Kotimaan päiväraha

Kotimaan päiväraha on yksi työntekijälle maksettavista matkakustannusten korvausmuodoista kilometrikorvauksen sekä ateriakorvauksen ohella. Kuten kaikkien matkakustannusten, kotimaan päivärahan tarkoitus on korvata työmatkasta aiheuttaneiden ruokakulujen lisäys.

Kotimaan päiväraha lasketaan matkavuorokausien mukaan. Matkavuorokausi lasketaan 24 tuntia matkan alusta, tai vaihtoehtoisesti edellisen matkavuorokauden päättymisestä.

Kotimaan päivärahan maksamiselle kriteereinä ovat työmatkan vähimmäiskesto ja työmatkakohteen etäisyys. Matkakohteen tulee olla minimissään 15 kilometrin päässä varsinaisesta työpaikasta tai työntekijän asunnosta. Päivärahan määrä on sidonnainen myös työmatkan kestoon. Jos työmatkan kesto on yli 6 tuntia, on henkilö oikeutettu osapäivärahaan, joka on enimmillään 19 euroa. Työmatkan keston ollessa yli 10 tuntia, kokopäivärahan suuruus on enimmillään 41 euroa. Lisäksi jos työmatkaan kesto menee edellisen vuorokauden yli kahdella tunnilla, on kotimaan päivärahan enimmäismäärä 19 euroa ja ylitys on kuusi tuntia, on päivärahan enimmäismäärä 41 euroa.

Kotimaan päivärahan määrä on korkeintaan puolet yllä mainitusta, jos palkansaaja saa ilmaisen aterian, tai vaihtoehtoisesti ruoan, joka sisältyy matkalippuun. Osapäivärahan kohdalla ilmainen ruoka on yhtä kuin yksi ruoka-annos, puolestaan kokopäivärahan kohdalla kyseinen määrä on 2 ateriaa.

Kotimaanpäiväraha on verovapaata, jos ne perustuvat todellisiin kuluihin tai jos päiväraha pohjautuu Verohallinnon vuotuisiin päätöksiin päivärahasta. Lisätietoa työmatkan päivärahojen laskemisesta näet helposti Veronmaksajan Taloustaito –videosta (1min 45s).

Ulkomaanpäivärahasta voit lukea lisää Verohallinnon sivuilta.

Kuten tässä tekstissä aiemmin nostettiin esille, kotimaan päivärahan lisäksi kilometrikorvaukset on vaihtoehtoinen matkakustannusten korvaus. Lisätietoa aiheesta löydät Verohallinnon sivuilta. Kulukorvauksia on lisäksi mahdollista saada majoituskuluista kuten myös julkisen liikenteen matkalipuista.

Yrittäjän päiväraha

Yrittäjän päiväraha on eri asia kuin työntekijän päiväraha. Yrittäjä voi vähentää työmatkasta syntyneet kulut saman suuruisena, mikä olisi työntekijälle maksettava päiväraha. Käytännössä yrittäjän päiväraha on niin sanottu lisävähennys.

OP Kevytyrittäjälle päiväraha-asioiden hoito on helppoa. OP Kevytyrittäjäksi rekisteröitymisen takana olevasta ”Matkakulut”-osiosta voi merkitä päivärahat näppärästi. Puolestaan muut matkoihin liittyvät kulut syötetään kirjanpitoon OP Kevytyrittäjä -palvelun ”Uusi meno” -toiminnolla.

Päivärahojen laskuttamisesta yrittäjä voi sopia asiakkaan kanssa erikseen. Yleensä laskutettavan päivärahan määräksi sovitaan verottajan vuosittain määrittelemä enimmäismäärä, jotka on esitetty tekstin alussa.
Jos yrittäjä laskuttaa päivärahoja asiakkaaltaan, lasketaan ne normaaliksi veronalaiseksi myynniksi. Tästä johtuen tuon summan päälle lisätään normaali arvonlisävero.

OP Kevytyrittäjä -palveluun merkatut päivärahat kirjataan lisävähennyksenä elinkeinotoiminnan veroilmoitukseen vuoden päätteeksi. Kattavat ohjeet liikkeen- ja ammatinharjoittajien matkakustannuksien vähentämisestä voit lukea Verohallinnon sivuilta.

OP Kevytyrittäjän Verotus-oppaan lopusta löydät lisätietoa yrittäjän kilometrikorvauksista.

Lisätietoa yrittäjän päivärahoista voit lisäksi kysyä OP Kevytyrittäjän sivun chatista (sivun oikea laita) tai rekisteröitymisen jälkeen OP Kevytyrittäjien puhelinneuvonnassa.