Kevytyrittäjän työttömyysturva

Tässä artikkelissa kerromme OP Kevytyrittäjän näkökulmasta työttömyyteen liittyvistä asioista.

Julkaistu: 9.9.2018

Yrittäjän työttömyysturva on tärkeä aihe, josta jokaisen aloittavan yrittäjän tulisi olla perillä. Yrittäjän oikeus työttömyysturvaan on erilainen kuin normaalin palkansaajan: yrittäjä on itse vastuussa työttömyysturvansa suuruudesta.

Kehotamme kaikkia palveluamme käyttäviä ottamaan selvää eläke- ja työttömyysturvasta ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Tästä artikkelista löydät perustietoja työttömyysturvasta nimenomaan OP Kevytyrittäjän näkökulmasta.

Muista kuitenkin, että viime kädessä tarkimman tiedon saat paikallisilta työvoimaviranomaisilta, kuten TE-toimiston työttömyysturvaneuvonnasta.

Vaikuttaako kevytyrittäjyys työttömyysturvaani?

OP Kevytyrittäjässä toimit yksityisenä elinkeinonharjoittajana ja sinulle rekisteröidään Y-tunnus. Sinusta tulee siis pää- tai sivutoiminen yrittäjä. Tämä voi vaikuttaa työttömyysturvaasi.

Jos olet aikeissa liittyä palvelun käyttäjäksi ja sinua mietityttää sen vaikutus työttömyysturvaasi, keskustele palveluun liittymisestä paikallisen TE-toimistosi kanssa ennen rekisteröitymistä.

Muista mainita TE-toimistolle, että OP Kevytyrittäjässä toimit yksityisenä elinkeinonharjoittajana, joka on rekisteröity ennakkoperintä- ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.

Lue lisää yrittäjän työttömyysturvasta TE-palveluiden sivuilta. Katso tarvittaessa myös työttömyysturvalain 2 luvun pykälä 5.

Miten YEL-työtulo vaikuttaa työttömyysturvaan?

Yrittäjän eläkevakuutuksen, eli YEL-vakuutuksen, ottamisen yhteydessä määritelty YEL-työtulo vaikuttaa moniin keskeisiin etuuksiin, kuten työttömyysturvaan. Jos YEL ja YEL-työtulo eivät ole sinulle tuttuja, lue niistä lisää YEL-artikkelistamme.

**Yrittäjällä voi olla mahdollisuus Kelan peruspäivärahaan tai työttömyyskassan jäsenenä ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan, jos hänen YEL-työtulonsa on vuonna 2024 vähintään 14 804 € vuodessa.

Erilaisten etuuksien määrä riippuu YEL-työtulosta ja maksamastasi YEL-maksusta. Ota itsellesi sopiva taso huomioon jo yritystä suunnitellessasi.

Mitä on lyhytkestoinen yrittäjyys?

Jos työllistyt, enintään kaksi viikkoa kestävään toimeksiantosuhteessa tehtävään työhön, säilytät lähtökohtaisesti oikeutesi työttömyysetuuteen. Yritystoiminnasta saamasi tulo sovitellaan työttömyysetuuden kanssa. Tehtävä työ voi olla myös päätoimista.

Mikäli yrittäjyys kestää yli kaksi viikkoa, TE-toimisto selvittää, onko kyseessä ollut pää- vai sivutoiminen työ. Yrittäjänä työskentelyllä voi olla vaikutusta työttömyysetuuteen.

Miten toimin, kun työttömyys tulee ajankohtaiseksi?

Jos joudut työttömäksi, ota aina ensimmäisenä yhteys paikalliseen TE-toimistoon ja pyydä sieltä toimintaohjeita. Selvitä heille tilanteesi ja kerro mahdollisesta OP Kevytyrittäjyydestä sekä yritystoimintasi laajuudesta.

Yrittäjän työttömyyteen ja työttömyyskorvaukseen liittyvät asiat ovat tapauskohtaisia ja monimuotoisia. Oikeus yrittäjän ansiopäivärahaan ja sen tämänhetkinen suuruus on hyvä tarkistaa aina TE-toimistosta erikseen.

Jos sinulla heräsi mitään kysymyksiä yrittäjän työttömyyteen, kevytyrittäjyyteen tai palveluumme liittyen, tukenasi on asiantunteva asiakaspalvelu sivustoltamme löytyvän chatin kautta. Lisäksi OP Kevytyrittäjille on tarjolla puhelinneuvontaa, jonka yhteystiedot löydät kirjauduttuasi palveluun.

Avaa chat