Kevytyrittäjyys tarjoaa vapautta – voit keksiä itse kesätyösi

"Totta kai!" Näin vastaisi somevaikuttaja Heini Raivio, jos joku kysyisi häneltä, kannattaako kevytyrittäjyys kesätyönä. Nyt se on erityisen edullista: kesän ajan voi työskennellä alennetulla palvelupalkkiolla.

Julkaistu: 17.04.2024

Upeita työmahdollisuuksia, joustavuutta, kontakteja, lisätuloja, uuden oppimista ja vapautta. Muun muassa näitä asioita OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta työskentely on tuonut Heini Raivion, 26, elämään.

Heini on somevaikuttaja ja viimeisen vuoden genetiikan ja molekyylibiotieteiden maisteriopiskelija Helsingin yliopistossa. Hän kuvailee itseään yrittäjähenkiseksi: uteliaaksi, ennakkoluulottomaksi ja tavoitteelliseksi. Heini perusti oman toiminimen ja lähti kevytyrittäjäksi vuonna 2018 äitinsä rohkaisemana.

"Kevytyrittäjänä toimiminen on ollut todella kätevä tapa tehdä töitä opiskelun ohella."

”Äiti sanoi minulle, että se on helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä ja siinä ei ole riskejä. Hänen yrityksensä tarvitsi säännöllisesti apua someen liittyvässä sisällöntuotannossa.”

Somestrategi Heini poseeraa hymyillen kameraan päällään mintunvihreä bleiseri, edessään rengasvalo ja puhelin kuvaamassa häntä. Hillitty vaalea tausta kevyine verhoineen.

Heini on tyytyväinen siihen, että hän kuunteli kyseistä neuvoa.

”Kevytyrittäjänä toimiminen on ollut todella kätevä tapa tehdä töitä opiskelun ohella.”

Heini tekee OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta töitä somen sisällöntuottajana ja somekonsulttina. Hänen sosiaalisen median kanavansa sisältävät arkista life style -sisältöä resepteistä liikuntaan ja opiskelukuulumisista yrittäjyyteen. Lisäksi Heini tekee maisterintutkielmaa ja työskentelee muutamana päivänä viikossa bioteknologian alan yrityksen markkinoinnissa.

”Opiskelijana aikatauluni vaihtelevat paljon riippuen opintojeni vaiheesta. Kevytyrittäjänä lisätienestin tekeminen on mahdollista silloin, kun se minulle parhaiten sopii.”

Laskut asiakkaalle kulkevat kännykällä

Heini hämmästyi kevytyrittäjäksi ryhtymisen helppoutta. Hän meni OP Kevytyrittäjä -palvelun nettisivuille puhelimellaan ja täytti siellä olevan rekisteröitymislomakkeen. Alle vartissa kaikki oli valmista.

”Olisin voinut heti lähettää ensimmäisen laskuni.”

Edelleen yli viiden vuoden kevytyrittäjäkokemuksen jälkeen Heinin mielestä OP Kevytyrittäjä -palvelun käyttö on ennen kaikkea huoletonta.

”Laskun lähettäminen on selkeää ja turvallista. Jos täytän jonkun kohdan väärin, nettisivu huomauttaa siitä heti. Jos asiakkaani ei maksa laskua ajallaan, OP Kevytyrittäjä -palvelun sivujen kautta voi lähettää maksumuistutuksen ja tarvittaessa laskun perintään.”

Jos kysymyksiä laskutuksesta tai muusta on tullut mieleen, Heini on saanut niihin nopeasti vastauksen joko puhelimitse tai chatissa.

Vietä unelmien kevytyrittäjäkesä

Vapaus on yksi tärkeimmistä arvoista Heinille. Hän aikoo jatkaa sivutoimisena kevytyrittäjänä tulevaisuudessakin, tai kenties joskus jopa täysipäiväisenä yrittäjänä.

”Pidän siitä, että yrittäjyyteen liittyy niin paljon joustoa aikataulujen suhteen. Saan työskennellä juuri silloin, kun olen tehokkaimmillani.”

Kevytyrittäjyys on tuonut Heinille upeita kontakteja ja työmahdollisuuksia. Yksi kohokohdista oli hyväntekeväisyysgaalan juontaminen asiakkaalle.

”Olen oppinut paljon itsestäni ja siitä, minkälaista osaamista minulla on koulutukseni lisäksi. Ilman kevytyrittäjyyttä en olisi välttämättä päätynyt markkinoinnin työtehtäviin. Nyt tiedän, että kiinnostukseni on sekä markkinoinnissa että tieteessä, ja osaamista löytyy molemmista.”

Heini kokee, että kevytyrittäjyys on ollut myös valttikortti palkkaneuvotteluissa.

”Monella yrityksellä on matalampi kynnys tilata palvelu laskuttavalta yrittäjältä tai kevytyrittäjältä kuin sitoutua työntekijään kaikkine juoksevine kuluineen.”

Kirkasta osaamisesi ja sytytä ideasi

Heini suosittelee OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta työskentelyä jokaiselle, jota vähänkään kiinnostaa kokeilla yrittäjyyttä. Hän uskoo, että kevytyrittäjäksi ryhtyminen vie joka tapauksessa uusille urille, tuli työstä sitten sivutoiminen hetken kokeilu tai lopun elämän tapa tehdä töitä.

Erityisen hyvin kevytyrittäjyys sopii Heinin mielestä kaikille opiskelijoille.

”Kesätyöt alkavat usein vasta kesäkuussa, mutta kevytyrittäjänä voi hommiin ryhtyä vaikkapa jo toukokuussa ja jatkaa töitä syksyllä opintojensa ohessa.”

Yritysideaa kannattaa lähteä rakentamaan oman kiinnostuksen ja osaamisen ympärille. Voisitko myydä somen sisällöntuotantoa tai soitatko kenties jotain soitinta ja voisit antaa soittotunteja? Vaihtoehtoja löytyy ikkunanpesusta marjanpoimintaan. Yleensä parhaita ovat käytännönläheiset ja helposti toteutettavat ideat. Parhaassa tapauksessa löydät mukavan työn ja lisätienestin myös syksylle.

Hyödy kesäkampanjan alennuskoodista

Etukoodilla kesatyo laskutat kesän ajan alennetulla 3 prosentin palvelupalkkiolla. Etu on voimassa 1.6.–31.8.2024 välisenä aikana toteutuneille tuloille. Kampanja-ajan jälkeen palvelupalkkio on normaalin hinnaston mukainen 5 prosenttia.

OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta laskutat helposti ja nopeasti tehdystä työstä – ja annat ammattimaisen kuvan yrityksestäsi. Palvelu huolehtii verojen tilityksen ja ilmoittamisen verohallintoon.

Heinin mielestä kevytyrittäjänä toimiminen on sijoitus tulevaisuuteen.

”Kevytyrittäjänä oppii muun muassa verotuksesta, asiakaspalvelusta, myynnistä ja oman työn hinnoittelusta. Nämä ovat kaikki hyödyllisiä taitoja tulevaisuuden varalle.”

10 ideaa kesäyrittäjyyteen

Löydätkö näistä aloista oman kutsumuksesi ensi kesäksi – vai keksitkö uniikin liikeidean?

  1. Kauppa-apu
  2. Lastenhoito
  3. Marjanpoiminta
  4. Siivous
  5. Järjestely
  6. Somen sisällöntuotanto
  7. Leivonta
  8. Ikkunanpesu
  9. Pihatyöt
  10. Mainosten jakelu

Lue myös 9 ideaa kevytyrittäjyyden aloittamiseen.

Tutustu kesätyö-kampanjaan