Yleinen alv-kanta muuttuu 1.9. 24 % → 25,5 %

Yleisimpien tavaroiden ja palveluiden alv-kanta nousee 25,5 prosenttiin 1.9. – Lue artikkelista syksyllä tapahtuvan alv-muutoksen vaikutukset yrittäjälle.

Julkaistu: 26.6.2024 Kirjoittanut: Miikka Ihalainen

Hallitus on päättänyt korottaa yleistä alv-kantaa 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Alv-kannan muutos tapahtuu 1.9.2024 ja vaikuttaa yleisimpien tuotteiden ja palveluiden arvonlisäverotukseen. Alennetut alv-kannat tulevat pysymään samoina jatkossakin, mutta osa 10-kannan palveluista siirtyy 14-kantaan tammikuussa 2025.

alv-muutos pähkinänkuoressa

 • Yleisimmät tavarat ja palvelut myydään 1.9. alkaen 25,5 %:n alv-kannalla.
 • OP Kevytyrittäjä -palvelu huolehtii alv-kannan muutoksesta laskuilla ja myynnin tilityksillä.
 • Aiempaa 24 %-kantaa voi joutua käyttämään muutoksen jälkeen, sillä alv-kannan määrittää suoritus- tai toimituspäivä.
 • Esim. jos laskutat keittiöremontista, joka on luovutettu asiakkaalle 20.8., merkitse laskuriville 20.8. päivämäärä – yleinen alv-kanta on 24 %, joka on valittavissa laskua luodessa.
 • Tarkista mahdolliset sopimukset ja muu markkinointimateriaali, kuten hinnastot hyvissä ajoin ja tiedota asiakkaitasi muutoksesta.

Lue tästä artikkelista, miten alv-kannan nousu vaikuttaa sinuun yrittäjänä ja miten käytännön asiat hoituvat muutoksen jälkeen. Olemme aina apunasi ja huolehdimme, että kaikki menee oikein alvin suhteen puolestasi.

Alv-kanta määräytyy sen päivän mukaan, milloin suoritus on valmistunut tai milloin tavara on luovutettu.

Yleisten tuotteiden ja palveluiden alvit taulukossa

Tuote tai palvelu Alv-kanta 31.8. saakka Alv-kanta 1.9. alkaen Alv-kanta 1.1.2025
Yleiset tuotteet ja palvelut 24 % 25,5 % 25,5 %
Alv-kanta ei muutu enää vuodenvaihteessa.
Liikuntapalvelut 10 % 10 % 14 %
Nousee 10 % → 14 % 1.1.2025.
Elintarvikemyynti 14 % 14 % 14 % (makeiset 25,5 %)
Makeisten alv nousee yleiseen 25,5 % 1.1.2025.
Avaa kattava alv-taulukko kokonaisuudessaan
Tuote tai palvelu Alv-kanta 31.8. saakka Alv-kanta 1.9. alkaen Alv-kanta 1.1.2025
Alv-velvollinen esiintyvä taiteilija tai urheilijapalkkio 10 % 10 % 14 %
Nousee 10 % → 14 % 1.1.2025.
Sanoma- ja aikakauslehdet 10 % 10 % 10 %
Pysyy 10 % 1.1.2025.
Taksipalvelut 10 % 10 % 14 %
Nousee 10 % → 14 % 1.1.2025.
Kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsy 10 % 10 % 14 %
Nousee 10 % → 14 % 1.1.2025.
Konsultointi ym. 24 % 25,5 % 25,5 %
Parturi- ja kampaamopalvelut 24 % 25,5 % 25,5 %
Siivouspalvelut 24 % 25,5 % 25,5 %
Valokuvaus 24 % 25,5 % 25,5 %

OP Kevytyrittäjä huolehtii muutoksista puolestasi ja on apunasi kysymyksissä

Palvelu tekee kaikki muutokset yrittäjien puolesta kirjanpidon ja laskutuksen osalta sekä huolehtii oikean alv-kannan käytöstä suoraan laskua luodessa.
Laskun alv-kanta riippuu suorituspäivästä eli milloin palvelu on toteutunut tai milloin myyty tavara on luovutettu asiakkaalle. Laskurivillä alv-kantaa ei siis tarvitse pähkäillä itse, vaan oikea alv-kanta tulee valittaviksi laskuriville syötettävän päivämäärän mukaan automaattisesti.

Jos siis laskutat elokuussa tehtyä työtä tai myytyä tuotetta, näppäile laskuriville päivämäärä elokuulle niin laskuriville on valittavissa oikea alv-kanta 24 %. Mahdollistamme uuden alv-kannan käytön palvelussa elokuun aikana.

Kun myyt palvelua:

Alv määräytyy suorituspäivän mukaan tai sen päättymisajankohdan mukaan.

 • Ikkunanpesu suoritetaan 30.8. ja laskutetaan syyskuussa, alv-kanta on 24 %.
 • Keittiöremontti aloitetaan 20.8. ja lopetetaan 2.9., jolloin keittiö luovutetaan käyttöön, alv-kanta on 25,5 %.
 • Konsultointia suoritetaan 25.8.–2.9., alv-kanta on 25,5 %.

Kun myyt tavaraa:

Alv määräytyy tuotteen tai muun fyysisen tavaran toimituspäivän mukaan.

 • Tavara luovutetaan asiakkaalle 30.8. ja laskutetaan syyskuussa, alv-kanta on 24 %.
 • Tavara lähtee kuljetukseen asiakkaalle elokuun lopussa ja luovutetaan asiakkaalle syyskuun alussa, alv-kanta on 25,5 %.
 • Tavara toimitetaan kuljetusyhtiölle 30.8., jonka asiakas on hankkinut. Alv-kanta on 24 %, vaikka asiakas saa tuotteen 1.9.

Ennakkomaksut alv-kannan näkökulmasta

Vaikka muuten alv-kanta määräytyy suorituksen tai toimituksen perusteella, ennakkomaksut tekevät poikkeuksen sääntöön. Ennakkomaksun alv-kanta määräytyy maksupäivän mukaan.

Esimerkiksi jos asiakas maksaa ennakkomaksuna loppuvuoden personal training -maksut jo elokuussa 2024, koko myynti on 24 %-kannan alaista, vaikka osa maksusta kohdistuisikin syyskuun jälkeiselle ajalle.

Mitä alv-muutos vaatii yrittäjältä?

Hoidamme lähes kaikki puolestasi alv-muutoksen osalta, mutta sinun on hyvä huomioida alv-korotus muun muassa hinnoittelussa. Tässä kätevä lista kesäksi, jotta olet valmis muutokseen syksyllä.

Tarjoamme myös apuja ja vinkkejä listan tueksi artikkelimme loppupuolella. Voit ottaa meihin myös yhteyttä chatissa, jos tarvitset henkilökohtaisempaa tukea.

Yrittäjän muistilista alv-kannan korotuksesta

Mitä kuluja alv-kannan muutos tuo yrittäjille?

Alvin nousu 25,5 %:n voi vaikuttaa yrittäjän talouteen muutenkin kuin suurempana alv-siivuna valtiolle. Esimerkiksi alv-muutoksesta voi aiheutua painatuskuluja, yrittäjän työaikaa vaativaa hinnoittelu- ja sopimusten muutoksia. Alv-kannan korotus täytyy huomioida laskutus- ja kirjanpito-ohjelmissa, jotta veroriskiä ei synny.

OP Kevytyrittäjänä sinulle ei synny lisäkuluja alv-muutoksesta. Palvelumme hoitaa laskutus- ja kirjanpito-ohjelmiston päivitykset puolestasi ja voit laskuttaa omista töistäsi turvallisesti myös syyskuusta eteenpäin.

OP Kevytyrittäjä huolehtii oikeasta alv-kannasta puolestasi, kun laskurivin päivämäärä laitetaan oikein. Muokkaa siis laskun päivämäärä sille päivälle, kun asiakkaasi on vastaanottanut tuotteen, maksaa ennakkomaksun tai kun olet suorittanut palvelun loppuun.

Alv-kanta määräytyy sen päivän mukaan, milloin suoritus on valmistunut tai milloin tavara on luovutettu.

Ostojen alv-kanta

Lähtökohtaisesti myyjä on vastuussa oikean alv-kannan esittämisestä ja laskemisesta kuitilla tai laskulla ja meno lisätään kirjanpitoon maksupäivän mukaan kuitissa näkyvän alv-kannan mukaan.

Käänteisten, eli ulkomailta alv 0 %:na ostettujen hankintojen alv-kanta

Käänteiset yhteisöhankinnat ostetaan jatkossakin alv 0 %:na käänteisesti eli meno lisätään 24 % käänteinen tai 25,5 % käänteinen alv-kannalla suoritus- tai tuotteen toimituspäivän mukaan. Huoli kuitenkin pois, kirjanpitäjämme tarkistavat menot ja antavat tarvittaessa kommentin tai korjaavat alv-kannan puolesta.

Apua hinnoitteluun alv-kannan noustessa

Syyskuun lähestyessä nyt kannattaa tarkastella oman työn hinnoittelua ja huomioida alv-korotuksen lisäksi mahdolliset muut kustannukset ja vaikutukset työhösi yrittäjänä. Apua hinnoitteluun löydät kattavasta oman työn hinnoitteluoppaasta.

Voit hyödyntää myös kätevää laskuria ja laskea eri skenaarioita, mitä alv-korotus tarkoittaisi sinun kohdallasi ja paljonko alvillista hintaa tulisi nostaa muutoksen jälkeen.

Alv-nousun vaikutus hintaan -laskuri

Laskuri on suuntaa antava ja se tarjotaan sellaisenaan vain havainnollistamaan alv-muutoksen vaikutusta. Laskuri ei huomioi palvelupalkkiokattoa (30 000 €) eikä mahdollisen ennakkoveron määrää.

Sinun tulisi laskuttaa yhteensä 0,00 € alv 25,5 %-kannalla 1.9. alkaen pitääksesi alvittoman hinnan samana.

Palvelupalkkio sis. 24 % 0,00 €
Palvelupalkkio sis. 25,5 % 0,00 €
Alv-vaikutuksen erotus alv-muutoksen jälkeen 0,00 €
Alv-vaikutuksen erotus alv-vähennyksen jälkeen
Myös palvelupalkkion alv nousee 25,5 %:iin, mikä pienentää maksettavaa alvia, jos olet alv-velvollinen.
0,00 €

Laskutatko yrityksiä?

Yrityksiä ja muita alv-velvollisia laskuttaessa voit huokaista hieman helpotuksesta hinnoittelun suhteen. Tavallisesti yritysten välisissä kaupoissa puhutaan alvittomista hinnoista, sillä yritykset saavat vähentää alvin omassa verotuksessaan, jatkossa hieman isompana. Sovittua alv 0 % hintaa ei siis tarvitse eikä kannatakkaan laskea alas automaattisesti.

Huomioi myös vuoden vaihteessa tulevan alv-alarajahuojennuksen poistumisen vaikutus, nosta hintoja, jos suinkin pystyt.

Tarjouksien tekeminen

Yleisen alv-kannan työt kannattaa jo nyt tarjota yrityksille alv 0 % + voimassa oleva alv. Yksityisasiakkaille hinnan tulee sisältää alvin, eli laske alv mukaan, milloin olet toimittamassa työn tai tavaran asiakkaalle.
Jos työn valmistuminen tai tavaran toimitus on menossa 1.9. puolelle, kannattaa tarjous laskea uuden alv-kannan mukaan jo suosiolla.

Asiakkaiden informointi

Asiakkaat kyllä ymmärtävät alvin korotuksesta, sillä se koskettaa meitä kaikkia. On kuitenkin hyvä päivittää hinnastoon maininta voimassa olevasta alvista. Tarkista mahdolliset sopimukset ja reagoi ajoissa mahdollisiin hinnoittelumuutoksiin. Jos sopimusehdoissa ei ole määritelty tarkempaa aikaa, milloin hinnoittelumuutoksesta tulee kertoa, turvallisena viiveenä voidaan pitää yhtä kuukautta.

Varaa aikaa myös kirjepostin kulkuun, jos tiedotat perinteisesti kirjeellä. Varaa siis ylimääräiset 5–7 päivää, jos lähestyt asiakkaitasi paperipostilla.

Voimmeko auttaa jotenkin?

OP Kevytyrittäjän asiantuntijat ovat apunasi, voit kysyä meiltä mitä vain alv-muutokseen tai muuten yrittäjyyteen liittyen, me olemme tukenasi arkisin 8-16 myös koko kesän.