Sivutoiminen yrittäjyys

Haluatko ansaita enemmän tai toteuttaa unelmiasi? Tässä oppaassa kerromme miten sivutoiminen yrittäjyys toimii.

Onko sinulla hyvä liikeidea, jota haluat testata? Onko sinulla osaamista, josta joku muu on valmis maksamaan? Haluatko uusille urille tai toteuttaa elinikäisen unelman?

Sivutoiminen yrittäjyys on trendikäs yrittäjyyden muoto, jossa voit kokeilla yrittäjyyttä ilman suuria riskejä. Sivutoimista yrittäjyyttä voi harjoittaa vaikkapa palkkatyön ohella, opiskelujen lomassa tai eläkepäivien virkistyksenä.

Mitä sivutoiminen yrittäjyys tarkoittaa?

Sivutoiminen yrittäjyys tarkoittaa yrittäjänä toimimista niin, että yrittäjä ansaitsee pääasiallisen elantonsa jostain muualta kuin yritystoiminnasta. Usein sivutoiminen yrittäjä onkin yritystoimintansa ohessa palkkatyössä.

Koska päätulo tulee jostain muualta kuin sivutoimisesta yrittäjyydestä, yrittäjyyden mukanaan tuomat riskit eivät ole yhtä suuret.

Sivutoimisena yrittäjänä voit testata vaikkapa omaa yritysideaasi ja asiakaskunnan tavoittamista.

Milloin sivutoiminen yrittäjyys voisi olla sinulle sopiva vaihtoehto?

Sivutoiminen yrittäjä voi useimmiten päättää, koska töitä haluaa tehdä ja kuinka paljon.

Sivutoimisen yrityksen perustaminen

Sivutoimiset yrittäjät haluavat usein päästä yrityksen byrokratian pyörittämisessä mahdollisimman helpolla ja keskittyä omaan osaamiseensa. Sivutoimiset yrittäjät ovat usein myös yksinyrittäjiä - yrittäjä itse on yrityksen ainoa työntekijä, ja töiden jakaminen tapahtuu esimerkiksi useiden yrittäjien muodostamien verkostojen avulla.

Sivutoimiselle yrittäjälle vaivattomin tapa harjoittaa yritystoimintaa on ryhtyä OP Kevytyrittäjäksi.

OP Kevytyrittäjänä yrittäjä on yksityinen elinkeinonharjoittaja, joka käytännössä vastaa hyvin pitkälle perinteisellä toiminimellä toimimista.

OP Kevytyrittäjä voi ryhtyä helposti verkossa. Palvelu tarjoaa helppokäyttöiset työkalut esimerkiksi laskujen lähettämiseen sekä yrityksen kulujen lisäämisen automaattiseen kirjanpitoon.

OP Kevytyrittäjänä pääset myös nauttimaan aidon yrittäjän eduista, kuten hankintojen alv-verovähennyksistä - lopputuloksena OP Kevytyrittäjä tienaa enemmän kuin erilaisia laskutuspalveluita käyttävä henkilö.

Ryhdy OP Kevytyrittäjäksi

Sivutoiminen yrittäjyys ja YEL

YEL-vakuutus, eli yrittäjän eläkevakuutus, on yrittäjien pakollinen vakuutus, joka täytyy ottaa kun tietyt kriteerit täyttyvät. YEL:n pakollisuus on sidottu liiketoiminnan tulokseen ns. YEL-työtulon kautta, ja se voi koskea niin päätoimista kuin sivutoimistakin yrittäjää.

YEL-vakuutuksen työtulo kartuttaa yrittäjän eläkettä ja vaikuttaa joihinkin etuuksiin, kuten sairaspäivärahoihin - vakuutuksen taso kannattaa asettaa heti alussa sopivalle kohdalle!

Suosittelemmekin tutustumaan YEL:stä tarkemmin kertovaan oppaaseemme.

Sivutoimisen yrittäjän ollessa jo eläkkeellä ja nostaessa vanhuuseläkettä, YEL-vakuutuksen ottaminen on vapaaehtoista. Jos vanhuuseläkettä ei nosteta tai kyseessä on jokin toinen eläkkeen muoto, täytyy yritystoiminta vakuuttaa työtulon ylittäessä minimirajan.

Sivutoimisen yrittäjän verotus

Sivutoimisen yrittäjyyden verotus, kuten täyspäiväisenkin yrittäjyyden, tapahtuu yrityksen tuloksen pohjalta. Yrittäjä maksaa verot yleensä ennakkoveroina, jotka perustuvat yrityksen tilikauden tulokseen ja mahdollisiin muihin tuloihin.

OP Kevytyrittäjän ja toiminimellä toimivan yrittäjän verotus hoituu hyvin pitkälti samalla tavalla. Katso verotusta käsittelevä oppaamme.

OP Kevytyrittäjässä verojen maksusuoritus hoidetaan puolestasi.

Verot pidätetään asiakkaidesi maksamista laskuista ilmoittamasi veroprosentin pohjalta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että teet arvion vuotuisista tuloistasi ja toimitat meille tiedon veroprosentistasi.

Mikä on kilpailukielto ja kuka saa toimia sivutoimisena yrittäjänä?

Kuten aiemmin totesimme, sivutoiminen yrittäjä työskentelee usein päätoimisesti työsuhteessa toiselle työnantajalle. Työntekijä voi lähtökohtaisesti harjoittaa omalla ajallaan sivutoimista yrittäjyyttä ilman ilmoitusvelvollisuutta työnantajalle, ellei asiasta ole toisin sovittu. Toisaalta on hyvän tavan mukaista ilmoittaa yritystoiminnasta työnantajalle.

Sivutoiminen yritys ei kuitenkaan saa kilpailla työnantajan liiketoiminnan kanssa, eikä se saa muutenkaan aiheuttaa tälle vahinkoa.

Riippuen tilanteesta, työnantaja saattaa edellyttää sivutoimiluvan hakemista, kun taas joillekin työnantajille on riittävää vain ilmoittaa asiasta.

Sivutoimisen yrittäjän yritys voi olla kilpailukiellossa, jos sivutoimisen yrityksen liiketoiminta kilpailee yrittäjän työnantajan liiketoimintaa vastaan. Kilpailukielto vaatii taustalleen erittäin painavan syyn, johon vaikuttavat työnantajan liiketoiminnan laatu sekä tarve suojaukselle mahdollisen ammatti- tai liikesalaisuuden säilyttämiseksi. Lisäksi työntekijän tehtävät ja rooli vaikuttavat kilpailukiellon syntymiseen.

Tutustu oman työnantajasi käytäntöihin sekä erityisesti omaan työsopimukseesi. Pääsääntöisesti kuitenkin suosittelemme avoimuutta kaikissa yrittäjyyteen liittyvissä asioissa.

Sivutoiminen yrittäminen työttömänä

Jossain tapauksissa on mahdollista, että työttömyysetuutta saava henkilö on sivutoiminen yrittäjä. Tällöin sivutoimisuus täytyy selkeästi osoittaa ja todistaa TE-toimistolle tai muille viranomaisille. Yritystoiminnan tulot saattavat myös vaikuttaa työttömyysetuuksiin.

Lue lisää sivutoimisesta yrittäjyydestä työttömyyden aikana TE-toimiston sivuilta. Katso myös oppaamme yrittäjän työttömyysturvasta.

Perusta yritys netissä helposti ja nopeasti

Sivutoiminen yrittäjyys on loistava tapa kokeilla käytännössä, millaista yrittäjyys on. Voit testata liikeideaasi, hankkia lisätienestiä tai toteuttaa unelmiasi pienellä riskillä palkkatyön, opiskelun tai vaikka eläkkeellä olemisen aikana.

Helpoin tie sivutoimiseksi yrittäjäksi löytyy rekisteröitymällä OP Kevytyrittäjä -palveluun. OP Kevytyrittäjänä voit keskittyä siihen, minkä osaat parhaiten ja ulkoistaa paperityöt, lakisääteiset yrittäjän maksut sekä ilmoitukset niihin erikoistuneille osaajille.

Tukenasi on asiantunteva asiakaspalvelu sivustoltamme löytyvän chatin kautta. Lisäksi OP Kevytyrittäjille on tarjolla puhelinneuvontaa, jonka yhteystiedot löydät kirjauduttuasi palveluun.

Ryhdy OP Kevytyrittäjäksi