Toiminimen palkka

Miten toiminimellä toimiva yrittäjä tai kevytyrittäjä maksaa itselleen palkkaa? Tässä oppaassa kerromme palkan ja verotuksen perusasiat.

Jos olet työsuhteessa, palkka-asiat ovat melko suoraviivaisia. Työnantaja maksaa yleensä kerran kuussa sinulle sovitun palkan, josta työnantaja on vähentänyt verot ja muita mahdollisia maksuja.

Mutta miten toiminimen ja kevytyrittäjän palkka muodostuu? Miten palkkaa verotetaan ja kuka sen tekee? Lue alta perusasiat, jotka sinun on yrittäjänä hyvä tietää.

Yrittäjän palkka maksetaan yrityksen tuloksesta

Toiminimen palkka on oikeastaan harhaanjohtava termi, koska toiminimellä tai kevytyrittäjänä toimiva henkilö ei itse asiassa saa työstään varsinaista palkkaa. Asiaa kannattaa ajatella yrityksen näkökulmasta: kun yrityksen tuloista (myynnistä) on vähennetty yrityksen kulut, jäljelle jää yrityksen tulos. Tästä tuloksesta kevytyrittäjä voi sitten nostaa halutessaan itselleen sopivan määrän “palkkaa”.

Kevytyrittäjä voi siis itse päättää milloin ja minkä verran hän haluaa yrityksestä itselleen nostaa rahaa. Nosto tapahtuu ns. yksityisottona mahdolliselta yrityksen tililtä henkilökohtaiselle tilille ja merkkaamalla nämä nostot yrityksen kirjanpitoon.

Yksityisotoista ei makseta nostohetkellä veroja, vaan toiminimi- ja kevytyrittäjät maksavat veronsa ns. ennakkoveroina, jotka perustuvat koko tilikauden arvioituun tulokseen. Kannattaakin huomioida, että tilille jää myös aina riittävästi rahaa tulevien ennakkoverojen ja muiden tulevien maksujen maksamiseen. Lue lisää ennakkoveroista verotusta käsittelevästä oppaastamme.

Palkan sivukulut ja palkkalaskuri

Toiminimen ja kevytyrittäjän palkan kohdalla huomionarvoista on myös se, että yrittäjän ei tarvitse maksaa yksityisotoista mitään sivukuluja.

Sivukuluja tulee kuitenkin maksaa normaalisti palkkaa ulkopuoliselle maksettaessa, mikäli yrityksesi esimerkiksi työllistää työsuhteessa muita henkilöitä.

Erilaisten palkkalaskureiden avulla voit selvittää kuinka paljon työntekijöiden palkkaamisesta aiheutuu kuluja itse palkan maksamisen ohella. Laskureita on verkossa saatavilla monia, mutta esimerkiksi yrittäjät.fi -sivulla löytyy yrittäjän palkkalaskuri.

Tilit ja kirjanpito

Kuten sanottu, yksityisottojen käyttäminen kevytyrittäjän palkan nostamiseen on joustavaa, etkä ole sidottu yhteen kuukausittaiseen palkkapäivään tai tiettyyn palkkasummaan. Koska yrityksiä koskee kuitenkin velvollisuus kirjanpitoon, kannattaa yksityisottoihin suhtautua tarkkuudella.

Yrityksen pyörittämistä helpottaa ja selkeyttää huomattavasti yrityksen ja henkilökohtaisten pankkitilien jaottelu erikseen. Oma pankkitilinsä yrityksen asioille ja oma yksityiselämän asioihin selkeyttää maksuliikenteen seurantaa. Lisäksi kirjanpito on selkeää, kun yrittäjällä oma tili yrityksen tilitapahtumille.

Helpoin tapa aloittaa yrittäminen

Toiminimellä tai kevytyrittäjänä toimiva yrittäjä voi siis hyvin joustavasti nostaa itselleen korvauksen työstä, kunhan hän muistaa ennakoida tulevat ennakkoverot ja muut maksut.

OP Kevytyrittäjä tarjoaa helpon tavan aloittaa yrittäminen. Helppokäyttöiseen verkkopalveluun kuuluu mm. laskutuspalvelu, automaattinen ja ilmainen kirjanpito, sekä kaikkien tärkeimpien pakollisten rutiinien hoitaminen yrittäjän puolesta. OP Kevytyrittäjä antaa sinulle tilaisuuden keskittyä varsinaisen työn tekemiseen.

Tukenasi on asiantunteva asiakaspalvelu sivustoltamme löytyvän chatin kautta. Lisäksi OP Kevytyrittäjille on tarjolla puhelinneuvontaa, jonka yhteystiedot löydät kirjauduttuasi palveluun.

Ryhdy OP Kevytyrittäjäksi