Ulkomaan päiväraha

Ulkomaan päivärahan lasku tapahtuu matkavuorokausittain, joka on 24 tuntia työmatkan alkamisesta tai vaihtoehtoisesti edellisen vuorokauden päättymisestä.

Ulkomaan päiväraha riippuu siitä, missä maassa tai millä alueella matkustuksen vuorokausi päättyy. Kohdemaan hintataso vaikuttaa päivärahan suuruuteen. Laivassa tai lentokoneessa ja vuorokauden vaihtuessa ulkomaan päiväraha lasketaan kulkuneuvon viimeisimmän lähtöpaikan pohjalta.

Ulkomaan päivärahaan on oikeus, jos työmatka ulkomaille on kestänyt vähintään 10 tuntia. Ulkomaan päivärahan suuruus riippuu matkakohteesta, ja ulkomaan päiväraha itsessään verovapaata. Taulukon eri maiden ulkomaan päivärahoista löydät Verohallinnon sivulta. Jos työmatkan kesto jää** alle 10 tuntiin, ulkomaan päivärahan sijaan maksetaan kotimaan päiväraha.

Puolittainen ulkomaan päiväraha maksetaan tilanteessa, jossa työmatkalainen on saanut ilmaisen, tai vaihtoehtoisesti hotelli- tai matkalipunhintaan sisältyvän ruoan. Ulkomaan päivärahan kohdalla ilmaisella ruoalla tarkoitetaan kahta ateriaa.

Puolikas ulkomaan päiväraha maksetaan myös tilanteessa, jossa työmatkaan käytetty aika ylittää viimeisen ulkomaan alueella tai sieltä lähteneessä laivassa tai lentokoneessa päättyneen täyden matkavuorokauden yli kahdella tunnilla. Puolestaan täysi ulkomaan päiväraha maksetaan tilanteissa, jos ulkomaan työmatka edellä mainitussa tilanteessa ylittää täyden matkustusvuorokauden yli 10 tunnilla.

Alennettu ulkomaan päiväraha (18 euroa maksimissaan) maksetaan myös tilanteessa, jos työmatka tehdään Suomen ulkopuolelle Suomessa olevan työnantajan lukuun poikkeuksellisissa olosuhteissa, ja työntekijä palaa yöksi Suomeen.

Lisätietoja ulkomaan päivärahasta voit lukea Verohallinnon sivuilta.

OP Kevytyrittäjän Toiminimen Verotus -oppaan lopusta löydät lisätietoa yrittäjän matkakorvauksista.

Lisätietoa yrittäjän päivärahoista voit lisäksi kysyä OP Kevytyrittäjän sivun chatista (sivun oikea laita) tai rekisteröitymisen jälkeen OP Kevytyrittäjien puhelinneuvonnassa.