Näin kevytyrittäjyys on parantanut Laurin ja Pian elämää – ”Ei enää ikinä palaverien täyttämiä työpäiviä”

Mainosalan osaaja Lauri Hintsanen ja viestinnän asiantuntija Pia Pihlainen jättivät palkkatyöt ja perustivat omat yritykset OP Kevytyrittäjä -palvelussa. Molempien stressi on vähentynyt ja yöunet parantuneet.

Julkaistu: 10.11.2023

Kahdeksaksi buukattu palaveri heti maanantaiaamuna. Valtavat määrät isompaa ja pienempää projektia, silppua ja sälää. Kuusi Teams-tapaamista putkeen. Vaativat asiakkaat ja järjettömät aikataulut.

Mikkeliläinen Lauri Hintsanen koki nähneensä riittävästi mainosmaailman arkea ja irtisanoutui vakityöstään kesällä 2022. Hän perusti yhden miehen mainostoimiston ja loi Y-tunnuksen OP Kevytyrittäjä -palvelun avulla. Palvelua käyttävistä puhutaan yleensä kevytyrittäjinä. Lauri kokee kuitenkin olevansa ihan todellinen yrittäjä, joka vain laskuttaa kaikki projektinsa OP Kevytyrittäjän kautta.

– En kaipaa tasaista kahdeksasta neljään -työtä enkä sitä, että päivät ovat tukossa eri mittaisia palavereja. Olen aina ajatellut, että kokouksen sopiva pituus on puoli tuntia tai maksimissaan tunti, sillä muuten ote herpaantuu. No, mainosalalla pitkät palaverit ovat enemmän sääntö kuin poikkeus, hän kertoo.

Lauri kokee, että reilun parinkymmenen vuoden aikana palkkatyöt tuli nähtyä muutenkin. Hän halusi päästä vaikuttamaan siihen, millaisia töitä hän ottaa ja millä aikataululla ne tekee.

– Minulla on aina ollut tosi hyviä työkavereita, mutta mitä enemmän ihmisiä on saman asian kimpussa, sitä enemmän on säätöä. Juuri siksi yritykseni nimi on Suunnittelutoimisto Lineaari – haluan työskennellä mahdollisimman lineaarisesti eli suoraviivaisesti.

Yrittäjyys on osoittautunut juuri sellaiseksi, mistä Lauri haaveili. Töitä on ollut riittävästi, jotta kolmen lapsen isä on voinut osallistua perheen kuluihin entiseen malliin. Hänen työyhteisönsä muodostuu muista yksinyrittäjistä, ja porukalla he ovat vuokranneet toimistohotellin Mikkelin keskustan tuntumasta.

– On ollut hienoa päästä määrittämään omia töitä ja aikatauluja. Minulla ei ole enää minuuttiaikataulua tai tiukkoja deadlineja. Stressaan nykyään huomattavasti vähemmän kuin ennen, Lauri kertoo tyytyväisenä.

”Nukun paremmin, liikun enemmän ja stressaan vähemmän”

Myös jyväskyläläinen Pia on hiljattain jättänyt palkkatyöt. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli tutkijana yliopistomaailmassa ja valtion tutkimuslaitoksessa, mutta päätti sitten hakeutua viestijäksi valtiolle.

Viestintätehtävät olivat määräaikaisuuksia, ja jatkuva uusien tehtävien opettelu vei kaikessa antoisuudessaankin voimia. Vaikka työt olisivat vielä valtiolla jatkuneet, Pia halusi päästä vaikuttamaan omiin aikatauluihinsa ja ottaa työelämän omiin käsiinsä. Siksi hän perusti toiminimen OP Kevytyrittäjä -palvelun avulla ja on työskennellyt yrittäjänä kesäkuusta 2023 alkaen.

Takana on vasta muutama kuukausi viestinnän alan yrittäjyyttä, mutta Pia tietää löytäneensä paikkansa.

– Minulle on tärkeää saada työskennellä omaehtoisesti ja päättää omasta ajastani. Kukaan ei varaa kalenteriini esimerkiksi kuutta Teams-palaveria yhdelle päivälle. Kukaan ei muutenkaan päätä puolestani, mitä minun tulee tehdä milloinkin, hän sanoo.

Pialle oman ajan hallinta on tärkeää, sillä perheessä on alakouluikäisiä lapsia.

– Olen pääsääntöisesti kotona, kun lapset palaavat koulusta. Minulla on intoa ja energiaa aivan eri tavalla kuin palkkatöissä. Nukun nykyään paremmin, liikun enemmän ja stressaan vähemmän. Olen rennompi, idearikkaampi ja rohkeampi, hän kertoo.

Yrittäjänä Pia työskentelee omien intohimojensa parissa: hän auttaa yrityksiä strategisessa viestinnässä ja toimii vaikuttajana työelämäaiheiden parissa.

– Haluan edistää kaikkien ihmisten oikeutta hyvään työelämään, hän kertoo missiokseen.

Pian työyhteisö on LinkedInissä, jossa hän on aktiivinen joka päivä.

– Verkostooni kuuluvat ovat kuin työkavereitani, ja olen saanut heiltä valtavasti apua ja tukea. Se on todella arvokasta.

Kaikki paperityöt OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta

Sekä Lauri että Pia valitsivat yritysmuodokseen toiminimen, jonka he toteuttivat OP Kevytyrittäjä -palvelussa.

– Moni ajattelee, että kevytyrittäjäpalvelu on tarkoitettu keikkatyöläisille. Hoidan kaiken firmani toiminnan sitä kautta, eikä kuvio voisi olla yksinkertaisempi. Palvelu ottaa viiden prosentin siivun laskutuksestani, ja se kattaa kaikki paperityöt, Lauri kertoo.

Eräs yrittäjäkollega vinkkasi, kuinka kirjanpito onnistuisi helposti Excelillä itse tehden. Lauri ei ole innostunut.

– Vielä helpompaa minun on unohtaa se ja antaa OP Kevytyrittäjä -palvelun hoitaa kaikki. Aikani on rajallinen, ja haluan keskittyä intohimooni. Kun lähetän laskun palvelun kautta ja asiakas maksaa sen, saan palvelun kautta tililleni summan, josta alvit ja verot on vähennetty. Muusta minun ei tarvitse huolehtia.

”Palkkatöihin pääsee aina takaisin”

Pialla on samanlaisia kokemuksia. Hän oli myös kuullut, kuinka hyvän kirjanpitäjän löytäminen voi olla vaikeaa.

– En olisi missään nimessä halunnut käyttää alussa aikaani kirjanpidollisten asioiden opetteluun tai selvittelyyn, vaan tahdoin keskittyä täysillä oman liiketoimintani rakentamiseen. OP Kevytyrittäjän kautta kaikki kävi todella helposti.

Eräs Pian yksinyrittäjänä työskentelevä kollega haluaa pitää kaikki langat käsissään ja tekee paperityöt itse. Samalla hän tuskailee, kuinka siihen menee aikaa, joka on pois itse töiden tekemisestä.

– Taputin itseäni siinä kohtaa olalle ja totesin, että olen tehnyt juuri omannäköiseni ratkaisun. Ulkoistan homman mielelläni ja maksan hyvästä palvelusta. OP Kevytyrittäjä -palvelu on osoittautunut selkeäksi ja helpoksi ratkaisuksi minulle. Oma aikani on ykkösjuttuni – haluan päättää, mihin sen käytän.

Molemmat yrittäjät kannustavat testaamaan rohkeasti omilleen hyppäämistä.

– Moni puhuu siitä, ettei vielä ole oikea aika, vaan ensin täytyy valmistella ja hioa yrityskonsepti kuntoon. Olen hyvä esimerkki siitä, ettei kaiken tarvitse olla ihan valmista, kun aloittaa. Asiat muuttuvat ja kirkastuvat matkalla, kun oppii lisää, Pia kannustaa.

OP Kevytyrittäjä -palvelun voi startata jo palkkatöiden ohella, sillä kuluja ei ole, jos ei ole laskutusta.

– Uskon, että enemmän jäisi harmittamaan se, jos ei edes testaa. Sitähän elämä on: tehtyjä juttuja tulee harvemmin kaduttua, mutta tekemättömät voivat jäädä kaduttamaan. Palkkatöihin sitä paitsi pääsee halutessaan takaisin, Pia sanoo.