Artisti Rosa Coste laskuttaa OP Kevytyrittäjän kautta – ”Paperitöiden ulkoistaminen on antanut aikaa luovuudelle”

Rovaniemeläinen artisti Rosa Coste on artisti ja kevytyrittäjä. Laskutus, verot, vähennykset ja muut paperityöt hoituvat OP Kevytyrittäjä -palvelun avulla, mikä yksinkertaistaa arkea ja antaa sen myötä tilaa luovuudelle.

Julkaistu: 28.8.2023 Kirjoittanut: OP Kevytyrittäjä -tiimi

Rosa Coste elää unelmaansa. Modernia suomenkielistä r&b-musiikkia esittävä 26-vuotias artisti on käynnistämässä juuri kiertueen debyyttialbuminsa tiimoilta. Keikkailun ohessa hän viettää rauhaisaa elämää koti- ja synnyinkaupungissaan Rovaniemellä, jossa ovat ystävät ja työhuone puisessa mökissä kaupunkia halkovan Ounasjoen varrella.

Rauhaisasta elämästä kuuluu osittain kiitos OP Kevytyrittäjä -palvelulle. Rosa on nimittäin kevytyrittäjä, eli hän on ulkoistanut yritystoimintansa viralliset paperityöt yhteen paikkaan.

– OP Kevytyrittäjän ansiosta yritystoimintani kirjanpito, eli vähennykset, veroilmoitukset ynnä muut hoidetaan palvelussa selkeästi ja pääosin palvelun toimesta. Löydän palvelusta helposti kaikki tiedot ja pysyn kärryillä liiketoiminnastani. Tämä kaikki on antanut tilaa arkeen ja aikaa luovuudelle, Rosa iloitsee.

OP Kevytyrittäjä -palvelu antaa Y-tunnuksen

Kuten perinteiselle yrittäjälle, myös kevytyrittäjälle on tärkeää saada Y-tunnus toimintansa tueksi. Se sujuvoittaa työntekoa ja on isossa roolissa erilaisissa hankinnoissa. Rosa sai Y-tunnuksen heti palvelun käytön aloitettuaan.

Hän laskutti OP Kevytyrittäjä -palvelun avulla ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2021, jolloin teki laulukeikkoja paikallisissa ravintoloissa ja tapahtumissa Rovaniemellä.

– Tuolloin palkkioni kasvoivat ja aloin tienata enemmän keikoistani. Yrityksissä toivottiin, että laskuttaisin palveluistani sen sijaan, että he olisivat maksaneet minulle palkkaa. OP Kevytyrittäjän käyttäminen laskutuspalveluna onkin ilmeisesti yksi sen kiitellyimmistä ominaisuuksista, Rosa kertoo.

Vaikka Rosa opiskeli Lapin ammattikorkeakoulussa kansainvälistä yritystoimintaa, piti hänen selvittää, mitä laskuttaminen käytännössä tarkoittaa. Eri yritysmuodot olivat Rosalle tuttuja opinnoista, mutta kun hän sai vinkin kevytyrittäjyydestä ja nimenomaan OP Kevytyrittäjä -palvelusta, tuntui se helpolta ja järkevältä tavalta ottaa askel yrittäjyyteen.

Hän oli myös kuullut yrityksiä perustaneilta kavereiltaan, miten paljon kirjanpidon ja verotuksen hoitaminen voi viedä – niiden aiheuttamasta pähkäilystä ja jopa stressistä puhumattakaan.

– Keikkailuni oli alussa niin satunnaista, etten halunnut perustaa yritystä sen ympärille. Yksittäisten laskujen lähettäminen kevytyrittäjänä sopi minulle parhaiten. Ja vaikka olinkin kevytyrittäjä, sain heti Y-tunnuksen toiminnalleni. Sen avulla pystyin hankkimaan instrumentteja sekä muita työvälineitä ja vähentää ne verotuksessa.

Kevytyrittäjyys vaivaton ja yksinkertainen yritysmuoto

Alussa Rosa kyseli asiakaspalvelusta jos jonkinlaisia kysymyksiä, kuten hänen yritystoimintansa alv-kantaa, kevytyrittäjyyden vaikutusta opintotukeen sekä tarkennuksia YEL-vakuutuksesta. Keikkojen ohella hän teki tuolloin somemarkkinointia paikallisille yrityksille.

– Asiakaspalvelusta sain vastauksia inhimillisellä ja ymmärrettävällä kielellä. Tuntui, että palvelun käyttäjänä minusta pidetään oikeasti huolta.

Reilussa kahdessa vuodessa Rosan musiikkiin liittyvät työt ovat lisääntyneet ja somemarkkinointityö loppunut. Tienestejä tulee keikkojen lisäksi myös puhekeikoista ja kaupallisista yhteistöistä.

Elokuussa Rosa valmistui tradenomiksi, joten hän saa vihdoin keskittyä ainoastaan musiikkiin. Kiireiset vuodet, joina piti jakaa aika sekä opintojen että musiikin kesken, ovat nyt takana. Tradenomioppeja voi hyödyntää myös artistiuralla, esimerkiksi markkinoinnin parissa.

– Moni artisti käyttää kevytyrittäjyysmuotoa, koska se on niin vaivaton ja yksinkertainen. Kirjanpidosta ei tarvitse maksaa kuukausittain, vaan palvelulle menee palkkio laskutettavien töiden mukaan ja suhteessa tienesteihin.

Vaikka Rosan yritystoiminta onkin kasvanut, ei hän koe vieläkään tarpeelliseksi perustaa osakeyhtiötä. Kevytyrittäjyys omalla Y-tunnuksella toimii edelleen. Erityistä plussaa Rosa antaa OP Kevytyrittäjä -palvelulle siitä, että järjestelmästä tulee muistutuksia esimerkiksi vähennysten ilmoittamisesta tai YEL-vakuutuksen tarkistamisesta.

– En ole nähnyt syytä, miksi vaihtaisin. Olen edelleen todella tyytyväinen OP Kevytyrittäjä -palveluun. Toki jos oma liiketoimintani kasvaisi huomattavasti, pitäisi miettiä kevytyrittäjyydestä luopumista ja esimerkiksi osakeyhtiön perustamista. Sitä ennen aion käyttää tätä niin pitkään kuin pystyn.

Kevytyrittäjyys tarjoaa uusia kokemuksia ja mahdollisuuksia

Rosa suosittelee kevytyrittäjyyttä monilla eri aloilla toimiville ihmisille.

– Suosittelen kevytyrittäjyyttä ihmisille, jotka eivät halua käyttää aikaa kirjanpidon väkertämiseen tai siitä maksamiseen jollekin taholle säännöllisesti, jos oma toiminta on satunnaista tai painottuu esimerkiksi tiettyyn vuodenaikaan.

Erityisesti hän kokee, että kevytyrittäjyys on hyvä muoto jokaiselle, joka työskentelee freelancerina oman intohimonsa parissa.

– Tämä on hyvä tapa aloittaa yrittäjyys, sillä palvelun myötä toiminnalla on tukiverkko ympärillä. Olenkin suositellut palvelua niin musiikkia tekeville kuin esimerkiksi liikunnanohjaajina työskenteleville ystävilleni. Kevytyrittäjänä voi tehdä töitä ja tienata jopa enemmän kuin palkkatöinä. Lisäksi kaiken tekee omilla ehdoilla: tässä on vapaus itse päättää, mitä tekee ja missä sekä kuinka paljon laskuttaa. Kevytyrittäjyys on tätä päivää, hän näkee.

Suomessa vietetään yrittäjän päivää 5. syyskuuta. Mitä fiiliksiä yrittäjyys sinussa herättää?

– Yrittäjyys on minulle vapautta toteuttaa itseään, omilla ehdoillaan ja mahdollisesti sillä elantoa tehden. Itselleni yrittäjyys on muuttanut muotoaan kevytyrittäjyyden myötä – pelottavasta möröstä työkaluksi unelmien toteuttamiseen, hän sanoo.

Kiinnostuitko? Kevytyrittäjyys on loistava muoto toimia yrittäjänä, kun sinulla on yrittämisen arvoinen idea ja haluat aloittaa laskuttamisen helposti ja vaivattomasti, Y-tunnuksella tai ilman. Lue lisää OP Kevytyrittäjyydestä täältä.

Kevytyrittäjyys-webinaarissa 5.9.2023 Rosa Coste kertoi kokemuksiaan yrittäjänä

Kuuntele asiantuntijoidemme vinkit kevytyrittäjyyden aloittamiseen. Webinaarin yrittäjävieraana oli Rosa Coste kertomassa urastaan artistina ja yrittäjänä. Webinaarissa käsiteltiin myös osallistujien mieltä askarruttavia kysymyksiä yrittäjäasiantuntijoiden ja Rosan toimesta.