Opiskelevat kevytyrittäjät Julia ja Aaron ovat ottaneet yrittäjyyden ensiaskelia opintojen ohella

”OP Kevytyrittäjän avulla voin keskittyä intohimooni, eikä minun tarvitse miettiä paperihommia”

Julkaistu: 21.3.2023 Kirjoittanut: OP Kevytyrittäjä -tiimi

OP Kevytyrittäjä -palvelu sopii sekä yksittäisiin projekteihin että jatkuvampaan laskuttamiseen. Opiskelijat Julia Palola ja Aaron Wallasvaara kertovat, millaisia töitä he ovat tehneet kevytyrittäjänä ja miten laskuttaminen on hoitunut palvelun avulla.

Rovaniemeläistä Julia Palolaa, 25, ja helsinkiläistä Aaron Wallasvaaraa, 22, yhdistää kaksi asiaa: molemmat ovat opiskelijoita ja kevytyrittäjiä, jotka laskuttavat työnsä OP Kevytyrittäjä -palvelun avulla. Lisäksi molemmat kannustavat muitakin opiskelijoita tekemään oman alan töitä mahdollisimman varhain jo opiskeluaikana, jotta aitoa työkokemusta ehtii kertyä ennen valmistumista.

– Asiakastöiden tekeminen on ollut loistava keino testata, miten teoria soveltuu työelämään. Jos kurssilla istuu pari kuukautta ja pääsee sen päätteeksi tekemään yhden testityön, jää aito työskentely aika vähälle. Pienetkin asiakasprojektit opettavat oikeaa työelämää, graafista suunnittelua Lapin yliopistossa opiskeleva ja graafisen suunnittelijan töitä opintojen ohella tekevä Julia toteaa.

Datatieteitä toista vuotta Aalto-yliopistossa opiskeleva Aaron teki hiljattain oman alansa töitä ohjelmistotalossa reilun puolen vuoden ajan.

– Työskentelin junior data engineer -tittelillä ja olin mukana finanssiraportointityökalun uudistuksessa. Siirsin dataa vanhasta järjestelmästä uuteen, ja pääsin tekemään erilaisia töitä aina ohjelmoinnista raportointiin. Se oli kaiken kattavaa introtyötä ja täydellinen ensimmäinen työpaikka datatieteen opiskelijalle, Aaron iloitsee.

”OP Kevytyrittäjän avulla laskuttaminen on tosi helppoa”

Julia teki ensimmäisen graafisen suunnittelun asiakastyönsä toisen opiskeluvuotensa keväällä 2020.

– Otin sokeasti vastaan logon suunnittelutyön opiskelijoiden sähköpostilistalta tietämättä lainkaan, miten aion työni laskuttaa. Siinä pitikin sitten nopeasti selvittää, mikä olisi paras tapa. Isäni vinkkasi OP Kevytyrittäjästä ja kehui sen olevan kätevä. Tein samana päivänä tunnukset palveluun – ja yhtäkkiä olinkin yrittäjä. Työ tuli laskutettua, ja jatkan palvelun käyttöä edelleen, maisterivaiheen opintoja tekevä Julia kertoo.

Yksittäisten asiakastöiden lisäksi Julia tekee opintojen ohella jatkuvia AD:n hommia eräässä suomalaisyrityksessä. Hän on laskuttanut työnsä alusta alkaen OP Kevytyrittäjä -palvelun avulla.

– Itse laskuttaminen on tosi helppoa: laitan järjestelmään tiedot siitä, mitä yritystä laskutan ja millä summalla. Lisään arvonlisäverot päälle ja lähetän laskun. Sitten minun ei tarvitsekaan tehdä muuta kuin odottaa, että rahat tulevat tililleni. Jos maksua ei tule, OP Kevytyrittäjä hoitaa pyydettäessä maksumuistutukset, Julia kuvailee.

– Laskuttamista vaikeampaa on miettiä, mitä projekteista laskutan. Jatkuvassa työssä laskutan työaikani tietyllä tuntihinnalla kerran kuussa. Muiden projektien arvon miettiminen on toki helpottunut kokemuksen myötä.

Opiskelevalle yrittäjälle on tärkeää, kuinka OP Kevytyrittäjä -palvelu muistuttaa tiettyyn aikaan vuodesta muun muassa verojen maksamisesta ja arvonlisäveroilmoituksen tekemisestä.

– Saan keskittyä rauhassa olennaiseen eli omaan intohimooni. Minun ei tarvinnut ymmärtää yrittäjyydestä mitään siinä vaiheessa, kun aloitin työt, ja näiden vuosien myötä olen innostunut yrittäjyydestä aivan valtavasti! Julia intoilee.

– Monet pelkäävät yrittäjyyttä, mutta en itse ole hävinnyt siinä mitään. OP Kevytyrittäjä ottaa tietyn prosenttiosuuden palkkiosta korvauksena palvelun käytöstä. Opintojen ja töiden kanssa riittää tekemistä, joten olen enemmän kuin tyytyväinen, että ei tarvitse miettiä lisäksi paperihommia. Minulle OP Kevytyrittäjä on tällä hetkellä ihan paras vaihtoehto.

Julia voisi kuvitella jatkavansa kevytyrittäjänä myös opintojen jälkeen.

– Olen kuitenkin innostunut yrittämisestä viime vuosina sen verran, että ajatuksissa pyörii silloin tällöin haaveita yritystoiminnan laajentamisesta ja yritysmuodon muuttamisesta tulevaisuudessa.

”OP Kevytyrittäjän käyttö on yksinkertaista ja selkeää”

Aaron sai finanssiraportointityökalun uudistustyön IT-talosta kaverinsa vinkistä.

– Tunsin oikean ihmisen, päädyin haastatteluun ja sain homman. Toukokuun 2022 tein työtä osa-aikaisena, kesän täysipäiväisenä ja loppuvuoden jälleen osa-aikaisena opintojen ohella. Sovelsin opintojen antia käytäntöön ja omaksuin sekä opin lisäksi paljon täysin uutta, Aaron kertaa.

Hän laskutti työtuntinsa OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta. Opastuksen palvelun käyttöön antoi yritys, jonka kautta hän työskenteli ohjelmistotalon projektissa.

– Kirjauduin OP Kevytyrittäjä -palveluun joka kuun lopussa, kun kuukauden työtunnit oli tehty. Lisäsin laskuun tunnit, tuntihintani ja sen, mihin verkkolaskutusosoitteeseen lasku lähetetään. Kaikki oli hyvin yksinkertaista ja selkeää, Aaron kuvailee.

Seitsemän kuukauden aikana hän hyödynsi kahdesti OP Kevytyrittäjä -palvelun chattia selvittäessään, tuleeko palvelun kautta saadut tulot ilmoittaa itse Kelalle. Asia liittyi siihen, miten kevytyrittäjänä saadut tulot vaikuttavat asumistukeen. Molemmilla kerroilla vastaus selvisi alle tunnissa.

– Kaikki selvisi ja järjestyi sutjakasti sekä selkeästi, hän kiittelee.

Kesäksi Aaronilla on haaveena saada projekti data scientist- tai data analyst -tittelillä ja sisällöllä.

– Olisi hienoa päästä työskentelemään koneoppimisalgoritmin kanssa. Toki kaikki alaan liittyvä työ on arvokasta ja lisää kokemusta. Voisin ehdottomasti työskennellä erilaisissa projekteissa kevytyrittäjänä vielä jatkossakin. Kevytyrittäjyydessä on tietynlainen vapaus, ja ymmärrän sen joustavuuden sekä helppouden myös yrityksille.

Sibelius-lukiosta ylioppilaaksi valmistunut, eri kuoroissa ja soolona laulanut sekä teatteria ja musiikkiteatteria harrastanut Aaron kokee löytäneensä datatieteestä oman juttunsa.

– Tämä päivittäinen matikan laskeminen ja aivojen raksuttaminen aivan uudella tavalla on ollut jotakin täysin erilaista kuin taidejutut – onhan mielenkiinto videoeditointiin, 3D-mallinnukseen ja koneoppimiseen kulkenut aina taiteen rinnalla. Ehkä minusta tulee laulava koneoppimismallianalyytikko, hän visioi.

– Mikäli minulle tulee tarvetta laskuttaa kevytyrittäjänä, käytän OP Kevytyrittäjää jatkossakin. Palvelua oli vaivaton käyttää, Aaron sanoo.