Miten lopettaa Y-tunnus?

Tämä ohje on tarkoitettu OP Kevytyrittäjä -palvelusta irtisanoutuneille, jotka tekevät lopettamisilmoituksen itse.

Tässä ohjeessa opastamme irtisanoutuneille kuinka päättää yritystoiminta ja tehdä yrityksen lopettamisilmoitus. Y-tunnuksesi täytyy hakea pois Verohallinnon rekistereistä ja ilmoittaa, että yritystoiminta on päättynyt alla olevien ohjeiden avulla. Jos olet OP Kevytyrittäjä -palvelun käyttäjä ja haluat lopettaa palvelun käytön, lue ohjeemme palvelumme käytön lopettamisesta

Voit tarkistaa ensin, missä rekistereissä Y-tunnuksesi on hakemalla tieto YTJ:n sivulta osoitteessa ytj.fi. Syötä hakukenttään oma Y-tunnuksesi. Löydät Y-tunnuksesi omalta OP Kevytyrittäjä -käyttäjätililtäsi.

Niin kauan kuin Y-tunnuksesi on alv-rekisterissä, sinun tulee antaa alv-ilmoitukset Veron aikataulujen mukaan. Ilmoitukset tulee antaa vaikka mitään toimintaa ei olisi. Ohje nollailmoituksen tekemiseen OmaVerossa. Lisäksi elinkeinotoiminnan veroilmoitus täytyy tehdä vuosittain, kun olet ennakkoperintärekisterissä. Nämä tulee tehdä, vaikka mitään yritystoimintaa ei olisi ollut.

Näin lopetat yritystoimintasi ja haet Y-tunnuksesi pois Veron alv- ja ennakkoperintärekistereistä:

  1. Kirjaudu OmaVero-palveluun omilla pankkitunnuksillasi.
  2. Valitse "Omat Veroasiat"

  3. Klikkaa Toiminnot

  4. Mene sivun alaosaan otsikon Toiminnot alle ja klikkaa "Kaikki toiminnot"

  5. Selaa sivua alaspäin otsikon Rekisteröinnit ja luvat alle ja klikkaa "Tietojen muuttaminen Alv-, ennakkoperintä- ja työnantajarekistereihin"

  6. Jos haluat lopettaa yritystoiminnan kokonaan ja hakea Y-tunnuksen pois molemmista rekistereistä, valitse kohdassa Jatkuuko yritystoiminta edelleen? → Ei. Toiminnan päättymispäivä voi olla esimerkiksi kuluva päivä.

  7. Jos haluat lopettaa pelkän alv-rekisteröinnin, valitse, että toiminta jatkuu ja sen jälkeen alv-rekisteröinnin lopetuspäivämäärä kalenterivalikosta. Huom! Aina kun lopetat alv-rekisteröinnin, alv-ilmoitus tulee lähettää. Voit tehdä tämän OmaVerossa. Katso Ohje nollailmoituksen tekemiseen OmaVerossa.

  8. Siirry eteenpäin sivulle 2. Valitse Liiketoiminnan sekä ennakkoperintärekisteröinnin päättymispäivä. Se voi olla sama päivä kuin valitsit edellisellä sivulla. Valitse myös "Arvonlisäverovelvollinen toiminta on päättynyt" -täppä.

  9. Tallenna tiedot klikkaamalla lähetä.
Huom! Alv-ilmoitus ja elinkeinotoiminnan veroilmoitukset tulee lähettää myös toiminnan päättyessä. Ohje nollailmoituksen tekemiseen OmaVerossa

Muutosten seuranta YTJ:stä

Vero käsittelee yrityksen lopettamisilmoituksen muutaman viikon sisällä. Voit seurata rekisteröintien päättymistä YTJ:stä hakemalla omalla Y-tunnuksellasi osoitteessa ytj.fi

Kun YTJ:ssä näkyy, että elinkeinotoiminta on päättynyt ja Y-tunnuksen rekisterihistoriassa ei näy enää alv- ja ennakkoperintärekisteröintimerkintöjä, on yritystoimintasi päättynyt. Verohallinnon perustiedot -kohtaan tieto jää näkyviin, mutta tällä ei ole merkitystä.

Rekisterihistorian näkymä

Halutessasi aloittaa yritystoiminnan toiminimellä uudelleen, sama Y-tunnus tulee käyttöösi. Voit ottaa silloin yhteyttä asiakaspalveluumme.