Alv-alarajahuojennus poistuu 1.1.2025 – lue alarajahuojennuksen muutoksesta

Alv-alarajahuojennus poistuu – Kokosimme artikkeliin vuonna 2025 alkaen tapahtuvan lakimuutoksen vaikutukset kevytyrittäjälle.

Julkaistu: 11.6.2024 Kirjoittanut: OP Kevytyrittäjä -tiimi

Artikkelia päivitetty alvittoman toiminnan raja-arvon muutoksen osalta 20.6.2024.

Pienyrittäjien, kuten Y-tunnuksellisten kevytyrittäjien alv-hyötyihin ja arvonlisäverotukseen on tulossa muutoksia hallituksen lakiesityksen pohjalta. Keskeisimpänä muutoksista on alv-alarajahuojennuksen poistuminen 1.1.2025 alkaen. Alv-alarajahuojennus on verohelpotus yrittäjille, joiden liikevaihto eli alvittoman myynnin summa jää alle 30 000 € kalenterivuoden aikana.

Alarajahuojennuksen poistuminen

Kun hallituksen esitys laista on vahvistettu, ensi vuodesta 2025 alkaen ei ole enää mahdollista saada alv-alarajahuojennusta, vaikka liikevaihto 12 kk tilikauden aikana jäisi alle 30 000 €. Huojennuksen poistuminen ei kuitenkaan vaikuta alv-vähennyksiin. Alv-rekisterissä oleva yrittäjä saa siis jatkossakin vähentää alvit hankinnoistaan sekä muista alvillisista ostoksista.

Alarajahuojennus on poistumassa hallituksen esityksen mukaan alkaen 1.1.2025, eli myöhemmin 2026 toimitettavassa alv-ilmoituksessa ei maksettaisi alv-alarajahuojennusta lainkaan.

Vähäisen liiketoiminnan alv-vapaus säilyy

Vaikka alv-alarajahuojennus poistuu, pienyrittäjät voivat edelleen hyödyntää mahdollisuuden laskuttaa ilman alvia, mikäli heidän liikevaihtonsa ei ylitä 20 000 € vuodessa. Vähäisen liiketoiminnan raja-arvo on nousemassa aiemmasta 15 000 €, sillä mm. Verohallinto ja Suomen Yrittäjät Ry ovat esittäneet rajan nostamista korkeammaksi helpottamaan vähäistä liiketoimintaa harjoittavia yrittäjiä.

Tämä voi tarkoittaa sitä, että etenkin kuluttajille palveluita tarjoava pienyrittäjä voi hyötyä verotuksellisesti laskuttamalla ilman alvia vähäisen liiketoiminnan nojalla alarajahuojennuksen poistumisen jälkeen. Vähäisen liiketoiminnan rajan nostoa 20 000 euroon ei ole vielä vahvistettu alv-lakiin, mutta sen odotetaan tulevan voimaan 1.1.2025.

Alv 0 % laskuttaja ei kuitenkaan voi vähentää hankinnoistaan alveja, eli hyöty voi olla vähäinen, jos edelleenmyytäviä tuotteita tai palveluita on paljon suhteessa myyntiin. Vaikka alv-vähennysoikeus poistuisi siirtyessä alvittomaan laskutukseen, menot kannattaa silti vähentää, sillä ne pienentävät verotettavaa tulosta.

OP Kevytyrittäjä (Y-tunnuksellinen) -palvelussa on muutoksen myötä mahdollista laskuttaa ilman alvia, alhaisen liiketoiminnan rajan puitteissa. Palvelu hakee Y-tunnuksen automaattisesti alv-rekisteriin rajan ylittyessä, jonka jälkeen on mahdollista hyötyä hankintojen alv-vähennyksistä.

Laskutusta ei ole syytä keinotekoisesti rajoittaa, sillä palvelu huolehtii yrittäjän alv-rekisteröinnistä rajan ylittyessä. Yrittäjän kannattaa kuitenkin huomioida omassa hinnoittelussaan alv-muutos.

Alv 0 % laskuttamisen vaatimukset jatkossa

Voit käyttää vähäisen toiminnan laskuttamiseen alv 0 %, jos liikevaihto eli myynti ilman alvia ei ylitä 20 000 euroa kuluvan ja edellisen vuoden aikana. Esimerkiksi jos vuonna 2024 ja 2025 liikevaihto jää alle 20 000 euron, voit laskuttaa alv 0 % vuodesta 2025 alkaen palvelussa.

Jos vuonna 2025 liikevaihto ylittää 20 000 € rajan esimerkiksi syyskuussa, haemme yrittäjän automaattisesti alv-rekisteriin syyskuusta alkaen. Alv-rekisteriin ei haeta takautuvasti, eli alv 0 %:na tehdystä myynnistä ei tarvitse maksaa alveja.

Palvelu huolehtii alv-velvollisuuden täyttymisestä ja hakee yrittäjän alv-rekisteriin automaattisesti.

Seuraamme lakimuutoksen etenemistä ja Verohallinnon ohjeistuksia

Tulemme huomioimaan lakiuudistuksen ja sen tuomat mahdolliset muutokset palvelussamme. Tavoitteenamme on, että yrittäjät saavat jatkossakin mahdollisimman paljon hyötyä.

Päivitämme tätä artikkelia, kun Verohallinnon ohjeistukset ovat selvät alvin yksityiskohtien osalta.

Lisätietoa lakiesityksestä ja sen käsittelystä löydät Valtiovarainministeriön sivuilta sekä Verohallinnon uutisesta verotuksen muutoksesta.

Lakimuutos pähkinänkuoressa

 • Alv-alarajahuojennus poistuu 1.1.2025, eli ensi vuoden laskutuksesta ei ole mahdollista saada alv-alarajahuojennuksena alvia takaisin.
 • Päivitämme artikkelia, kun lakimuutos etenee ja yksityiskohdat ovat selvät alv-rekisteröinnin osalta.
 • Lakimuutos ei poista mahdollisuutta laskuttaa ilman alvia. Vähäisen liiketoiminnan raja 12 kk tilikauden ajalta on muuttumassa 20 000 euroon nykyisestä 15 000 eurosta.
 • Huomioimme lakimuutoksen palvelumme kehityksessä. Alkaen 2025 palvelussamme on mahdollista poistua alv-rekisteristä ja laskuttaa ilman arvonlisäveroa vähäisen liiketoiminnan rajojen puitteissa.
 • Haemme yrittäjän alv-rekisteriin automaattisesti rajan ylittyessä. Alv-velvollisuus alkaa vasta 20 000 € ylittävältä osuudelta.
 • Alvittoman toiminnan raja-arvon nostoa 15 000 → 20 000 ei ole vielä vahvistettu.
 • Pienyritysten ulkomaanmyynti alv-järjestelmän näkökulmasta

  Alv-lakimuutos vaikuttaa myös alv-velvollisuuteen, kun laskutetaan kotimaan rajojen ulkopuolelle. Alkaen 1.1.2025 yrittäjän on mahdollista liittyä alv-erikoisjärjestelmään, joka mahdollistaa muiden EU-maiden alv-rajojen hyödyntämisen vähäisen liiketoiminnan osalta.

  Muutoksen tarkoituksena on helpottaa kansainvälistymistä pienyrityksillä. Käytännössä tämä tarkoittaa että, pienyritys voi laskuttaa ulkomaille ilman alvia maan rajojen puitteissa niin, ettei yritys tule verovelvolliseksi kyseiseen maahan.

  OP Kevytyrittäjä -palvelussa ei ole toistaiseksi mahdollista harjoittaa ulkomaanmyyntiä.