Opiskelija-yrittäjäkokemuksia

Olemme koonneet tälle sivulle opiskelun ja kevytyrittäjyyden yhdistäneiden tarinoita yrittämisen aloittamisesta ja uran kulusta. Löydä vinkkejä yrittämiseen.

Julkaistu: 21.11.2022 Kirjoittanut: OP Kevytyrittäjä -tiimi

kasvokuva Hellenistä, taustalla tauluja

Hellen, Taiteilija

“Pidin kevytyrittäjyyttä ratkaisuna silloiseen elämäntilanteeseeni, minkä seurauksena pystyin muuttaa intohimoni maalaamista kohtaan työkseni.”

Minun tieni kevytyrittäjäksi oli jokseenkin mutkikas. Ehdin opiskella muutamaa eri alaa, mutta lopetin kummatkin opinnot useiden erilaisten vastoinkäymisten seurauksena. Siinä sitten pohdiskeltuani sitä, mitä todella haluaisin tehdä, tajusin että minun on vain tehtävä jotain luovaa kaiken sen energian jyllätessä vankina sisälläni. Päätin kokeilla maalaamista, johon hurahdinkin aivan täysillä. Aika pian kyseisen harrastuksen aloitettuani ryhdyin myymään maalauksiani. Aluksi niitä meni kaupaksi lähinnä läheisille ja tutuille. Pikkuhiljaa aloin saamaan asiakkaita myös muualta. Tällä hetkellä työni menevät mukavasti kaupaksi ja tarkoituksena on jatkaa valitsemaani tietä eteenpäin sekä katsoa, mihin matkani kevytyrittäjänä vie.

Ryhdyin kevytyrittäjäksi, koska pidin sitä hyvänä ratkaisuna elämäntilanteeseeni. Kevytyrittäjyys kuulosti varsin helpolta tavalta kokeilla yrittäjyyttä etenkin, koska laskutus ja paperihommat hoituivat palvelun kautta. Tämä vaikutti siis riskittömältä ja mutkattomalta tavalta kokeilla itsensä työllistämistä. OP Kevytyrittäjä -palvelusta minulla onkin vain hyviä kokemuksia.”

kasvokuva hymyilevästä Tiiasta, taustalla talvinen jokimaisema

Tiia, Manageri

“Kevytyrittäjyys toimi alun perin vastauksena asiakkaideni laskutustarpeisiin. Lopulta se on mahdollistanut minulle paljon muuta kuin aluksi lähdin tavoittelemaan.”

Kävin tsekkaamassa palvelun kautta, kauanko olen ollut OP Kevytyrittäjä ja viisi vuotta näyttää meillä olevan historiaa takana. Miten ihmeessä aika juoksee näin?

Aloitin OP Kevytyrittäjänä, koska minulle tuli tarve laskuttaa ryhmäliikunnanohjauksesta sekä luennoinnista. Tilausta oli, mutta helpointa tilaajille oli, että saisin laskutettua hinnan heiltä. Tutustuin muutamaan palveluun ja OP Kevytyrittäjä vei kirkkaasti voiton. Sen lisäksi, että minun ei käytännössä tarvinnut tehdä juuri mitään, sain palvelun kautta myös Y-tunnuksen.

Ensimmäiset vuodet laskuttelin palvelun kautta ohjauksista ja luennoista. Osin ihanien sattumien ja osin vallitsevan tilanteen vuoksi mun toiminnan luonne kuitenkin muuttui ja nykyään laskuttelenkin palvelun kautta tapahtumatuotantoa sekä managerointia – tosin laskutan vielä myös muitakin juttuja. Aina tuhat rautaa tulessa.

Kaikki on sujunut OP Kevytyrittäjän kanssa paremmin kuin hyvin. On fantastista saada muistutusmaileja, jos tarvitsee tarkistaa jotain. Palvelussa on hyvä ja nopea asiakaspalvelu, mahdollisuus laskuttaa kaikilla mahdollisilla tavoilla – myös sähköisellä laskutuksella (ISO plussa), käyttö on helppoa koneella ja kännykällä, menot helppo lisätä ja tietojen muuttaminen myöskin helppoa.

Nähtäväksi jää, mistä kaikista jutuista tänä vuonna palvelun kautta laskutan. Ainakin sparraushommia näyttäisi olevan manageroinnin lisäksi luvassa.

Hymyilevä Jutta poseeraa kädet puuskassa

Jutta, Harrasteompelija

“Kevytyrittäjäksi ryhtyminen opetti minut näkemään yrittäjyyden eri valossa ja ymmärsin, ettei yrittäminen ole suuri mörkö, jollaiseksi sitä luulin.”

En ole koskaan aiemmin nähnyt itseäni yrittäjänä, joten keväällä 2018 tuntui aivan valtavalta harppaukselta liittyä OP Kevytyrittäjäksi. Harppaukselta se tuntui lähinnä varmaan siksi, että olin pitänyt yrittäjyyttä jonkinlaisena mörkönä ja asiana, joka vain työllistäisi enemmän.

Samanaikaisesti olin alkanut ommella asusteita lyhyessä ajassa myyntiin enemmän kuin alunperin ajattelin, joten kevytyrittäjyys vaikutti vaivattomalta tavalta tehdä tätä myyntiä laillisesti. Todella usein törmää ajatukseen, että esimerkiksi käsitöistä ei pidä maksaa veroja, jos niitä myy vain tiettyyn euromäärään asti – tämähän ei pidä paikkansa.

Aikani siis vertailtuani erilaisia ratkaisuja, päädyin nimenomaan OP Kevytyrittäjä -palveluun. Palvelun kautta sain oman Y-tunnuksen ja itse minun ei ole tarvinnut tehdä muuta kuin syöttää laskut asiakkaalle sekä lähettää yritystoiminnan menot kuitteineen eteenpäin. On siis sanomattakin selvää, että olen ollut tähän kevytyrittäjyyteen erittäin tyytyväinen.”

Henni

Henni, Käsityöyrittäjä

“Innostukseni käsitöitä kohtaan johti kohdallani alan ammattiin opiskeluun, mikä laajeni yhä edelleen kevytyrittäjyydeksi.”

Olen aina ollut innostunut erilaisista käsityötekniikoista ja harrastus johti lopulta opiskelemaan käsityön opettajaksi. Opintojen aikana käsitöiden suunnittelu sekä tuotteiden valmistus vain kehittyi ja innostuksen myötä tein Instagramiin oman tilin käsitöilleni.

Yllätyin, kuinka moni oli kiinnostunut kässäilystäni ja tuotteilleni alkoi löytyä kysyntää. Kysynnän kasvaessa aloin selvittelemään, voisinko tehdä rakkaasta harrastuksestani myös tulonlähteeni.

Päädyin lopulta OP Kevytyrittäjyyteen. Yrittäjyys oli minulle täysin uutta enkä ollut koskaan ajatellut ryhtyväni yrittäjäksi. Koin, että kevytyrittäjyydessä minulla olisi aina turvaa taustalla ja osaavia ihmisiä auttamassa tarpeen tullen. Nyt valmistan kevytyritykseni kautta käsityötuotteina mm. asusteita, sisustustuotteita ja vauvan leluja.

Kokemukseni OP kevytyrittäjänä ovat olleet pelkästään positiivisia. Olen tarvittaessa saanut apua chatin kautta, minkä lisäksi laskutuksen ja kirjanpidon hoitaminen on ollut helppoa. Haluankin kannustaa uusia yrittäjyydestä haaveilevia ottamaan oman hyppynsä yrittäjyyden maailmaan!

Helmi hymyilee kasvokuvassa

Helmi, Taiteilija

“Kaipasin opiskelijana vaihtoehtoja kokoaikaiselle yrittäjyydelle, mihin kevytyrittäjyys tarjosi vastauksena mahdollisuuden keskittyä taiteeseen opintojen ohella.”

Kaikki alkoi minun rakkaudestani taiteeseen. Oma harrastuneisuus tavoitti lähipiirini, joka kannusti oman tekemisen jakamiseen. Minulle on muotoutunut todella tärkeäksi se, kuinka taide voi näkyä ja koskettaa omaa arkea. Siksi myynkin kevytyrittäjänä omaa taidettani, teen tilaustyönä muotokuvia, graafista suunnittelua sekä kuvitusta.

Aloitin yrittäjyyden erityisesti kysynnän vuoksi, minkä lisäksi minulla oli omaa kiinnostusta jakaa osaamistani eteenpäin. Halusin myös suunnitella myyntituotteiksi mm. julisteita ja tarroja. Löysin näihin ajatuksiini vastaukseksi kevytyrittäjyyden ollessani vielä lukiossa opiskeleva nuori, jonka päätoiminen työ oli opiskelu. Opiskelijana minulla oli velvollisuuksia sekä rajallinen määrä aikaa käytettävissäni enkä siksi pystynyt sitoutumaan kokoaikaiseen yrittäjyyteen. OP Kevytyrittäjyys mahdollistikin minulle keskittymisen juuri siihen itse ammatin harjoittamiseen kaiken tämän ohella.

Tulevaisuudessa yrittäjänä haluaisin syventää omaa tietämystäni yrittämiseen, tuntemustani seuraajakuntaani sekä suunnitella lisää omia designeja erilaisiin tuotteisiin.

Iina sylissään pieni nauravainen pellavapäätyttö metsäisessä maisemassa

Iina, Valokuvaaja

“Kuvauskyselyjen lisääntyessä sivutoimiseksi valokuvausyrittäjäksi ryhtyminen tuli ajankohtaiseksi. Nyt pidän kevytyrittäjyyden ja toisen työni yhdistämistä huipputilanteena itselleni.”

Talvella 2020 innostuin kuvailemaan enemmän, kun ostin uuden kameran. Kevään myötä homma veikin mukanaan ja kesällä perustin valokuvaustilin Instagramiin. Se poiki ensimmäiset oikeat kuvauskeikat. Pian kuvauskyselyjä alkoi tipahtelemaan enemmän ja enemmän, minkä vuoksi oli oikeasti mietittävä laskutusta sekä päätöstä ryhtyä sivutoimiseksi valokuvausyrittäjäksi.

Olen aina sanonut, ettei minusta olisi koskaan yrittäjäksi. Jotenkin se maailma on tuntunut niin kaukaiselta ja joltain, mistä pitäisi ymmärtää hirveästi kaikista asioista. Sain silloin monta suositusta OP Kevytyrittäjä -palvelusta, minkä seurauksena liityin sinne vuonna 2020.

Tällä hetkellä toimin edelleen sivutoimisena valokuvausyrittäjänä ja toista puolta työelämässä täydennän lasten parissa, minkä koen aivan huipputilanteeksi itselleni!

Viveka hymyilee puolikuvassa päällään lämpimän oloinen neule

Viveka, Sisällöntuottaja & tapahtumahost

“Asiakkaiden oma-aloitteinen ja reipas kontaktointi on johtanut siihen, mitä teen tänä päivänä kevytyrittäjänä”

Vapaus. Rohkeus. Luovuus. Kevytyrittäjäksi ryhtyminen on rehellisesti yksi tähänastisen elämäni parhaista valinnoista ja olen ikuisesti kiitollinen, että uskaltauduin.

Olen saanut kevytyrittäjänä toteuttaa itseäni ja intohimoani markkinointi- ja tapahtuma-alaan. Olen päässyt tekemään töitä äänelläni, työskentelemään ihmisten parissa tapahtumissa ja messuilla sekä toteuttamaan sisäistä luovuutta somekampanjoiden äärellä: tehdä juuri niitä asioita, mitä olen oikeasti halunnut ja missä olen hyvä – ilman että minun on kuitenkaan tarvinnut ymmärtää alveista tai tilityksistä.

Kevytyrittäjänä olen saanut huomata, miten tärkeää verkostoituminen on. Asiakkaiden saaminen on onnistunut oma-aloitteisen ja reippaan kontaktoinnin sekä vuorovaikutuksen seurauksena. Olen laittanut muun muassa rohkeasti viestiä kollegoille aiemmista työpaikoista ja kertonut yritystoiminnastani sekä siitä, mitä palveluita ja apua voisin tarjota heille. Samanaikaisesti joku muu on huolehtinut kaiken ”ylimääräisen” puolestani, minkä lisäksi saan kysyä vaikka joka päivä tyhmiä kysymyksiä OP Kevytyrittäjä -ammattilaisilta, jotka ovat aidosti kiinnostuneita asioistani.”

Linda poseeraa niittypellolla kädessään kamera

Linda, Valokuvaaja

“Pääsin omia unelmiani tavoittelemalla sekä asiakkaiden avustuksella laajentamaan kevytyritykseni valokuvauksen ja mainossuunnittelun parissa lopulta täysipäiväiseksi työkseni.”

Tammikuussa 2018 otin ensiaskeleeni kohti unelmia ja aloitin valokuvauksen sekä mainossuunnittelun sivutoimisena kevytyrittäjänä. Minulle on aina ollut tärkeää elää omannäköistä elämää ja pyrkiä toteuttamaan omia unelmia, joten kun se oma polku on löytynyt – sitä seurataan.

Ensimmäiset mainossuunnittelun asiakkaat löysin Facebookin koirapalstoilta. Valokuvaus alkoi puolestaan ensin tuttavien sekä heidän koiriensa kuvauksilla. Pikkuhiljaa aloin löytämään lisää asiakkaita ja vuosien varrella heistä moni on suositellut minua eteenpäin. Nykyään suuri osa kuvausasiakkaistani tuleekin suositusten tai Instagramin kautta.

Pääsin asiakkaiden laskutuksessa helposti alkuun OP Kevytyrittäjän kautta. En kyllä tuolloin olisi vielä uskaltanut toivoakaan mihin tällä hetkellä päätyisin. Ihan uskomatonta, että teen nyt täysipäiväisesti juuri sitä mitä haluan ja joka tuottaa minulle eniten iloa. On vaikea enää kuvitella itseäni muissa tehtävissä – mikä muu työ voisi edes antaa tällaista intoa! Olen myös positiivisesti yllättynyt siitä, että töitä on riittänyt runsaasti tämän puolivuotisen täysipäiväisyyden aikana.

Elsa poseeraa kesäisessä jugend-tyylisessä katukuvassa

Elsa, Bloggaaja & ravintovalmentaja

“Kaipasin työni rinnalle jotain uutta, mistä lähti liikkeelle ajatus kevytyrittäjyydestä. Yksi asia johti toiseen ja nyt laskutan useasta työnkuvasta kevytyrittäjänä.”

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen mahdollisti unelmieni toteuttamisen – yksi parhaista päätöksistäni ikinä! Koska suurin osa laskuttamastani työstä perustuu luovaan tekemiseen, on supertärkeää, että paperihommien pyörittelyyn ei tarvitse käyttää tuhottomasti aikaa ja resursseja. Kun yrityksen kirjanpito on ulkoistettu oman alansa ammattilaisille, voin itse keskittyä alvien ja ennakkoverojen miettimisen sijaan suunnittelemaan uusia aiheita blogipostauksiini tai sopivaa ruokavaliota valmennusasiakkaalleni; eli tekemään just niitä omia unelmajuttujani!

Kevytyrittämisen helppous olikin yksi suurimmista syistä, miksi uskalsin pari vuotta sitten lähteä yrittäjäksi. Nykyinen päivätyö varhaiskasvatuksen parissa oli joskus tuntunut omalta jutulta, mutta kaipasin siihen lisäksi jotain muuta – jotain, mistä oikeasti nauttisin. Tavoite selkeni muutaman kuukauden miettimisen jälkeen. Halu auttaa muita ihmisiä voimaan hyvin, sekä rakkaus kirjoittamiseen ja valokuvaamiseen saivat perustamaan Elsalinnean -blogin, jossa pääsen hyödyntämään kaikkea edellä mainittua.

Sen lisäksi, että olen blogin kautta onnistunut auttamaan lukijoitani löytämään reseptejä rennompaan hyvinvointiin, innoitti se myös itseäni oppimaan aiheesta lisää. Siksipä opiskelin ravintovalmentajaksi, mistä kehittyi taas yksi antoisa työnkuva lisää OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta laskutettavaksi.

Yrittäjyydessä parasta on juurikin sen rajattomat mahdollisuudet tehdä juuri sellaista työtä, mitä itse haluaa. Omia unelmia kohti voi onneksi kulkea myös ilman turhaa stressiä kaikista vaikeista paperiasioista!

Peppi talvisessa ja urbaanissa maisemassa, taustalla junaraiteita ja graffitilla varustettuja tavaravaunuja

Peppi, Instagram-vaikuttaja

“Olen haaveillut yrittäjyydestä aina, mutta aluksi uskallus puuttui. Päädyin kuitenkin aloittamaan hyvin pienestä ja nyt yritystoimintani laajenee koko ajan.”

Tulen yrittäjäperheestä, ja olen haaveillut omasta yrittäjyydestä aina. Uskallus on kuitenkin puuttunut. Ajattelin, että se olisi liian vaikeaa enkä varmasti ymmärtäisi verotukseen tai kirjanpitoon liittyvistä asioista riittävästi.

Hoitovapaalla unelma yrittäjyydestä muuttui kuitenkin konkreettisemmaksi. Aloitin Instabloggaamisen, ja minulle alkoi kertyä kaupallisia yhteistöitä. Kuvioihin tuli samalla myös yritysten auttaminen heidän somemarkkinoinnissaan. Aloin pian ottamaan asioista selvää, ja olin myyty, kun kuulin OP Kevytyrittäjä -palvelusta: tässä olisi ratkaisu huoliini.

Aloitin hyvin pienestä, mutta toiminta laajenee koko ajan. Yrittäjyys on hyvin palkitsevaa, ja ideoita on takataskussa vielä tulevaisuuden varalle.

Iia kädessään tekemiään kaupunkipiirroksia, taustalla seinässä graffiti

Iia, Taiteilija

“Pyöritin omaa yritystä ennen kevytyrittäjäksi ryhtymistä. Kevytyrittäjänä pystyin lopulta luopumaan yritykseni toimintaan liitettävästä byrokratiasta.”

Ryhdyin OP Kevytyrittäjäksi vuonna 2021. Olin perustanut yritykseni muutamia kuukausia ennen palveluun liittymistä. Oman yrityksen perustaminen ei ole koskaan ollut haaveeni, vaan tämä tapahtui ehkä hieman vahingossa: olin koronan alkuaikoina, keväällä 2020, kaivanut vanhan harrastukseni piirtämisen esiin.

Olen aina pitänyt rakennuspiirtämisestä, mutta pääasiassa olin ennen piirtänyt vain sisätiloista erilaisia perspektiivikuvia. Inspiroiduin netissä erilaisista kaupunkijulisteista ja päätin piirtää kotikaupungilleni oman julisteen. Kysyntä yllätti minut täysin. Odotin myyväni muutaman julisteen kavereille ja tutuille, mutta yhtäkkiä sadat raumalaiset halusivat julisteitani. Tästä alkoi polkuni kohti yrittäjyyttä. Ja voi että, kun joku olisi neuvonut minua liittymään heti mukaan tähän palveluun.

Yritystäni perustaessa sukelsin suoraan niin sanotusti "syvään päähän" ja hoidin itse kirjanpidon, veroilmoitukset sekä muun yrityksen pyörittämiseen liitettävän byrokratian. Nykyään palvelu huolehtii puolestani tästä kaikesta enkä voikaan kokemuksellani muuta suositella kuin OP Kevytyrittäjyyttä.

Kaisu hieroo hevosen kaulaa

Kaisu, Hevoshieroja

“Opintojeni alussa minulla oli suunnitelmana tehdä töitä hevoshierojana sivutoimisesti toisen työni rinnalla. Tähän kevytyrittäjyys on sopinut kohdallani hyvin.”

Olen toiminut kevytyrittäjänä vuodesta 2018 asti. Jo hevoshierojaopintojeni alussa minulla oli suunnitelmana tulla tekemään töitä hevoshierojana sivutoimisesti toisen työni rinnalla. Tähän malliin kevytyrittäjäpalvelu on sopinut todella hyvin.

Sivutoimiseksi yrittäjäksi ryhtyminen oli nopeaa, helppoa ja turvallista OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta. Intohimoni on olla lähellä hevosia, ei työpöydän äärellä ja siksi tämä malli yrittämiseen on ollut minulle paras mahdollinen. Asiakkaiden laskuttaminen palvelun kautta ja kevytyrittäjäpalvelun hoitamat ”paperityöt” ovat lopulta vapauttaneet aikaa ja energiaa itse työn tekemiseen.