Kevytyrittäjälle uusi vuosi tuo uuden alun työelämässä – näiden 9 idean ja intohimon avulla voit tienata sekä rakentaa omannäköisen elämän

Elämään voi saada kaivattua inspiraatiota ja iloa, kun kasvattaa taidostaan lisätuloja tuovan sivubisneksen. OP Kevytyrittäjä -palvelun avulla omaa osaamistaan voi myydä helposti ja ammattimaisesti ilman byrokratiaa.

Julkaistu: 03.01.2023

Vuoden vaihtuminen on monelle ajankohta, jolloin tulee mietittyä omaa elämää: Olenko onnellinen? Voisiko arkeni olla erilaista? Mikä tekisi minut tyytyväisemmäksi?

Koska työ vie ison osan vuorokaudesta, on vuoden vaihtuessa hyvä hetki pohtia elämää myös sen kannalta. Aina ratkaisuna ei välttämättä ole työpaikan vaihtaminen. Oma päivätyö voi tuntua mielekkäämmältä, kun saa arkeen kaivattua vaihtelua ja iloa omaan osaamiseen tai intohimoon pohjautuvasta sivutyöstä.

– Jokaisella on jokin taito, joka voi avata uuden mahdollisuuden tienata. Musiikin opettaminen, hyvinvointivalmennus tai vaikkapa polkupyörien korjaus oman harrastuksen kautta saattaa olla juttu, jolla voi tienata. Tapoja on monia, mutta sen mikä toimii, löytää vain kokeilemalla. Siinä kevytyrittäjyys on mainio keino, OP:n Senior Agile Coach Uula Muoniovaara ideoi.

OP Kevytyrittäjä on palvelu, jonka avulla omalla osaamisellaan voi tehdä rahaa. Kevytyrittäjyyden perustaminen ei vaadi isoa ponnistusta, vaan OP Kevytyrittäjäksi voi rekisteröityä kätevästi verkossa. Sitten oma yritystoiminta onkin jo helppo aloittaa.

– OP Kevytyrittäjän avulla osaamisen myyminen onnistuu ilman byrokratiaa. Palvelu hoitaa kirjanpidon ja laskutuksen, eikä palveluun tarvitse sitoutua. Lisätuloja voi hankkia esimerkiksi vain silloin tällöin viikonloppuisin – ellei sitten innostu hyppäämään päätoimiseksi kevytyrittäjäksi kokonaan, Muoniovaara kertoo.

Elämäntilanne voi antaa aikaa tienata enemmän

Myös erilaiset elämäntilanteet voivat mahdollistaa lisätöiden tekemisen. Kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa, vapautuu monella valtavasti lisää aikaa arkeen. Monelle aikaa vapautuu yllin kyllin jo siinä vaiheessa, kun jälkipolvi osaa kulkea itse harrastuksiinsa ja ottaa jääkaapista syötävää.

Monipuolisia töitä voi tehdä yrittäjämäisesti esimerkiksi välivuoden aikana, jos ei halua sitoutua yhteen työpaikkaan vaan työllistää itse itsensä monipuolisia töitä tekemällä. Kevytyrittäjyys sopii erityisen hyvin myös opiskelijalle, joka voi sen avulla hallita omaa ajankäyttöään ja etsiä mielekkäitä työmahdollisuuksia esimerkiksi omalta alaltaan.

Joku voi löytää aikaa oman osaamisensa myymiseen myös esimerkiksi äitiysvapaalla, jos vauvalla on hyvät unenlahjat. Inflaation myötä ja taantuman uhatessa lisätulot ovat monelle tällä hetkellä myös aidosti tarpeen.

Ja jos yrittäjyys on kutkutellut jo pidempään, OP Kevytyrittäjän avulla on helppo testata, millaista yrittäjyys on ja miten toiminta lähtee liikkeelle.

– Jollekin oma ura on kirkas ja selkeä väylä - osalle se on poukkoileva ja haaroittuva polku. OP Kevytyrittäjä toimii kaikille eräänlaisena oman uran kokeilu- ja kehittämistyökaluna, Muoniovaara inspiroi.

Mitä kevytyrittäjä voi tehdä?

Osaatko soittaa tai leipoa? Vain taivas on rajana, kun ideoidaan, millä tavalla OP Kevytyrittäjänä voi tienata ja luoda itselleen omannäköisen työelämän. OP Kevytyrittäjänä voi tienata esimerkiksi näiden taitojen ja intohimojen avulla.

 1. Soitonopettaja
  Osaatko soittaa hyvin jotakin soitinta ja vieläpä opettaa soittamista? Ota aluksi yksi soitto-oppilas ja testaa, miten opettaminen sujuu. Jos homma luonnistuu, ota oppilaita vaikka jokaiselle arki-illalle.

 2. Konsultointi
  Osaatko verotuksen kiemurat unissasikin tai oletko erityisen hyvä muotoilemaan parempia verkkosivuja? Konsultit ovat oman alansa erityisosaajia, jotka myyvät osaamistaan ulkopuolisena tekijänä yrityksille ja yhteisöille.

 3. Hyvinvointivalmentaja ja personal trainer
  Oletko vetänyt jumppia töiden ohella lukioajoista lähtien tai käynyt joogaohjaajakoulutuksen? Osaatko neuvoa ihmisiä kohti henkisesti ja fyysisesti mielekkäämpää elämää? Jos olet perehtynyt hyvinvoinnin saloihin, voit auttaa ihmisiä voimaan paremmin liikunnan ja muun hyvinvoinnin saralla.

 4. Ammattijärjestäjä
  Näetkö hetkessä, miten tavaraa pursuavaan kotiin saa järjestystä? Nykypäivän uusi työtehtävä eli ammattijärjestäjä voisi silloin sopia sinulle.

 5. Käsityöt
  Tiedätkö, mikä pipomuodissa on juuri nyt in? Osaatko neuloa vauhdikkaasti kauniita villapaitoja? Laita kutimet viuhumaan ja myy tuotoksiasi niitä kaipaaville tai lahjaksi.

 6. Lasten tai lemmikkien hoitaminen
  Oletko erityisen hyvä lasten ja eläinten kanssa? Moni tekee lasten- ja lemmikkienhoitotöitä pimeänä, mutta virallista reittiä tekemällä kerrytät työstä eläkettä vanhuuden varalle. Lisäksi asiakkaasi saavat tekemästäsi työstä kotitalousvähennystä. Win-win siis!

 7. Leipominen ja ruoanlaitto
  Oletko taituri leipomaan herkkuja sekä laittamaan ruokaa? Ryhdy myymään upeita kakkujasi tai myy vaikka itsesi juhliin huolehtimaan tarjoiluista alusta loppuun. Jos vielä olet suorittanut hygieniapassin, taidoillesi on varmasti kysyntää.

 8. Kodin kunnostustyöt tai remontit
  Rakastatko siivota, osaatko maalata ja ovatko erilaiset kodin nikkarointityöt sinulle helppoja? Ryhdy myymään osaamistasi! Kohderyhmäsi on laaja, sillä suurimmalla osalla meistä on oma koti, josta haluamme tehdä mahdollisimman viihtyisän.

 9. Juoksevien palvelujen hoitaja / henkilökohtainen shoppailija
  Jos useammat langat pysyvät helposti käsissäsi samanaikaisesti, sinulla on nopeat hoksottimet ja vieläpä liikut sutjakasti paikasta toiseen, joku varmasti haluaa hyödyntää palveluitasi. Voit hoitaa ihmisten postiasioita, käydä heidän puolestaan kaupassa, varata matkoja, ideoida ja ostaa lahjoja tai järjestää vaikka syntymäpäiväjuhlia.

Ryhdy OP Kevytyrittäjäksi