Toteuta unelmasi – liity kasvavaan kevytyrittäjien joukkoon

Hiihtäjä Oona Kettunen ja mäkihyppääjä Timi Heiskanen perustivat yritykset OP Kevytyrittäjä -palvelussa. Kun paperitöiden pyörittämiseen ei mene aikaa, he voivat keskittyä tärkeimpään: omaan intohimoonsa.

Julkaistu: 19.2.2024 Kirjoittanut: Eveliina Lauhio

Aamiaisen jälkeen pari tuntia töitä tietokoneella, maastohiihtotreenit, lounas, lepo, omien valmennettavien tapaamista ja iltatreenit. Tältä näyttää sotkamolaisen maastohiihtäjä Oona Kettusen, 30, tyypillinen arkipäivä.

Oona on ammattiurheilija, liikuntatieteiden tohtori, valmentaja, luennoitsija ja kirjoittaja. Monen ammatin yhdistämisen mahdollistaa toimiminen yrittäjänä OP Kevytyrittäjä -palvelussa.

Maastohiihtäjä Oona Kettunen hymyilee hiihtoladulla sauvat kädessä, päällään hiihtoasu.

Maastohiihtäjä Oona Kettunen kannustaa ryhtymään rohkeasti OP Kevytyrittäjäksi, jos yrittäjän vapaus yhtään houkuttelee. Omaa liikeideaa on huoletonta kokeilla aluksi vaikkapa työn ohella.

– Pari vuotta sitten aloin etsiä parasta mahdollista tapaa laskuttamiseen, kun ansaitsen elantoni monesta eri tulonlähteestä. Löysin OP Kevytyrittäjyyden ja tajusin heti, että olen löytänyt etsimäni, Oona sanoo.

OP Kevytyrittäjänä toimiminen tarkoittaa helppoa yrittäjyyttä ilman raskaita paperitöitä. Se on kätevä tapa laskuttaa sekä vakituisempia tuloja toiminimellä kuin satunnaisempia työkeikkoja ilman toiminimeä.

Oona on tyytyväinen ratkaisuunsa.

– On ihanaa, ettei tarvitse käyttää aikaa kirjanpidon opetteluun ja yritystoiminnan selvittelyyn. Voin keskittyä täysillä siihen, mistä nautin, eli omaan työhöni.

Parasta OP Kevytyrittäjyydessä on Oonan mielestä palvelun helppous.

– Laskun lähettämiseen menee aikaa vain muutama minuutti. OP Kevytyrittäjä -palvelun nettisivut ovat selkeät käyttää, ja asiakaspalvelusta saa tarvittaessa apua joko puhelimitse tai chatissa.

Oona arvostaa myös OP Kevytyrittäjä -palvelun luotettavuutta.

– Minulle tuo turvallisuuden tuntua se, että ammattilaiset pitävät huolta kirjanpidostani, veroistani ja muista yrittäjyyden kommervenkeista. Näin vältän virheet.

Ystävä kannusti kevytyrittäjäksi

Mäkihyppääjä Timi Heiskanen, 21, ryhtyi OP Kevytyrittäjäksi ystävien suosituksesta. Kun Timi alkoi tehdä ammattiurheilun ohella sivutyönä muun muassa somemainontaa, ystävät vinkkasivat mahdollisuudesta toimia kevytyrittäjänä.

Timi Heiskanen mäkihyppyrinteiden juurella sukset olallaan päällään kokovalkoinen hyppypuku.

Mäkihyppääjä Timi Heiskanen yhdistää ammattiurheilun ja sometyön. – OP Kevytyrittäjänä se on ollut todella helppoa.

Nuorten maailmanmestaruuskilpailluissa vuonna 2022 kilpaillut Timi on ollut tyytyväinen ratkaisuunsa.

– Managerini kanssa halusimme löytää mutkattoman tavan laskuttaa mainostuloja. OP Kevytyrittäjänä toimiessani on ollut kätevää myös solmia sponsorisopimuksia.

Timi on työskennellyt kevytyrittäjänä reilun puoli vuotta.

– Laskujen lähettäminen on helppoa. Se ei montaa klikkausta vaadi.

Helppous ja nopeus pitävät Timin OP Kevytyrittäjä -palvelun käyttäjänä jatkossakin.

– Arkeni Kuopiossa koostuu mäkihyppytreeneistä, ohjeisharjoituksista ja leirireissuista. Kevytyrittäjänä säästän aikaa ja voin keskittyä minulle olennaisimpaan eli urheiluun. On mahtavaa, että joku toinen tekee puolestani paperityöt.

Timi on aktiivinen sosiaalisessa mediassa muun muassa Instagramissa, Facebookissa ja TikTokissa. Tulevaisuuden tavoitteena hänellä on lisätä somenäkyvyyttä ja keskittyä videoiden tuottamiseen myös YouTube-kanavalla.

– Tavoitteeni on tehdä somea yhä isommin ja rakentaa siitä minulle myös merkittävä tulonlähde. OP Kevytyrittäjänä toimiminen antaa tähän hyvän mahdollisuuden.

Omien rajojen koettelu palkitsee

Tavoitteiden asettaminen ja unelmien toteuttaminen ovat tuttua sekä Oonalle että Timille. Oonan elämään selkeät tavoitteet luovat merkityksellisyyden tunnetta.

– Uskon, että jokaisen kannattaa kulkea kohti unelmiaan. Elämässä on hyvä tarttua tilaisuuteen, kun sellainen koittaa. Myöhemmin saattaa kaduttaa, jos ei uskaltanut edistää haavettaan, Oona sanoo.

Toistaiseksi Oonan suurimmat unelmat ovat liittyneet kilpaurheiluun.

– Olen halunnut koetella omia rajojani. Sitten, kun joskus lopetan urheilu-urani, tiedän, että menin niin pitkälle kuin pystyin.

Oona elää tällä hetkellä monin tavoin unelmiensa elämää. Vaikka Oona rakentaa päivärytminsä harjoitus- ja kilpailuohjelmaa tukevaksi, hän pystyy kevytyrittäjyyden ansiosta työskentelemään myös muiden intohimojensa parissa.

Tavoitteena olla maailman paras

Myös Timi tekee joka päivä töitä tavoitteensa eteen. Viisivuotiaasta asti mäkihyppyä harrastaneella Timillä on yksi unelma ylitse muiden.

– Haluan tulla maailman parhaaksi mäkihyppääjäksi. Tavoitteeni on päästä kilpailemaan vuoden 2026 olympialaisiin.

Ison unelman pilkkominen pienemmiksi välitavoitteiksi on Timin reitti menestykseen. Yhden välietapin saavuttaminen kirittää kohti seuraavaa. Onnistumisia myös juhlistetaan – vaikkapa viettämällä iltaa ystävien kanssa.

Timi kannustaa jokaista tavoittelemaan unelmiaan ja pohtimaan, millä eri tavoin omaa osaamistaan voisi hyödyntää. Kevytyrittäjyys voi olla uusi alku omannäköiselle elämälle. Se on helppo tapa kokeilla, kuinka siivet kantavat yrittäjänä ja kuinka myydä omaa osaamistaan.

– Moni nuori urheilija on varmasti samankaltaisessa tilanteessa kuin minä: treenaaminen vie leijonanosan ajasta, mutta ei tuota vielä tarpeeksi rahaa elämiseen. Sponsori- ja mainostuloja on kätevintä laskuttaa OP Kevytyrittäjänä.