Osakeyhtiön perustaminen

Harkitsetko yrittäjyyttä? Osakeyhtiön perustaminen on yksi tie yrittäjyyteen kevytyrittäjyyden ohella.

Osakeyhtiön perustaminen tapahtuu rekisteröimällä osakeyhtiö kaupparekisteriin. Jotta rekisteröinti voidaan tehdä, osakeyhtiön perustamisesta tulee tehdä ilmoitus patentti- ja rekisterihallitukseen. Samalla ilmoituksen voi tehdä myös Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.

Osakeyhtiön perustamisen yhteydessä tiedot osakeyhtiön toiminimestä ja -alasta, kotipaikasta, tilikaudesta, sekä myös mahdollisesti käytössä olevista aputoiminimistä ja niiden toimialoista tulee ilmoittaa. Myös osakkeenomistajien, mahdollisen toimitusjohtajan sekä hallituksen jäsenten nimet tulee listata osakeyhtiön perustamisen yhteydessä, kuten myös mahdollisesti käytetyn tilintarkastajien, edustamiseen oikeutettujen sekä prokuristien nimi ja HETU –tiedot.

Osakeyhtiön perustamisen hinta

Osakeyhtiön perustamisen hinta riippuu rekisteröintitavasta. Se on joko 330 tai 380 euroa. Vähimmäispääoman tulee aina olla 2500 euroa.
Osakeyhtiön perustaminen maksaa 330 euroa, jos osakeyhtiön perustamisilmoitus tehdään Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Verohallinnon YTJ-palvelussa, jossa perustamisen jälkeen palvelusta saa automaattisesti yhtiöjärjestyksen sekä perustamissopimuksen. Sähköisesti on mahdollista myös antaa ennakkoveron antamiseen tarvittavat tiedot, ilmoittaa yritys ennakkoperintärekisteriin sekä työnantajarekisteriin.

Osakeyhtiön perustaminen tätä kautta onnistuu seuraavien ehtojen toteuduttua:

Sähköisesti tehdyn osakeyhtiön perustamisen jälkeen osakeyhtiölle avataan oma pankkitilinsä, jonne osakepääoma tulee maksaa. Tämän jälkeen hallituksen, tilitarkastajan sekä mahdollisen toimitusjohtajan tulee allekirjoittaa vakuutus osakepääoman maksamisesta.

Osakeyhtiön perustamisen hinnaksi tulee 380 euroa, jos edellä mainitut ehdot eivät täyty. Silloin osakeyhtiön perustaminen tulee hoitaa paperilomakkeen kautta.
Perustamisilmoitusta käsittelevät tiedot löydät helposti Patentti- ja rekisterihallituksen artikkelista.

Osakeyhtiö yhtiömuotona

Osakeyhtiön perustaminen voi olla yhtiömuodonvalinta, jos yritystoiminta on laajamuotoista ja kasvunhakuista. Yksi tai useampi ihminen voi perustaa osakeyhtiön; osakeyhtiö mahdollistaa useamman omistajan yritykselle sekä sijoitusten hakemisen yrityksen toimintaan. Jokainen osakas vastaa yhtiöstä sijoittamansa osakepääoman suuruisen summan; henkilökohtaista vastuuta yrityksen veloista ei tule. Osakkailla on mahdollista saada yhtiöstä osinkoja.

Osakeyhtiö on suhteellisen raskas yhtiömuoto hallinnoltaan, sillä päätöksentekoa hoitaa niin hallitus, toimitusjohtaja sekä yhtiökokous. Osakeyhtiön hallinta on myös muita yhtiömuotoja tarkemmin säänneltyä kuin muissa yhtiömuodoissa. Kahdenkertainen kirjanpito on pakollinen osakeyhtiöille, joka lopulta tulee toimittaa aina Kaupparekisteriin. Osakas on vastuussa yhtiöstä sijoittamansa osakepääoman verran eli henkilökohtaista vastuuta ei ole kuten henkilöyhtiöissä. Koska osakkeenyhtiön omistajia voi olla monia, on yhtiöön sijoittaminen ja rahoituksen saaminen helpompaa kuin muissa yhtiömuodoissa.

Kevytyrittäjyys on kevyempi vaihtoehto yrittäjyyteen

Kevytyrittäjyys on erilainen yhtiömuoto osakeyhtiöön verrattuna. Kevytyrittäjyys on loistava keino työllistää itsensä hyvin kevyillä toimenpiteillä. Lue lisää OP Kevytyrittäjyyden sopivuudesta sinulle täältä ja täältä. Voi rekisteröityä helposti OP Kevytyrittäjäksi täällä. Rekisteröinnin jälkeen perustamme sinulle Y-tunnuksen, jolloin pääset hyödyntämään yrittäjyyden verotukselliset edut. Jos laskutettava määrä on alle 30 000 euroa vuoden aikana, on kevytyrittäjä oikeutettu alarajahuojennukseen; vuoden päätteeksi yrittäjä saa osan laskutetusta arvonlisäverosta takaisin. Puolestaan, jos laskutus on alle 10 000 euroa vuodessa, saat maksamasi alv:n takaisin.

OP Kevytyrittäjänä yrittäminen on helppoa, sillä palvelu hoitaa yrittäjyyteen liittyvät byrokraattiset asiat puolestasi, kuten myös laskutuksen ja kirjanpidon OP Kevytyrittäjänä voit keskittyä toteuttamaan vahvuuttasi ja kehittämään taitojasi siellä, mistä asiakkaasi sinulle maksavat. OP Kevytyrittäjäksi ryhtyminen ei maksa mitään, joten sinun on astua yrittäjyyden maailmaan riskittä. Kun alat laskuttamaan, maksat vain 5 % laskutettavasta laskusta 30 000€ asti, sen jälkeen palvelu on sinulle ilmainen loppuvuoden ajan.

Lisäksi palvelustamme voit hankkia vapaaehtoiset vakuutukset yrityksellesi, kuten YEL-vakuutuksen, sekä tapaturma- ja vastuuvakuutuksen. OP Kevytyrittäjä saa apua mieltä askarruttaviin kysymyksiin, joten yrittäjän kallisarvoista aikaa ei tarvitse tuhlata selvitystöihin.

Jos haluat työllistää itsesi ja kokeilla yrittäjyyttä pienemmässä mittakaavassa, kevyesti, on OP Kevytyrittäjä vaihtoehtosi.