Verotus kevytyrittäjänä opiskelijalle

Kun toimit OP Kevytyrittäjänä, me huolehdimme puolestasi liiketoimintaasi liittyvästä verotuksesta. Tässä luvussa kerromme, miten teemme sen ja avaamme muita oleellisia asioita, joita sinun kannattaa huomioida ollessasi sekä opiskelija että kevytyrittäjä.

OP Kevytyrittäjien, kuten myös muidenkin yrittäjien, tulee maksaa myymistään tuotteista ja palveluista arvonlisäveroa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Lisäksi yritystulo on ansiotuloa, josta maksetaan joko ennakkoveroa pitkin vuotta verottajalle tai lisäämällä veroprosentin palveluumme, jolloin pidätämme veron suoraan myynnistä.

Lähtökohtaisesti liiketoiminnan muodossa tapahtuva palveluiden ja tavaroiden myynti on arvonlisäverollista, mutta osa toiminnasta voi olla alvitonta (kuten tietyt esiintymispalkkiot ja tekijänoikeuksien myyminen).

Alvin kanta voi myös vaihdella eri toimialoilla. Toiminnallesi sopivan alv-kannan pääset tarkastamaantukiartikkelistamme.

Voit olla oikeutettu alv-alarajahuojennukseen

Olet oikeutettu saamaan maksamasi arvonlisäveron kokonaan takaisin, mikäli 12 kuukauden pituisen tilikautesi liikevaihto on vähemmän kuin 15 000 euroa.

Saat arvonlisäveron osittain takaisin, jos liikevaihtosi ylittää 15 000 euroa, mutta jää alle 30 000 euron. Jos tilikautesi on lyhyempi kuin 12 kuukautta, esimerkiksi aloittaessasi yritystoiminnan keskellä vuotta, suhteutetaan yritystoimintasi täysien kuukausien liikevaihto vastaamaan 12 kuukautta. Alv-alarajahuojennuksesta ja sen laskemisesta voit lukea alv-alarajahuojennus -tukiartikkelistamme.

OP Kevytyrittäjä palvelu hakee huojennuksen automaattisesti

Huolehdimme ALV-alarajahuojennuksen palauttamisesta puolestasi. Sinun tulee vain laskuttaa asiakkaitasi myymäsi palvelun tai tuotteen arvonlisäverokannan mukaisesti. Alv-alarajahuojennus haetaan ja maksetaan aina helmikuussa edeltävän vuoden toiminnasta.

Alarajahuojennus voi vaikuttaa opintotukeen

Jos saat opintotukea, sinun on hyvä huomioida mahdollisen alv-alarajahuojennuksen maksuajankohta opintotuen tulorajassa. Koska alv maksetaan vasta sen ansainta-ajankohtaa seuraavan vuoden helmikuussa, huomioidaan se opintotuen veronalaisena tulona vasta silloin, kun maksu palautuu sinulle.

Tehtäväsi pähkinänkuoressa:

  • Laskuta asiakkaitasi myymäsi palvelun tai tuotteen alv-kannan mukaisesti.
  • Jos tarvitset muun kuin yleisen alv-kannan käyttöösi, ole yhteydessä chat-asiakaspalveluumme.
  • Ilmoita yritystoimintasi menot ja palvelumme ulkopuolella saadut tulot palveluun pitkin vuotta
  • Huolehdi veroprosenttisi ajantasalle OP Kevytyrittäjä -palvelussa
  • Huomioi palautettu alv-alarajahuojennus opintotuen tulorajassa sinä vuonna, kun palautamme sen sinulle

Verotus on kokonaisuus, josta yrittäjätulot ovat osa kokonaisuutta

Yrittäjätulot ovat OP Kevytyrittäjässä verotettavaa ansiotuloa, josta syntyy verotarve ansiotulojen määrän ja esimerkiksi asuinkunnan perusteella. Jos verokertymä suhteessa tuloihin on liian suuri, tulet todennäköisesti saamaan veronpalautuksia. Vastaavasti liian pienellä verokertymällä voit saada mätkyjä maksettavaksi.

Loppujen lopuksi veroja maksetaan vain tulojen mukaan.