttirahan suuruudeksi tulee noin 740 euroa kuukaudessa.

Starttirahan kesto

Kuukausittain maksettava starttiraha myönnetään kerrallaan kuuden kuukauden ajaksi. Ensimmäisen jakson jälkeen voit hakea toista kuuden kuukauden jaksoa.

Vaikka liiketoiminta alkaisi tuottamaan jo hyvin tulosta, joka elättää yrittäjän, starttirahaa saa kuitenkin myönnetyn ajan eli kuusi kuukautta. Vasta kuuden kuukauden jakson jälkeen starttirahan jatkohakemuksessa tarkastetaan edellytykset uudelle jatkokaudelle.

Starttirahan jatkohakemus

Starttirahan jatkohakemus on tehtävä ennen starttirahajakson päättymistä ja siihen tarvitaan liitteeksi tuloslaskelma toiminnasta. Jatkon myöntämisen kriteerinä on toimeentulon turvaaminen, eli TE-toimisto arvioi tuloslaskelman perusteella elättääkö yritystoiminta jo yrittäjän ja onko starttirahalle toimeentuloperusteita.

Starttirahaan ei myönnetä jatkoa, jos yritystoiminnasta saatava tulos elättää yrittäjän.

Ota huomioon, että starttiraha on verotettavaa tuloa. Saamastasi summasta vähennetään siis henkilökohtaisista tuloistasi riippuva määrä veroa.

Starttirahan vaatimukset

Päätoimisen yrittäjyyden lisäksi starttirahan saamiselle on myös muita vaatimuksia. Niistä tärkeimpiä on se, että sinulla on edellytykset saada suunnittelemasi liiketoiminta kannattavaksi - sinulla on tarpeelliset taidot ja tuotteellesi on kysyntää.

Starttirahaa hakiessa muut tulot, kuten kokoaikatyösta saatu palkka ei ole esteenä starttirahan myöntämiselle. Starttirahan myöntämisen jälkeen ja etuuden saamisen aikana ei ole enää tarkoitus saada muualta kuin yritystoiminnasta tuloja. Yritystoiminnan on oltava päätoimista starttirahan saamiseksi.

Starttirahan myöntämiseksi on täytettävä seuraavat vaatimukset:

Yrittäjyyskurssi starttirahaa varten

Starttirahan saamisen edellytyksenä saattaa olla yrittäjyyskurssin suorittaminen. Yrittäjyyskurssilla saat yrittäjyyteen liittyviä tietoja ja taitoja sekä saat palautetta omasta liikeideastasi. Kurssi on myös hyvä paikka tutustua muihin yrittäjiin ja alkaa kasvattamaan verkostoasi.

Kysy lisää yrittäjyyskursseista paikallisesta TE-toimistostasi.

Liiketoimintasuunnitelma starttirahaa varten

Starttirahan saaminen yleensä edellyttää myös liiketoimintasuunnitelman tekemistä. Liiketoimintasuunnitelma ("LTS") on tulevan yrittäjän tekemä suunnitelma, jossa on konkreettisesti analysoitu esimerkiksi liikeideaa, asiakasryhmiä, hinnoittelua, kilpailijoita, myyntiä ja markkinointia. Lue lisää liiketoimintasuunnitelmasta ja yrittäjäksi ryhtymisestä yrittäjäksi-oppaastamme

Liiketoimintasuunnitelma auttaa starttirahan myöntämisen arvioinnissa

Liiketoimintasuunnitelma kiteyttää omassa ajatuksissasi olleet suunnitelmat sellaiseen muotoon, että sitä voi esimerkiksi jokin ulkopuolinen taho kommentoida ja neuvoa.

Saat apua liiketoimintasuunnitelman tekoon paikallisilta uusyrityskeskuksilta.

Liiketoimintasuunnitelma on siis yrittäjälle tärkeä työkalu, jota tehdessä joudut miettimään paljon toimintaasi liittyviä asioita.

Nämä asiat ovat hyvä olla pohdittuina ja suunniteltuina hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista, jotta pääset varsinaisessa yrittämisessä nopeasti alkuun.

Starttirahan hakeminen - Näin toimit oikein

Kun suunnittelet yrityksen perustamista ja starttirahan hakemista, ota heti aluksi yhteys paikalliseen TE-toimistoon.

TE-toimistosta sinut ohjataan yritysneuvojalle, joka osaa neuvoa sinua starttirahan vaatimuksissa, hakemisessa sekä yrityksen perustamisessa. TE-toimiston neuvonnasta voit kysyä myös yrittäjyyskursseja, jotka saattavat olla edellytys starttirahan saamiseksi.

Starttirahahakemus täytyy jättää ja tulla hyväksytyksi ennen yritystoiminnan käynnistämistä.

Starttirahaa haetaan TE-palveluiden sivulta kirjautumalla sisään Oma palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla ja täyttämällä "Hakemus starttirahalle" -lomake. Voit myös vaihtoehtoisesti tulostaa lomake sivuilta ja lähettää sen postitse TE-toimistoon. Starttirahan hakemuksen liitteeksi tulee laittaa myös liiketoimintasuunnitelma. Starttirahan myöntää Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto).

Starttirahapäätöksen jälkeen perusta yritys nopeasti verkossa

Sinun kannattaa varata starttirahaan liittyvään prosessiin riittävästi aikaa. Mahdollinen yrittäjyyskurssi ja liiketoimintasuunnitelman tekeminen saattavat viedä tovin aikaa, mutta ovat onnistuneen yritystoiminnan osalta erittäin hyödyllisiä.

Kun starttirahaan liittyvät asiat ovat selvät, nopein tapa perustaa yritys on ryhtyä OP Kevytyrittäjäksi suoraan verkossa. Saat nopeasti Y-tunnuksen eikä yrityksen perustaminen maksa mitään. Palveluun sisältyy kirjanpito sekä esimerkiksi veroihin liittyvien rutiinien hoitaminen sinun puolestasi.

Tukenasi on asiantunteva asiakaspalvelu sivustoltamme löytyvän chatin kautta. Lisäksi OP Kevytyrittäjille on tarjolla puhelinneuvontaa, jonka yhteystiedot löydät kirjauduttuasi palveluun.

Ryhdy OP Kevytyrittäjäksi

Avaa chat