Yrittäjyys ei katso ikää

Nuoren kesäyrittäjän kokemuksia

Julkaistu: 26.07.2018

Yrittäjyys kiinnostaa nuoria yhä enemmän

Viime vuosina moni media on kirjoittanut nuorten kasvaneesta kiinnostuksesta yrittäjyyttä kohtaan. Vapaus valita omat työt ja työajat kiehtovat nuoria siinä missä aikuisiakin. Nuorille on Suomessa tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja, joiden avulla itsensä työllistymistä voidaan edistää. Yksi monista on Oulun Kesäyrittäjä-kampanja, josta kerromme tässä kirjoituksessa tarkemmin.

Oulun Kesäyrittäjä-kampanja auttaa nuoria yrittäjyyden polulla

Kesäyrittäjä-kampanja on 16-24-vuotiaille oululaisille ja Oulun lähikuntien nuorille suunnattu ohjelma. Nuoret hakevat ohjelmaan omalla liikeideallaan. Ohjaajina toimivat yrittäjyyden ammattilaiset, jotka ovat nuorten tukena koko kesän. Ammattilaisten tuen ja valmennuksen on tarkoitus madaltaa kynnystä kokeilla yrittäjyyttä. Ohjelman aikana nuoret pääsevät myös verkostoitumaan muiden kesäyrittäjien kanssa ja toimivat toinen toistensa vertaistukena.

Ohjelman tavoitteena on kohottaa alueen työllisyysastetta. Oman liiketoimintaidean avulla nuori oppii itsestään, yritystoiminnasta ja pääsee tarjoamaan palveluita omalle kohderyhmälleen.

Nuoren kesäyrittäjän ajatuksia

Haastattelimme nuorta kesäyrittäjää, joka valitsi OP Kevytyrittäjä -palvelun asiakkaidensa laskuttamiseen. Hän perusti yrityksen yhdessä kavereidensa kanssa.

Kerro itsestäsi

Olen 18-vuotias Ulpu Klasila. Minulla ja kahdella kaverillani on KOTIA-yritys, jonka kautta tarjoamme kotiapua mm. siivouksessa ja lastenhoidossa.

Miten kuulit kesäyrittäjyydestä?

Kuulin kesäyrittäjyydestä veljeni kautta, joka oli viime vuonna mukana Kesäyrittäjä kampanjassa.

Miksi halusit perustaa oman yrityksen?

Halusimme kavereiden kanssa työllistää itsemme kesäksi, emmekä olleet silloin vielä saaneet kesätöitä mistään. Ajattelimme sitten kokeilla yrittäjyyttä, koska siihen oli hyvä mahdollisuus Kesäyrittäjä-kampanjan kautta.

Minkälaista valmennusta sait yrittäjyyteen liittyen?

Sparrausviikoilla oli valmennusta eri osa-alueisiin kuten myyntiin, markkinointiin ja asiakaspalveluun liittyen. Lisäksi meillä on mentoreita jotka auttavat, jos tulee ongelmia.

Miten kesä on mennyt?

Hyvin on mennyt! Olen hoitanut lapsia muutamassa perheessä kesän aikana. Siivouksia en ole ehtinyt tehdä vielä ollenkaan.

Mikä on parasta kesäyrittäjyydessä?

Parasta mielestäni on se, että saa itse päättää työajat.

Aiotko tulevina kesinä lähteä uudestaan mukaan?

En vielä tiedä, mutta voisin lähteä, jos keksin uuden liikeidean.

Mitä sanoisit heille, jotka pohtivat lähtevänsä kampanjaan mukaan?

Kannattaa lähteä! Kesäyrittäjyyden kautta on todella helppoa ja turvallista kokeilla oman liikeidean toimivuutta ja yleensäkin yrittäjyyttä.

Mitä ajattelit tehdä toiminnasta saaduilla kesätienesteillä?

Osan laitan säästöön ja loput reissailuun.

Kesäyrittäjä-kampanjaan haku

Ohjelmaan voi hakea nettisivuilta (kesayrittaja.fi) haun ollessa auki. Itsensä työllistävillä kesäyrittäjillä on mahdollisuus hakea kesäyrittäjätukea. Toimintaan voi lähteä mukaan myös yhden tai useamman kaverin kanssa.

Liiketoimintasuunnitelmaa voi hioa kampanjaan päästessään. Kesäyrittäjät ovat aikaisempina vuosina työllistäneet itsensä muun muassa kahvilatoiminnalla, pitopalvelulla, pyörähuollolla, käsitöillä ja kodinhoidolla. Mukana on ollut erikoisempiakin palveluja, kuten taikurina esiintyminen ja keppihevostarvikkeiden vuokraaminen. Tärkeintä on löytää oma osaaminen, jota voi tarjota asiakkaille.

Kesäyrittäjäkoulutus järjestetään nuorille ennen varsinaista yritystoiminnan aloittamista. Sieltä saa eväitä tulevaan, kuten palvelun hinnoitteluun, markkinointiin, myyntiin ja asiakastilanteisiin.

Mentorit ovat mukana kampanjan jokaisessa vaiheessa ja auttavat kesäyrittäjiä mm. tavoitteiden asettamisessa. Viikoittaista kehitystä seurataan ja tukea saa tarvittaessa ongelmatilanteiden selvittämiseen.

Yhtiömuodon päättäminen on Kesäyrittäjän omissa käsissä. Nuoret ovat aikaisempina vuosina perustaneet toiminimiä, 4H-yrityksiä ja osakeyhtiöitä. Kevytyrittäjyys on myös yksi vaihtoehto, mikä onkin ollut suosittu nuorten keskuudessa. OP Kevytyrittäjänä nuori saa oman Y-tunnuksen ja työskentelee toiminimellä. Hänellä on käytössään automaattinen kirjanpito ja asiakkaiden laskutus onnistuu helposti palvelun kautta.

Nuorille töitä ympärivuotisesti

Kesäajan lisäksi kausitöitä voi tehdä muinakin vuodenaikoina. Tässä muutamia vinkkejä erilaisista itsensätyöllistämismahdollisuuksista:

Omaa osaamista ei koskaan kannata aliarvioida. Harrastuksenkin kautta voi löytyä laskutettavaa! Soittotaitoinen voi esimerkiksi opettaa pianonsoiton alkeita tai soittaa erilaisissa tilaisuuksissa. Some-natiivi voi opettaa some-taitoja vanhuksille tai muille opetusta kaipaaville, mahdollisuuksia on monia!

Voisiko oman yritystoiminnan aloittaminen olla ratkaisu juuri sinulle työllistymiseen? Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa yrittäjyys!

Toivotamme kaikille yrittäjille, ikään katsomatta, tuottoisaa kesän jatkoa!

Liity OP Kevytyrittäjä -ryhmään Facebookissa (suljettu ryhmä)