Toiminimen palkka

Miten toiminimellä toimiva yrittäjä tai kevytyrittäjä maksaa itselleen palkkaa? Tässä oppaassa kerromme palkan ja verotuksen perusasiat.

Jos olet työsuhteessa, palkka-asiat ovat melko suoraviivaisia. Työnantaja maksaa yleensä kerran kuussa sinulle sovitun palkan, josta työnantaja on vähentänyt verot ja muita mahdollisia maksuja.

Mutta miten toiminimen ja kevytyrittäjän palkka muodostuu? Miten palkkaa verotetaan ja kuka sen tekee? Entä jos olet sivutoiminen yrittäjä?

Lue alta perusasiat, jotka sinun on yrittäjänä hyvä tietää.

Yrittäjän palkka maksetaan yrityksen tuloksesta

Toiminimen palkka on oikeastaan harhaanjohtava termi, koska toiminimellä tai kevytyrittäjänä toimiva henkilö ei itse asiassa saa työstään varsinaista palkkaa.

Asiaa kannattaa ajatella yrityksen näkökulmasta: kun yrityksen tuloista (myynnistä) on vähennetty yrityksen kulut, jäljelle jää yrityksen tulos. Tästä tuloksesta kevytyrittäjä voi sitten nostaa halutessaan itselleen sopivan määrän "palkkaa".

Kevytyrittäjä voi siis itse päättää milloin ja minkä verran hän haluaa yrityksestä itselleen nostaa rahaa. Nosto tapahtuu ns. yksityisottona, jonka yrittäjä voi tehdä aina halutessaan.

Seuraava kaavio havainnollistaa palkansaajan ja kevytyrittäjän eroa:

Palkansaaja OP Kevytyrittäjä
Mistä korvaus muodostuu? Kuukausipalkka Yrityksen tulos (tuloista vähennetty menot)
Milloin korvauksen saa? Säännöllinen palkkapäivä, yleensä kuukausittain Yksityisotto aina yrittäjän niin halutessa
Korvauksen määrä? Työnantajan kanssa sovittu palkkasumma Yrittäjä päättää yksityisoton suuruuden, voi vaihdella
Miten verot maksetaan? Työnantaja pidättää veron kuukausipalkasta Ennakkovero koko vuoden arvioidusta tuloksesta; OP Kevytyrittäjä vähentää veron automaattisesti ilmoitetun veroprosentin mukaisesti

Lue lisää ennakkoveroista verotusta käsittelevästä oppaastamme.

Yksityisottojen nostaminen on joustavaa ja helppoa - muista kuitenkin, että jätät tilillesi riittävästi rahaa tulevien maksujen ja verojen hoitamiseen.

Tilit ja kirjanpito

Kuten sanottu, yksityisottojen käyttäminen kevytyrittäjän palkan nostamiseen on joustavaa, etkä ole sidottu yhteen kuukausittaiseen palkkapäivään tai tiettyyn palkkasummaan. Koska yrityksiä koskee kuitenkin velvollisuus kirjanpitoon, kannattaa yksityisottoihin suhtautua tarkkuudella.

OP Kevytyrittäjä voi käyttää yritystoimintaansa joko omaa henkilökohtaista pankkitiliään tai erillistä, yritystoimintaa varten perustettua tiliä.

Yrityksen pyörittämistä helpottaa ja selkeyttää huomattavasti yrityksen ja henkilökohtaisten pankkitilien jaottelu erikseen.

Oma pankkitilinsä yrityksen asioille ja oma yksityiselämän asioihin selkeyttää maksuliikenteen seurantaa. Lisäksi kirjanpito on selkeää, kun yrittäjällä oma tili yrityksen tilitapahtumille.

Helpoin tapa aloittaa yrittäminen

Toiminimellä tai kevytyrittäjänä toimiva yrittäjä voi siis hyvin joustavasti nostaa itselleen korvauksen työstä, kunhan hän muistaa ennakoida tulevat ennakkoverot ja muut maksut.

OP Kevytyrittäjä tarjoaa helpon tavan aloittaa yrittäminen. Helppokäyttöiseen verkkopalveluun kuuluu mm. laskutuspalvelu, automaattinen ja ilmainen kirjanpito, sekä kaikkien tärkeimpien pakollisten rutiinien hoitaminen yrittäjän puolesta. OP Kevytyrittäjä antaa sinulle tilaisuuden keskittyä varsinaisen työn tekemiseen.

Tukenasi on asiantunteva asiakaspalvelu sivustoltamme löytyvän chatin kautta. Lisäksi OP Kevytyrittäjille on tarjolla puhelinneuvontaa, jonka yhteystiedot löydät kirjauduttuasi palveluun.

Ryhdy OP Kevytyrittäjäksi