Kevytyrittäjyys toi tuntuvat lisätienestit ja tasapainoisen arjen

Jesse Viljanen ponnisti köyhyydestä sijoittajaksi. Vakavista sairauksista kärsivä Henna Haarala löysi kevytyrittäjyyden kautta tasapainoisen arjen. Molemmat ovat saavuttaneet kevytyrittäjinä enemmän kuin uskalsivat haaveilla.

Julkaistu: 12.8.2024
Kirjoittanut: Eveliina Lauhio

Lukiokirjat oli vaikeaa saada maksetuksi. Ruokaa haettiin leipäjonosta. Ylimääräisiin huvituksiin ei ollut varaa. Tällaista oli sijoittaja ja Osinkoinsinööri-blogia ylläpitävän Jesse Viljasen, 33, elämä nuorena. Perhe eli köyhyydessä, koska Jessen äiti oli 90-luvulla konkurssiin menneen yrityksen henkilötakaaja.

Jessellä oli jo lapsena vahva halu luoda itselleen parempi tulevaisuus. Ennen nukkumaan menoa hän ajatteli, että hän katkaisee köyhyyden kierteen.

Köyhästä hyvätuloiseksi noussut Jesse Viljanen työskentelee sivutoimisesti kevytyrittäjänä. – Tavoitteeni on taloudellinen vapaus viisikymmentävuotiaana.

Näin Jesse todella teki. Kaksi vuotta sitten hän osti yhdessä puolisonsa kanssa 300 000 euron omakotitalon. Tuhannen euron sijoitussalkku on kasvanut yhdeksässä vuodessa yli 130 000 euroon.

– Olen ylpeä siitä, mihin olen päässyt. Matkani varrella on ollut monia haasteita, ja olen joutunut itse raivaamaan tieni, Jesse sanoo.

Kemian alaa opiskellut Jesse on nykyään menestynyt sijoittaja. Kaikki lähti liikkeelle hänen säästämästään tuhannen euron osakesalkusta yhdeksän vuotta sitten. Aiemmin Jesse tienasi saman verran kuin keskimääräinen suomalainen. Nykyään hän kuuluu kaikki tulot yhdistämällä korkeimmin tienaavaan kymmenykseen.

Jesse tietää kokemuksesta, että luokkahyppy on mahdollista.

– Se vaatii päämäärätietoisuutta ja uusien ajattelumallien opettelemista. Minä olen harjoitellut kääntämään vaikeudet mahdollisuuksiksi kehittyä.

Lisätuloja OP Kevytyrittäjänä

Taloudellinen riippumattomuus 50-vuotiaana on Liedossa asuvan Jessen tavoite.

– Haluan olla tilanteessa, jossa voin itse päättää, teenkö töitä ja kuinka paljon.

Jesse on hyvää vauhtia matkalla kohti unelmaansa. Tällä hetkellä hän tekee päivätyönsä lisäksi töitä toiminimiyrittäjänä OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta. Ryhtyminen sivutoimiseksi yrittäjäksi kolme vuotta sitten on ollut yksi Jessen uran parhaista päätöksistä.

– Teen yrittäjänä muun muassa artikkeleita ja blogikirjoituksia. Laskutus hoituu kätevästi OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta.

Perustaessaan yritystään Jesse vertaili erilaisia kevytyrittäjäpalveluita.

– Valitsin OP Kevytyrittäjä -palvelun, sillä se vaikutti helpoimmalta ja selkeimmältä käyttää. Olen ollut valintaani todella tyytyväinen.

Jessen mielestä kevytyrittäjyydessä on monia hyviä puolia, kuten esimerkiksi helppous, huolettomuus ja riskittömyys.

– Kannustan aina keskittymään enemmän mahdollisuuksiin kuin epäonnistumiseen. Kevytyrittäjänä voi lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä matalalla kynnyksellä esimerkiksi töiden tai opintojen ohessa. Kevytyrittäjänä on myös mahdollista tehdä harrastuksellaan rahaa.

Mikä on pahinta, mitä sinulle voisi tapahtua? Jesse kehottaa pohtimaan tätä kysymystä ennen yrityksen perustamista.

– Jos et keksi mitään kovin vakavaa, suosittelen kokeilemaan siipiäsi yrittäjänä. Saatat yllättyä iloisesti.

Sairastuminen opetti rajoja

Neulesuunnittelija, kirjailija ja somevaikuttaja Henna Haarala, 28, nauttii siitä, että hänen työelämänsä ja vapaa-aikansa ovat hyvässä tasapainossa. Aina näin ei ole ollut.

Jyväskyläläinen Henna on kärsinyt lähes koko elämänsä vakavista sairauksista, joihin kuuluu muun muassa halvausoireita ja neurologisia oireita. Vaarana on ollut jopa liikuntakyvyn menetys.

– Kevytyrittäjänä voi työskennellä joko täysipäiväisesti tai vaikkapa opintojen ohella, sanoo neulesuunnittelija ja somevaikuttaja Henna Haarala.

Sairastuminen on opettanut Hennalle rajojen vetämistä ja oman kehon kuuntelua.

– Olen joutunut muun muassa opetelemaan kävelemään uudelleen halvaantumisen jälkeen, Henna sanoo.

Yhtenä tärkeimpänä voimavaranaan Henna pitää positiivista luonnettaan. Sen avulla hän on selvinnyt monista vastoinkäymisistä.

– Osaan iloita pienistäkin asioista ja uskon onnistumiseeni.

Yksi unelma kävi toteen viime vuonna, kun Rakkaudella Henna -niminen neulekirja ilmestyi. Kirja tarjoaa ohjeita kaiken tasoisille neulojille.

Henna uskoo vakaasti siihen, että jokainen pystyy toteuttamaan unelmansa.

– Haave ei välttämättä käy toteen juuri sellaisenaan kuin sen oli kuvitellut, vaan lopputulos voi olla erilainen, kenties parempikin.

Onnea on vapaus

Taideteollisuusalan ammattilaiseksi valmistunut Henna haaveili jo teininä yrittäjyydestä. Häntä kiehtoivat muun muassa vapaus ja se, että yrittäjänä voi toteuttaa itseään ammatillisesti monella eri tavalla.

Viisi vuotta sitten Henna alkoi jakaa Instagram-tilillään kuvia tekemistään käsitöistä. Sen jälkeen asiat lähtivät etenemään nopeasti.

– Virkkasin pantoja. Yhtäkkiä ihmiset alkoivat tiedustella, tekisinkö niitä myös myytäviksi. Kyselyitä tuli myös tekemieni neuletöiden ohjeista.

Samoihin aikoihin Henna kuuli OP Kevytyrittäjä -palvelusta. Hän tuli nopeasti siihen tulokseen, että kevytyrittäjyys on häntä varten.

– Minua pelottivat paperityöt ja verojen maksu. Kevytyrittäjänä minun ei tarvitse sellaisista stressata, sillä OP Kevytyrittäjä -palvelu hoitaa kirjanpidon puolestani.

OP Kevytyrittäjä -palvelun käyttö oli Hennan mielestä helppoa ensimmäisen laskun lähettämisestä lähtien.

– On kätevää, että OP Kevytyrittäjä -palvelussa voi ryhtyä kevytyrittäjäksi myös ilman Y-tunnusta.

Tällä hetkellä Henna elättää itsensä kokonaan kevytyrittäjänä. Hänestä parasta yrittäjyydessä on se, että hän saa itse päättää aikatauluistaan.

– Pyrin tekemään töitä arkisin yhdeksästä neljään, mutta joskus olen niin innoissani, että teen töitä myös iltaisin. Kevytyrittäjänä voin työskennellä jaksamiseni mukaan.

Vinkkisi yrittäjyydestä haaveileville?

Jesse

”Meillä jokaisella on käytettävissämme vapaa-aikaa, joka kuluu helposti kaikenlaiseen turhaan, kuten somen selaamiseen. Jos päätät käyttää tästä ajasta edes osan yrittäjyyteen, voit kasvattaa tulojasi ja saavuttaa huikeita unelmia.”

Henna

”Kannustan kokeilemaan rohkeasti yrittäjyyttä, jos se yhtään houkuttaa. Kevytyrittäjänä se on riskitöntä. Mitä, jos onnistuisitkin?"

Avaa chat